PROGRAM OBILJEŽAVANJA ULASKA REPUBLIKE HRVATSKE U EUROPSKU UNIJU

Autor: Zagorje.com objavljeno prije 295 dana 12h 50min

Središnja svečanost obilježavanja ulaska Republike Hrvatske u EU održat će se 30.lipnja u Zagorskim Selima.

Email

Središnja svečanost obilježavanja ulaska Republike Hrvatske u EU održat će se 30.lipnja u Zagorskim Selima

SREDIŠNJA SVEČANOST:

Središnja svečanost ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju u Krapinsko-zagorskoj županiji održat će se 30.lipnja u Zagorskim Selima. U suradnji sa slovenskim kolegama, od veleposlanstva, preko nekoliko hrvatskih i slovenskih ministarstava, poslovnog kluba dviju država, pa do susjedne općine Podčetrtek, Općina i Krapinsko-zagorska županija obilježit će ovaj važan datum programom koji počinje u 14.30 na platou kod zgrade Općine Zagorska Sela.

S nekoliko riječi prisutnima će se obratiti i veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Vojko Volk, ministar za infrastrukturu i prostor Samo Omerzel te naš ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, a među gostima koji će zajedno s nama obilježiti ovaj važan trenutak je i ministar gospodarstva Republike Slovenije Stanko Stepišnik te Tomaž Kačar, predsjednik Poslovnog kluba hrvatskih i slovenskih gospodarstvenika.

U nastavku programa oko 16 sati kod igrališta sudionici će ponovno pokazati dugogodišnju dobru suradnju i zajedničke vrijednosti. Naime, osim prijateljske nogometne utakmice ekipe slovenskih i hrvatskih čelnika lokalne i regionalne samouprave, pripremljen je  niz pojedinačnih i grupnih glazbenih i kulturno-umjetničkih nastupa izvođača susjednih općina, ali i drugih krajeva i Hrvatske i Slovenije, a posjetitelji će ovaj značajan dan provesti uživajući u programu koji uključuje i balon na vrući zrak, prodajnu izložbu tradicijskih proizvoda s našeg područja kao i nastup klape Cambi.

U organizaciju ovog programa svesrdno su uključeni pojedinci, udruge, ustanove i poduzeća s obje strane granice koja uskoro to više neće biti, a nedjeljna svečanost ujedno će biti i  obljetnica zajedničke turističke zone "Sutla - dolina izvora zdravlja".

PROGRAMI ZAGORSKIH OPĆINA I GRADOVA:

Brojni gradovi i općine na području Krapinsko-zagorske županije pripremaju programe i svečanosti koje su također posvećene ovom važnom trenutku hrvatske povijesti. Povratne informacije iz naših jedinica lokalne samouprave kojima zasad raspolažemo govore da, primjerice,  GRAD ZABOK organizira program 30. lipnja na Zivtovom trgu od 20 sati do ponoći, u suradnji s gostima iz prijateljske slovenske Općine Puconci.  GRAD KLANJEC u suradnji s Kulturnim centrom Klanjec, a pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, priređuje izložbu i prigodni program pod nazivom «Ujedinjeni u različitosti : himne europskih zemalja» 13. srpnja. Općina GORNJA STUBICA u to vrijeme očekuje dolazak gostiju iz prijateljskih općina iz Francuske, potom delegacije iz grada Hlohovca iz Slovačke  i delegacije iz grada Mostara, a priprema se bogat program kulturno-gospodarskog karaktera te međunarodna konferencija o europskom građanstvu. Općina HUM NA SUTLI 30.lipnja poslije podne na prostoru  u neposrednoj blizini graničnog prijelaza priprema kulturno zabavni program u suradnji s kolegama iz Zreča i Rogaca koji će završiti ponoćnim vatrometom.Dodajmo još da se program priprema i za dan kasnije,  na  malograničnom prijelazu Mali Tabor ( Hum na Sutli ) – Rajnkovec  ( Rogaška Slatina ). Grad DONJA STUBICA prigodno obilježava službeni ulazak Republike Hrvatske u EU  u suradnji s ustanovama i udrugama na svom području programom pod nazivom „Pozdrav Europi“ 30.lipnja u 10 sati u Sportskom parku, dok GRAD OROSLAVJE svoju svečanost priprema 1.srpnja u podne u Parku Vranyczany puštanjem 28 balona s porukama mira, nakon čega slijedi kulturno-umjetnički program, likovna izložba te EU kviz.

KROZ EUROPSKU UNIJU BICIKLIMA:

Krapinsko-zagorska županija svoju je potporu dala i dvojici mladih Zagoraca koji će na zanimljiv način obilježiti ovaj važan događaj za Hrvatsku, prolazeći biciklima zemlje Unije, imajući pritom ulogu svojevrsnih  ambasadora  našeg Zagorja, hrvatske regije koja dijeli temeljne vrijednosti sa svim ostalim članicama, njegujući pritom svoju kulturu, jezik i tradiciju. Ivan Turk i Sven Šemovčan na svoj će put krenuti 1.srpnja u 9 sati sa Zivtovog trga u Zaboku i kroz 9 etapa obići neke od država članica.

KONCERT WONDERFUL YOUTH ORCHESTRA:

Hrvatsko članstvo u Uniji na području naše županije bit će obilježeno i jednim izuzetnim glazbenim događajem, koncertom Wonderful Youth Orchestra 18.srpnja 2013. godine u Termama Tuhelj u 20.30 sati. Ovaj je orkestar  rezultat kulturne suradnje i europske integracije mladih glazbenika, nastao pod okriljem Srednjoeuropske inicijative (CEI), a od početka prije gotovo 20 godina pa do danas orkestrom kojeg čine izuzetni mladi umjetnici ravna Igor Coretti. Kao i svake godine, oko 80 talentiranih glazbenika iz dvadesetak država nakon provedenih audicija u više europskih gradova, na poziv Orkestra održava intenzivne probe te priređuje gala koncerte u mnogim gradovima Europe. Ove će godine veći dio ljetnih proba imati u Termama Tuhelj te održati nekoliko koncerata u susjednim zemljama i tri u Hrvatskoj. Onaj u Termama Tuhelj , u suradnji s našom županijom, je  dakle 18.srpnja  u večernjim satima, a na programu su djela Verdija i Wagnera. Njihova ovogodišnja turneja, koja nosi naziv „Europski duh mladosti“ održava se pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, a Krapinsko-zagorskoj županiji je iznimno drago da dijelom sudjeluje u organizaciji ovog programa, tim više što je među četiri glazbenika iz Hrvatske  i jedna Zagorka – Ana Petriško.

Povezane vijesti

objavljeno prije 2 dana 6h 50min

Ministra gospodarstva Ivan Vrdoljak u Krapinsko – zagorskoj županiji

Krapinsko – zagorsku županiju je 15.4.2014. godine posjetio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

objavljeno prije 4 dana 7h 50min

Ministar Vrdoljak u Krapini: Ovaj tjedan na Vladi mjere za smanjenje deficita

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas u Krapini kako će Vlada na ovotjednoj sjednici raspravljati i postići dogovor o mjerama za smanjenje proračunskog deficita.

objavljeno prije 5 dana 11h 21min

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak sutra u Zagorju

U posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji 15.04.2014. godine biti će ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i zamjenik Alen Leverić...

objavljeno prije 9 dana 3h 4min

Turistička prezentacija Zagorja u Beču

Prirodne ljepote i turističku, posebno gastronomsku ponudu Slavonije i Zagorja predstavila je Hrvatska turistička zajednica u Beču želeći privući i potaknuti što više austrijskih gostiju...

objavljeno prije 11 dana 11h 30min

2.862.405,00 kuna jedinicama lokalne samouprave za kapitalna ulaganja

U ponedjeljak, 07. travnja 2014 godine, u prostorijama Grada Zaboka je održano predstavljanje raspodjele sredstava jedinicama lokalne samouprave za kapitalna ulaganja -razvitak gospodarskih zona.

objavljeno prije 15 dana 12h 10min

Krapinsko – zagorska županija raspisala je 3 javna poziva iz programa ruralnog razvoja

Krapinsko – zagorska županija raspisala je 3 javna poziva iz programa ruralnog razvoja.

objavljeno prije 16 dana 13h 20min

Predstavljen najveći turistički katalog na svijetu "Neodoljiva Hrvatska"

Svečano predstavljanje kataloga Neodoljiva Hrvatska održalo se na Hušnjakovom,u Muzeju krapinskih neandertalaca uz potporu Krapinsko-zagorske županije...

objavljeno prije 18 dana 1h 59min

Američki Huffington Post preporučuje: "Hrvatsko zagorje morate posjetiti"

Dubrovnik, Plitvička jezera, Hrvatsko zagorje, Makarska i Mljet na prvih su pet mjesta na listi 10 najljepših mjesta u Hrvatskoj

objavljeno prije 18 dana 4h 51min

Uredovni dan Krapinsko-zagorske županije sutra u Pregradi

Prijem građana održat će se sutra u prostorijama Grada Pregrade (Josipa Karla Tuškana 2, 49218 Pregrada) od 16,00 do 19,00 sati.