DVD Bedekovčina proslavilo 105 godina : Jaki na svim poljima, poseban ponos mladež

Današnje društvo nastalo je udruživanjem Industrijskog dobrovoljnog vatrogasnog društva Zagorka i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bedekovčina i ono danas poštuje svijetle i bogate tradicije obaju društava i 105 godina vatrogastva u Bedekovčini

 • Proslava je započela mimohodom

  Proslava je započela mimohodom

 • Proslava je započela mimohodom

  Proslava je započela mimohodom

 • Dodijeljena su odlikovanja i priznanja

  Dodijeljena su odlikovanja i priznanja

 • Zaslužni su dobili srebrna i zlatna priznanja

  Zaslužni su dobili srebrna i zlatna priznanja

 • Stjepan Skuliber, predsjednik VZKZŽ-e i Željko Odak, predsjednik društva

  Stjepan Skuliber, predsjednik VZKZŽ-e i Željko Odak, predsjednik društva

 • Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i predsjednik društva Željko Odak

  Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i predsjednik društva Željko Odak

 • Proslava je započela mimohodom
 • Proslava je započela mimohodom
 • Dodijeljena su odlikovanja i priznanja
 • Zaslužni su dobili srebrna i zlatna priznanja
 • Stjepan Skuliber, predsjednik VZKZŽ-e i Željko Odak, predsjednik društva
 • Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i predsjednik društva Željko Odak

Mimohodom vatrogasaca i vozila od tvornice Tondach do Vatrogasnog doma u Bedekovčini, u subotu je započela proslava 105 godina od osnutka DVD-a Bedekovčina. Nakon mimohoda uslijedila je svečana sjednica. U osvrtu na 105 godina djelovanja društva, istaknuto je da DVD Bedekovčina već 105 godina djeluje na načelima dobrovoljne aktivnosti i samoorganiziranosti građana na ostvarivanju humanih ideja, te međusobne pomoći u borbi protiv požarnih i drugih elementarnih opasnosti. Današnje društvo nastalo je udruživanjem Industrijskog dobrovoljnog vatrogasnog društva Zagorka i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bedekovčina i ono danas poštuje svijetle i bogate tradicije obaju društava i 105 godina vatrogastva u Bedekovčini. Iz novije povijesti valja izdvojiti obilježavanje 95. obljetnice društva, kada je obnovljen vatrogasni dom kao i prva vatrogasna štrcaljka, ponos društva. Godinama se obnavljao i vozni park, a 2014. godine vlastitim sredstvima kupljen je kamion Styer s duplim pogonom, pogodan za zagorske terene.

Poseban ponos natjecateljske ekipe

DVD Bedekovčina je danas kao središnje društvo glavni čimbenik zaštite od požara, bilježeći prosječno godišnje 20-tak različitih sve zahtjevnijih intervencija, na koje osposobljeni i opremljeni vatrogasci odgovaraju brzo i kvalitetno, a stignu sudjelovati i na dislokacijama u priobalju. DVD Bedekovčina već je godinama i izvan Zagorja pa i Hrvatske poznato i po radu sa vatrogasnom mladeži. Mladež i njihovi voditelji su ponos i budućnost ovog društva, a po svojim uspjesima na natjecanjima ponos Krapinsko-zagorske županije i Bedekovčine kojih ime više nego pozitivno prenose na natjecanjima širom Hrvatske, ali i izvan njenih granica. U proteklih dvadeset godina društvo sudjeluje na svih 12 županijskih natjecanja od kojih osvaja osam s muškom mladeži i pet sa ženskom mladeži. Sudjeluje na deset od 12 državnih natjecanja vatrogasne mladeži, i to sa 29 ekipa. Na tri državna vatrogasna natjecanja s ženskom i muškom mladeži osvajaju prva mjesta i time postaju najuspješnije društvo u ovom natjecanju. Tu su i tri KUP-a HVZ-a za redom s muškom mladeži i jedan s ženskom mladeži, a vrhunac su nastupi na vatrogasnim olimpijadama i to 4 puta zaredom, od čega ove godine u austrijskom Willachu i sa muškom i sa ženskom ekipom. Danas društvo broji 142 člana, od toga 50 aktivnih vatrogasaca i 24 žena, 9 pričuvnih, pet počasnih člana i 45 pripadnika mladeži i pomlatka.

Vatrogasna priznanja i odlikovanja

Kako je i običaj na proslavama dodijeljena su odlikovanja i priznanja. Valja napomenuti da su brončane medalje i plamenice dodijeljene još na skupštini početkom godine, dok su u ovoj prigodi zaslužni dobili srebrna i zlatna priznanja, kao i posebno vatrogasno priznanje spomenicu Vatrogasni veteran, koje su primili predsjednik društva Željko Odak i Alojz Buzjak. Zlatnu plamenicu dobio je Stjepan Špiranec, a zlatne medalje Josip Horvat, Tihomir Granc, Tomislav Novosel, Ivan Odak i vlč. Josip Komorčec. Dodijeljene su i spomenice za 20. 30 i 40 godina rada u društvu. Spomenice za 40 godina dobili su Dragutin Sinković, Ivan Kovač, Tihomir Granc i posthumno Franjo Sopina. Ovoj su proslavi nazočili vatrogasci iz brojnih prijateljskih društva, kako iz KZŽ-e, tako i izvan nje, od Virja i Osijeka, do Žrnovnice i slovenskog PGD Šentvid pri Grobelnem. Također, 105. rođendan čestitali su i Stjepan Skuliber, predsjednik VZKZŽ-e, ujedno i član Predsjedništva HVZ-a, kao i još dva predsjednika županijskih zajednica, Mijo Brlečić (VZ Sisačko-moslavačke županije) i Goran Matoničkin (VZ Koprivničko-križevačke županije. U ime županije čestitke je uputio zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek, a u ime Općine Bedekovčina, kao pokrovitelja načelnik Darko Ban.