"Suncokret ruralnog turizma" za 2017. godinu

Autor zagorje.com

Svečanost je jučer okupila nagrađene i brojne druge uzvanike iz gotovo cijele Hrvatske

Svaka prigoda, koja sve sudionike svečanog događaja dočekuje s oduševljenjem i pozitivnim ozračjem, koja je ujedno i prilika da u dobrom raspoloženju preraste u susret pozitivnih ideja, ujedno je i mjesto za iskrene zaključke nakon uspješne turističke sezone, za opravdanu pohvalu, zahvalu i ohrabrenje svima koji doprinose održivom razvoju Lijepe naše. Takve su prigode itekako dobro došle u Hrvatskoj, a jednoj od njih svjedočili smo jučer u zagrebačkom hotelu Academia, gdje je uz dodjelu nagrada i priznanja "Suncokret ruralnog turizma" za 2017. godinu, najboljima - seoskim turističkim poduzetnicima i programima ruralnog turizma i razvoja, svečano obilježeno 20 godina rada Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo“. Svečanost je okupila nagrađene i brojne druge uzvanike iz cijele Hrvatske pa su i ove godine očekivano u malome prezentirane najdragocjenije vrednote većeg dijela Hrvatske.

Najboljima su uručene zlatne, srebrne, brončane plakete i posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam i Hrvatski otočni proizvodi te proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla.

Dodijeljena su i dva priznanja za životno djelo i to; Stjepanu Cukoru i dr.sc. Eduardu Kušenu, koji su početkom devedesetih među prvim poduprli projekt „Suncokret ruralnog turizma“, kojem je primarni cilj bio i ostao snažan razvoj turističkih ideja za održiv razvoj ruralnih područja. Stjepan Cukor i dr.sc. Eduard Kušen najvažniji dio svoje bogate profesionalne karijere posvetili su upravo razvoju ruralnih krajeva.

Da su za konkurentnost i razvoj ruralnih područja ključ uspjeha upravo ljudi istaknuo je i ministar turizma i izaslanik Premijera, Gari Cappelli; „Ruralni prostor obuhvaća 92 posto hrvatskog teritorija, no ruralni turizam ima svega 2 do 3 posto udjela u ukupnom turističkom prometu, ali vidljivi su veliki pomaci u ponudi, investicijama i inovacijama, a ključ uspjeha i u ovom segmentu turizma, uvijek su, prije svega, ljudi.“ Tijekom same dodjele Ministar je čestitao predsjednici Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Dijani Katici na velikom doprinosu razvoju ponude. Nakon toga je Katica istaknula da su svi nagrađeni dokaz sve bolje kvalitete i sve veće ponude na selu, kao i da je ove godine u ukupno sedam kategorija dodijeljeno ukupno 50 nagrada i priznanja Suncokret, a na natječaj "Suncokret ruralnog turizma" za 2017. godinu do kraja ljeta pristiglo je 130 prijava iz 18 županija.

„U zadnjih 20 odnosno 25 godina, koliko se bavimo ruralnim turizmom i razvojem, bezbroj puta smo obišli cijelu Hrvatsku i bili, kao i danas, često opčinjeni svim onim što Hrvatska nudi. Vjerujem da će se trud i zalaganje u idućim godinama dodatno pojačati, a ruralni prostor pridonijeti daljem razvoju turizma, istaknula je mr. sc. Dijana Katica. Dodala je; "Tijekom dvadeset godina posjetili smo svaki kutak Hrvatske i uvijek se vraćali sretni i puni emocija. Na ruralnom prostoru Hrvatske kreiraju se najljepše priče, a zajedno možemo još više. Činjenica je da je 92% Hrvatske ruralno, stoga to područje zaslužuje našu posebnu pažnju, promociju, prijateljstvo i suradnju, jer turizam je emocija, priča i poruka o identitetu, a identitet je skup različitosti. Ruralni turizam u Republici Hrvatskoj operativno i organizirano počeo se razvijati još 1996., donošenjem Pravilnika o pružanju ugostiteljskih usluga na seljačkim domaćinstvima, čime se stvorio okvir i pravnog reguliranja ove vrste turizma.“

Od ostalih važnijih najava vezanih za zakonsku regulativu tijekom jučerašnjeg formalnog dijela programa, spomenut je novi Zakon o pružanju usluga u turizmu, kojim će se otvoriti vrata turizma za brojne dionike ruralnih područja. Oni od sada, između ostalog, usluge aktivnog i pustolovnog turizma mogu pružati i na svojim poljoprivrednim gospodarstvima, uzgajalištima, šumama, lovištima i drugim lokacijama. Kako istaknuo ministar Cappeli, u Ministarstvu turizma uloženo je dosta napora, kako bi se pokušale uvažiti sve primjedbe s javne rasprave, kako bi se i vlasnicima obiteljskih gospodarstava olakšalo bavljenje turizmom". Napomenuo je i da obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogu od sada usluge smještaja pružati u tradicijskim objektima poput klijeti, pastirske kolibe, katuna, kažuna, kolibe, šatora i slično, a koji ne moraju nužno biti smješteni u okviru OPG-a, nego u ruralnom okruženju. Ukratko, ovim Zakonom otvorene su ruke i dopuštena je maksimalna kreativnost da se na načelima održivog razvoja razvija nova ponuda i usluge ove grane turizma koja se može provoditi na čak 92 posto hrvatskog teritorija", zaključio je ministar Cappelli te Hrvatskoj udruzi za turizam i ruralni razvoj Klub članova "Selo" još jednom čestitao dvadeseti rođendan.

Ministar turizma Gari Cappelli, dobitnici nagrade za životno djelo Stjepan Cukor i dr.sc. Eduard Kušen te predsj. Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova "Selo“ Dijana Katica