VOZAČI OPREZ: Policija u Zagorju za 'martinjski vikend' sprema veliku akciju

Autor ik

Kako je najavljeno u današnjem izdanju Zagorskog lista, Policijska uprava krapinsko-zagorska će od petka 10. do ponedjeljka 13. studenog 2017. godine pojačano provoditi mjere i aktivnosti u cilju suzbijanja prekršaja alkoholiziranosti sudionika u cestovnom prometu

Policija se priprema za nadolazeći vikend za kojeg su već mnogi ugostitelji, ali i vinari te brojne udruge vinogradara i vinara najavili da će biti u znaku proslava Martinje. Policijska uprava Krapinsko – zagorska tog će vikenda, kao i proteklih godina, provoditi posebnu akciju pojačane kontrole i alkotestiranja vozača, kako bi, koliko god je u njihovoj moći, smanjili eventualne nesretne završetke martinjskih proslava.

-Kako je Krapinsko-zagorska županija poznata po velikom broju vinara, vinogradara i ugostiteljskih objekata, koji će zajedno sa svojim gostima i ove godine obilježavati narodni običaj krštenja mošta ili „Martinja“,  očekuje se veći broj sudionika koji će u tim slavljima konzumirati alkoholna pića. Policijska uprava krapinsko-zagorska, kao i sve ostale policijske uprave u Republici Hrvatskoj će od petka 10. do ponedjeljka 13. studenog 2017. godine pojačano provoditi mjere i aktivnosti u cilju suzbijanja prekršaja alkoholiziranosti sudionika u cestovnom prometu. Aktivnosti će se provoditi planski i koordinirano sa susjednim policijskim upravama na svim glavnijim prometnim pravcima, ali i na svim ostalim cestama – rekli su u PU krapinsko zagorskoj, prenosi Zagorski list.

U cilju preveniranja vožnje te pješačenja pod utjecajem alkohola, policija apelira da se vozači suzdrže od ispijanja alkoholnih pića, odnosno da poštuju prometne propise. Nadalje, predlažu da se u društvima odrede vozači koji neće konzumirati alkoholna pića i koji će svoje prijatelje sigurno dovesti svojim kućama, ili da se dogovori neka druga vrsta prijevoza (taxi i dr.).  –Apeliramo da se vozači, koji će ipak piti alkoholna pića, suzdrže od vožnje u takvom stanju jer vožnjom u pijanom stanju ne ugrožavaju samo sebe već i ostale sudionike u prometu. Savjetujemo pješake da se suzdrže od pješačenja u alkoholiziranom stanju jer i oni isto u takvom stanju ugrožavaju svoju i tuđu sigurnost. Skrećemo Vam pažnju i upozoravamo na činjenicu da u gotovo svakoj četvrtoj prometnoj nesreći (čak 25 posto) je prisutan  utjecaj alkohola kao sekundarni uzrok nastajanja prometnih nesreća. U takvim prometnim nesrećama nastaju najteže posljedice za život i zdravlje ljudi – upozoravaju policajci te podsjećaju da se sankcije za vožnju pod utjecajem alkohola kreću od 700,00  do 15.000,00 kuna, uz izricanje zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.