Zanimljivo predavanje u Muzeju Žitnica

Autor zagorje.com

Događanje je održano u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige

U sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige u petak je u Muzeju Žitnica u Svetom Križu začretju održano predavanje “Naš mještanin Lavoslav Vukelić”.

Predavanje o Lavoslavu Vukeliću održao je njegov potomak Maroje Mihovilović, novinar koji je radio u Večernjem listu, magazinu Start, jedan od osnivača tjednika “Nacional”, Visoke novinarske škole i izdavačkog poduzeća “Profil”.

Nakon obnove spomenika Lavoslavu Vukeliću u Sveti Križ Začretje je došlo petnaestak potomaka Lavoslava Vukelića iz cijelog svijeta. Nakon tog susreta Maroje Mihovilović napisao je knjigu pod naslovom “Mi djeca Solferina” koju je “Profil” izdao u veljaći ove godine.

Suorganizator predavanja bila je udruga Djedovina, jer zahvaljujući Stjepanu Jačmenici Općinska knjižnica i čitaonica ima originalnu lentu predsjednika Čitaonice iz 1928. godine i značke koje su rađene povodom 50. godina postojanja Čitaonice, kai i fotografiju članova Čitaonice s početka 20. stoljeća.

O tome je uvodnu riječ govorila predsjednica udruge Djedovina Dora Jačmenica Pušenjak.
Za glazbeni dio pobrinuli su se tamburaši KUD-a Sveti Križ Začretje.

Samo predavanje Mihovilovića obilovalo je mnoštvom malih priča o ljubavima, idealima, stradanjima, sudbinama obitelji Vukelić. U prvom dijelu posjetitelji su saznali životni put Lavoslava Vukelića, dok su u drugom dijelu predavanja saznali nešto više o potomcima. Pjesmu „Bitka kod Solferina“ recitirala je Gordana Kamenečki Puclin.