Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci spremni za novi zakon: Mi već imamo 'no kill' sklonište, ali ćemo još povećati kapaciteteNaša županija jedna je od rijetkih koja već ima 'no kill' sklonište za napuštene životinje, a u tri godine postojanja udomilo je više od 500 pasa i mačaka

Novi Zakon o zaštiti životinja, koji je predložilo Ministarstvo poljoprivrede, a Vlada prihvatila prijedlog, neće, barem što se odredbe o osnivanju 'no kill' skloništa u svakoj županiji, iznenaditi Krapinsko – zagorsku županiju. Naime, Zagorje je jedna od rijetkih županija u Hrvatskoj koja već ima sklonište za životinje, u kojem se od početka provodi 'no kill' politika, odnosno nema eutanazije životinja koje se ne uspiju udomiti u roku od 60 dana, kako je bilo dopušteno Zakonom. Prvo zagorsko sklonište za napuštene životinje 'Luč Zagorja' u Selnici u općini Marija Bistrica, početkom ove godine proslavilo je svoj treći rođendan, a u tri godine postojanja udomilo je više od 500 pasa i mačaka.

Dr. vet. med. Mladen Jemeršić, direktor Veterinarske stanice Zlatar Bistrica, koja je investitor i inicijator skloništa, kaže da njegov kapacitet nije dovoljan. – Sklonište je dosta komforno, no ipak ćemo morati ići u proširenje. Prema novom zakonu, skloništa će morati imati kapacitet od 50 mjesta, a mi Luč Zagorja mislimo proširiti na 100. Sada imamo 40 – ak mjesta, no pošto imamo veliki dio koji spada u prostor za izolaciju, 24 mjesta, to nam ne priznaju u kapacitet skloništa. Azil je i građen tako da se može širiti, a sada bismo išli na kapacitete 100 mjesta, samo izolacija da bude 20 – ak, a jedan sadašnji dio bio bi za pse koji su po dolasku agresivni i zahtijevaju individualni način držanja  - pojasnio je Jemeršić, dodavši da vezano uz proširenje slijede sastanci s Odborom za poljoprivredu i Županijom.

Dr. Jemeršić pohvalio je prijedlog zakona, no naglasio da će sada puno više odgovornosti biti na lokalnoj i regionalnoj samoupravi, što bi samom skloništu trebalo olakšati posao. – Puno je stvari koje će se morati zakonski regulirati, poput osnivanja nekih komisija koje bi vodile brigu o zaštiti, planiranju sterilizacije, kastracije, mikročipiranju, djelovanju na smanjenju populacije napuštenih pasa i mačaka – navodi Jemeršić.

Prema prijedlogu zakona, jedinice lokalne samouprave morale bi financirati osnivanje i rad skloništa, a životinje ostaju u skloništu do udomljenja. U Luči Zagorja eutanazije nije bilo ni ranije, no troškove držanja životinja nakon 60 dana više nisu financirale JLS, već samo sklonište. - U KZŽ situacija je relativno dobra, jer oko 70 posto gradova i općina s nama ima sklopljene ugovore o zbrinjavanju životinja. Prema novom zakonu, sve općine i gradovi morat će se uključiti, iako oni već i sada zapravo moraju imati riješeno to pitanje. No sada će vjerojatno biti veće sankcije za one koji se ogluše – zaključio je dr.vet. Jemeršić.

Za provedbu zakona, određeno je, županije moraju u svojim proračunima osigurati sredstva za pružanje pomoći ozlijeđenim životinjama i rad skloništa za životinje (hrana, cijepljenje, liječenje). Krapinsko - zagorska županija sufinancira rad Skloništa za životinje Luč Zagorja na godišnjoj razini. U 2017. godini za rad skloništa županija je osigurala 15.000 kuna.  

Novim zakonom zabranit će se neodgovarajuće postupanje prema životinjama, kao što su bacanje petardi na životinje, držanje stalno vezanih pasa ili držanje pasa u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan toga prostora, čupanje perja živoj peradi, pucanje u životinje, osim za potrebe omamljivanja ili usmrćivanja životinja te u svrhu zaštite sigurnosti ljudi i životinja, korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma (samaraši), osim u teško pristupačnim područjima gdje to nije moguće bez korištenja kopitara, držanje i korištenje divljih životinja u svrhu prikazivanja javnosti, osim u zoološkim vrtovima.

 

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Na Krčkom mostu vozi se jednim trakom, uz ručnu regulaciju prometa, zbog uklanjanja oštećenog vozila. Zbog prometne nesreće na državnoj cesti DC1 između Karlovca i Slunja u mjestu Budačka Rijeka vozi se jednim trakom, uz regulaciju policije. ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program