Malo drugačije Martinje pri Belecgradu

Autor sp

Pri Planinarskoj kući okupilo se 200 – injak sudionika iz 5 županija i 15 planinarskih društava

Planinari HPD 'Belecgrad' Belec i ove su godine u čast sv. Martina organizirali susret i krštenje mošta u veselom druženju planinara i prijatelja Belca pri Planinarskoj kući Belecgrad. Okupilo se 200 – tinjak sudionika iz 5 županija i 15 planinarskih društva. Neizostavni su bili i mještani koji godinama podržavaju planinarsko društvo.

Sudionici su se okupili ispred župne crkve u središtu Belcu, a nakon razgledavanja crkve planinari su sunčano prijepodne proveli uživajući u ljepotama Ivanščice. Zajedno s domaćinima pješačilo se do Planinarske kuće Belecgrad, gdje je organiziran kulturno – umjetnički i zabavni program, u kojem su sudjelovali članovi tamburaške i folklorne sekcije KUD –a Belec.

Nakon nastupa KUD-a uslijedio je program krštenja mošta uz biskupa vinskog Drageca i njegovih ministranata, kuma i krštenika crvenog i bijelog. Svi prisutni su aktivno sudjelovali u programu krštenja, prisizanja i vinskih litanija. Po završetku krštenja mošta, uživalo se u planinarskim jelima i okrjepi te pjesmi i plesu uz Dečke z bregov koji ove godine bilježe svojih 40 godina postojanja, a od toga 20 godina suradnje s belečkim planinarima. S velikim iščekivanjem, dočekalo se i izvlačenje tombole u kojoj su glavne nagrade bile pečene patka, mlinci, litrica vinčeka i besplatno spavanje u Planinarskoj kući Belecgrad.

Planinarsko Martinje je jedna od programskih sastavnica projekta Pinklec na pleća sem del koji je ove godine sufinanciran sredstvima grada Zlatara u natječaju udruga koje provode projekte koji su od interesa za opće dobro u 2017. godini. Partneri u ovoj programskoj sastavnici su bili KUD- Belec, OŠ Belec te NK Belec.