Proslavilo se Martinje u Kumrovcu

Autor

Riječ je o jednom od najstarijih zagorskih običaja, tradicionalnoj ceremoniji krštenja vina kod koje se mošt simbolički pretvara u mlado vino

Na prostoru Muzeja Staro selo Kumrovec prošle subote pod brajdama ispred podruma Muzeja proslavljeno je Martinje u organizaciji Udruge vinara "Grozd" Kumrovec i uz pomoć Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela.

Riječ je o jednom od najstarijih zagorskih običaja, tradicionalnoj ceremoniji krštenja vina kod koje se mošt simbolički pretvara u mlado vino. Ovim vinskim bakanalijima na zagorski način, nazočili su i saborska zastupnica Marija Puh, načelnik općine Desinić Zvonko Škreblin koji je ujedno i predsjednik TZ područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela te načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt i drugi uzvanici, posjetitelji i kumrovečki vinari. Počelo je s neograničenom degustacijom mošta kumrovečkih vinara.

Na privlačnom štandu, kupala se u sunčevim zracima nova bačvica - samotočilica, koju je postavio najpoznatiji kumrovečki vinar Milivoj Prekratić. Gužvu su stvarali kušatelji koji su tu mogli kupiti vinske poklon - čaše i na licu mjesta provjeriti njihove funkcije. Ostali uzvanici, gosti i ljubitelji dobre kapljice sjedili su oko stola pod brajdom i nazdravljali jedni drugima. Za sve to vrijeme mogli su slušati martinjski zabavni program. A kad je odzvonilo podne, došao je biškup Hrvoje Hrbud, u pratnji vinskog glasnogovornika i ministranta koji je nosio malog mošteka - handraša.

Bili su to Cesargradski martinjski mešetari, kojima će se na krstitkama pridružiti kum Dragutin Ulama i kuma Sara Štadler, prošlogodišnja slovenska vinska kraljica, iz sudjedne općine Bistrica ob Sotli koja je u naručju držala novorođenog mošteka. Krštenje je po križevačkim regulama prošlo u smijehu, pjesmi i dobrom raspoloženju potkrepljenom mladim vinom.