ČITANJE NAGLAS: Eva Kruhak i Josipa Bedeniković idu na državno natjecanje u Sisak

Natjecanje se provodi radi promicanja čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi, poticanja usmenog izražavanja, kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena te naglašavanja knjige kao temelja cjeloživotnog obrazovanja

U Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica ponedjeljak jučer je održano županijsko natjecanje u čitanju naglas.

Inicijatori ovog natjecanja su Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Hrvatsko knjižničarsko društvo, a provodi se radi promicanja čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi, poticanja usmenog izražavanja, kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena te naglašavanja knjige kao temelja cjeloživotnog obrazovanja.

Učenici se natječu u dvije kategorije, od trećeg do petog i od šestog do osmog razreda, predstavljaju odabrano djelo 5 minuta – u prve 2 minute obrazlažu svoj odabir knjige, a preostale 3 minute izražajno čitaju naglas priču ili ulomak.

Krapinsko-zagorska županija po prvi se puta u ovo natjecanje uključila prošle godine, kada je također županijska razina natjecanja održana u Mariji Bistrici. Ove se godine prijavilo 7 škola, koje su najprije organizirale natjecanje na školskoj razini, s kojeg se po jedan učenik u svakoj kategoriji plasirao na županijsku razinu, ukupno njih 13.

Na početku natjecanja sve je pozdravila ravnateljica Općinske knjižnice i čitaonice Mira Pižir, a koordinatorica ovog natjecanja bila je Melita Petriš Banovec, učiteljica hrvatskog jezika u OŠ Marija Bistrica. U stručnom sudu bili su Ivančica Tomorad, profesorica hrvatskog jezika u SŠ Zlatar, Kristina Pavlović, etnologinja, muzejska pedagoginja, radijska i tv voditeljica, te Elvis Lacković, direktor Radija Marija Bistrica.

Oni su odlučili o prva tri mjesta, a pobjednici po kategorijama osigurali su nastup na 5. nacionalnom natjecanju u čitanju naglas 23. i 24. studenog u Sisku. U kategoriji od trećeg do petog razreda pobijedila je Josipa Bedeniković iz OŠ Veliko Trgovišće, druga je bila Ema Čulig iz OS Matije Gupca Gornja Stubica, a treća Lea Kralj iz OŠ Antuna Mihanovića Klanjec. U kategoriji od šestog do osmog razreda prvo mjesto osvojila je, kao i prošle godine Eva Kruhak iz OŠ Marija Bistrica, druga je bila Jana Šalec iz OŠ Oroslavje, a treća Dorotea Tošaj iz OS Vladimira Nazora Budinščina.