Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorska Hitna pojačana sa četiri dobro opremljena vozila, a Dom zdravlja s tri saniteta

Na parkiralištu ispred Doma zdravlja u Krapini danas je održana svečana primopredaja sedam novih vozila, četiri vozila Zavodu za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije te tri sanitetska vozila Domu zdravlja KZŽ ukupne vrijednosti 3,67 milijuna kuna.

Vozila Zavoda za hitnu medicinu namijenjena su ispostavama Zavoda za hitnu medicinu u Pregradi, Mariji Bistrici, Klanjcu i Konjščini. Vrijednost svakog vozila je 600 tisuća kuna, a svako vozilo još je dodatno opremljeno medicinskim uređajima, u ukupnoj vrijednosti od 400 tisuća kuna. Krapinsko-zagorska županija je iz decentraliziranih  i izvornih sredstava sudjelovala u nabavi vozila sa iznosom od 1,8 milijun kuna. Vozila za Dom zdravlja ukupne su vrijednosti 877 tisuća kuna. Jedno vozilo kupljeno je decentraliziranim sredstvima Krapinsko – zagorske županije, a dva iz vlastitih sredstava Doma zdravlja KZŽ. Vozila će biti raspoređena u ispostave Klanjec, Donju Stubicu i Zabok. Ključeve vozila predao je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar.  

- Vozila udovoljavaju svim standardima u pogledu izvanbolničke hitne medicinske službe, Pravilnikom o minimalnim uvjetima za obavljanje hitne medicinske službe. Vozila su opremljena sa svom opremom; respiratorima, defibliratorima, raspiratorima te sa svim mogućim pomagalima koja danas postoje i odgovaraju svim europskim standardima. Vozila će našim zaposlenicima omogućiti bolje uvjete rada i stanovnicima Krapinsko-zagorske županije će omogućiti kvalitetniju, dostupniju i bolju zdravstvenu zaštitu hitne medicinske pomoći –rekao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije Krešimir Božić naglasivši kako ga posebno veseli kao ravnatelja što je s ovime uspostavljeno da se prosjek vremena od prijama poziva do dolaska do pacijenta smanjio s 19 minuta, što je bio prosjek prošle godine, na 16 minuta. Te tri minute, dodao je, svakako opravdavaju ulaganje u hitnu medicinsku službu.

Božić je napomenuo i kako smo dugo bila jedina županija u Hrvatskoj koja nije imala hitnu medicinsku službu u obliku stalnih timova, već u obliku dežurstava.  - Novom reorganizacijom počeli smo od nule i tako si ustrojili sustav. Veliko ulaganje je učinila Krapinsko-zagorska županija s financijskim sredstvima i koja podupire i prati rad Zavoda i ostalih zdravstvenih ustanova – dodao je. Statistički podaci Zagorske hitne govore kako je ove godine ostvareno 25.000 poziva, od čega je bilo 12.000 intervencija na terenu dok je u prostorima za reanimaciju obrađeno 12.500  pacijenata. 

Prema riječima ravnateljice Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije Nade Dogan sanitetski prijevoz se jako puno koristi.– Mi imamo 6 ispostava Doma zdravlja i svaka ispostava dnevno ima desetak prijevoza pacijenata koji se voze na kontrole ili kemoterapije i vrlo nam je važno imati kvalitetna i dobra vozila kako bi se i naši pacijenti osjećali sigurno.  Dva su vozila saniteta nabavljena iz vlastitih sredstava, a jedno iz decentraliziranih. Za sljedeću godinu Dom zdravlja KZŽ planira nabavu još četiri sanitetska vozila – istaknula je Dogan.

U Krapinsko – zagorskoj imamo jako dobro organizirani zdravstveni sustav i najbolju  mrežu hitne medicine te sjajne mlade educirane liječnike koje  moramo pratiti i opremanjem. Tu su bitna i vozila i dobra oprema tako da u trenutku intervencije možemo na licu mjesta našim sugrađanima u trenutku nesreće pružiti pomoć – istaknuo je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Kada smo se borili za novu mrežu hitne, Krapinsko – zagorska županija je dala 2, 4 mil. kuna iz županijskog proračuna da TIM-ove T2 pojačamo djelomično s TIM-ovima T1 u Klanjcu i Konjščini s ciljem da bez obzira u kojem dijelu županije se čovjek nalazi da ima iste mogućnosti za preživljavanje, ako mu se dogodi neka nesreća, i mislim da smo u tome uspjeli – rekao je Kolar.

Ekipa Hitne je izvela i vježbu pomaganja građaninu koji je pao na poledici koji je slomio kralježnicu te je izvedena i moblizacija i prijevoz u objedinjeni hitni prijem.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Dalmaciji te autocestom A1 između tunela Sveti Rok i čvora Skradin. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Do 28. veljače povremeno se prekida promet n...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program