Na Kongresu muzealaca u Vukovaru predstavljen i jedan zagorski muzej

Autor zagorje.com

Muzejska savjetnica i predsjednica HMD-a Vlasta Krklec predstavila je novootvoreni Muzej Radboa u Hrvatskom zagorju koji je za javnost otvoren u lipnju 2017.

Na 4. Kongresu muzealaca Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem koji se održao u Vukovaru od 11. do 14. listopada i okupio 130 sudionika, prezentirani su i novi muzeji te novi stalni postavi.

Vrlo zanimljivi su Muzej drvene brodogradnje u Betini na otoku Murteru, Muzej Radboa u Radoboju, zatim Aquatika – slatkovodni akvarij u Karlovcu, novi postav Etnografskog muzeja Istre u Pazinu, novoosnovani Muzej Ivanić-Grada te je prezentiran i budući stalni postav Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku.

Hrvatsko muzejsko društvo, koje je organizator ovog stručnog kongresa, osobito raduje razvoj muzeoloških projekata u Hrvatskoj i njihova uspješnost u daljnjoj realizaciji.

Muzejska savjetnica i predsjednica HMD-a Vlasta Krklec predstavila je novootvoreni Muzej Radboa u Hrvatskom zagorju koji je za javnost otvoren u lipnju 2017. Kao stručna suradnica uz kolegu arheologa Davora Špoljara radila je nekoliko godina na osmišljavanju ovog projekta.

Muzej Radboa postaje nova muzejska atrakcija u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske uz Muzej krapinskih neandertalaca i dodatan kulturno-turistički sadržaj. Muzej sadrži geološku, paleontološku i arheološku zbirku koje su prezentirane putem novih tehnoloških inovacija i multimedije.

Povijest Radoboja usko je povezana s jedinstvenim nalazištem sumpora i ugljena, bogatom rudarskom tradicijom te vrijednim fosilnim i arheološkim nalazima od kojih mnogi danas obogaćuju zbirke europskih metropola.

Nalazište sumpora u Radoboju bilo je u 19. stoljeću jedno od ekonomski značajnijih rudnih ležišta u svijetu, a bogati nalazi flore i faune stari su i do 14 milijuna godina. Na ovom je području pronađena najveća zbirka fosilnih insekata, a fosilni ostaci raznovrsne flore ukazuju na nekadašnju suptropsku i tropsku klimu toga područja. Moderna arheološka istraživanja traju i danas, a do sada su otkrivena nalazišta iz različitih razdoblja ljudske prošlosti .