Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Evo koliko pomoć gerontodomaćica znači starima i nemoćnima - znaju se i rasplakati

NA TERENU S GERONTODOMAĆICOM: Posjetili smo korisnike projekta 'Zaželi danas za sretnije i bolje sutra'


Ana – Anita Mutak, jedna je od 18 gerontodomaćica koje su zaposlene u sklopu projekta 'Zaželi danas za sretnije i bolje sutra', koji provodi Udruga Kućna pomoć iz Lobora. Brine o šest korisnika. Među njima je i Slavica Kovačić (84) iz Mihovljana, koja živi sama. Teško je pokretljiva jer je bila šlagirana, pa joj je pomoć gerontodomaćice itekako dobrodošla. – Imam dva nećaka koji mi pomažu, no oni rade, tako da mi je Anita velika pomoć u svakodnevnim poslovima. Jako sam zadovoljna. Ona mi je sve na svijetu, ona je meni k'o majka - rekla je gospođa Slavica, koja se zajedno s gerontodomaćicom na kraju i rasplakala.

- Anita mi donese drva, zakuri mi, ja pristavim kuhati jesti, a ona ga zgotovi, sve zna delati. Ja sam se bojala da mi ne budu poslati kakvu koja ne bude ništa znala, ali bolju nisam mogla dobiti. Odmah mi je prirasla k srcu – iskreno je rekla Slavica. U posjet su joj stigle i voditeljica projekta Lidija Jurinić i asistentica projekta Lucijana Hubak, a stigao je i paket higijenskih potrepština u kojem su bili šampon, četkice za zube, prašak za rublje i druge potrepštine. Paket je to na kojeg korisnici imaju pravo u sklopu projekta.

- Gospođa Slavica i ja smo se stvarno našle, ali da ne mislite da samo Slavicu volim, ja vam volim sve svoje korisnike. Volim raditi sa starijim ljudima i volim kad im mogu pomoći. Brinem za 6 korisnika, 3 muškarca i 3 bake, nemam teškog invalida, ali svi oni trebaju pomoć druge osobe. Imam jednog gospodina koji nema prstiju na nogama, ima životinje koje ujutro pustim, drva mu nacijepam i donesem, gospodina Janka koji je bez jedne ruke i treba mu duplo pomoći, iako se on dobro snalazi i sam, gospođu Štefaniju, koja je također žena u godinama i ima teško bolesnog sina, gospođu Nadu koja živi s kćeri. Kičma joj se skroz pogrbila i svaka joj pomoć treba, a obilazim i jednog gospodina koji živi s roditeljima, on ne treba pomoć, već nekog s kim može porazgovarati, podružiti se, jer je nakon prometne nesreće jako stradao – ispričala je gospođa Anita, koja svojim vedrim pristupom uveseljava sve svoje korisnike. Zato je i omiljena. Anita je prije posla gerontodomaćice radila kojekakve poslove, zadnje u stolariji.

– Ovdje mi se pružila prilika i zadovoljna sam u ovom poslu. Prije svega treba biti čovjek, imati empatiju prema starijim ljudima, jer upravo su oni ti koji su dali sve od sebe da bi nas podigli. Nadam se da sam dobra svojim korisnicima – rekla je Anita.

Dobro prihvaćen projekt

I Janko Vdović (90) koji je nekad dan proslavio rođendan, pun je hvale za svoju gerontodomaćicu. – Da nema nje, ja bi već moral iti u Lobor - grad. Anita mi sve počisti, jesti pripremi. Ona dojde, zeme i zreže korjenjiće, graška i malo mladinskoga mesa i za vuru je jelo gotovo. Fletna je jako i zadovoljan sam – rekao je Janko koji je 40 godina radio kao matičar i poreznik, a s 12 godina ostao je bez ruke kada je prostrijeljan u ratu. Obilazi ga i unuka Jelena, donese mu kruh i namirnice, a sam je majstor u pripremi 'čušpajza'. Pohvalio se i poklonom koji je dobio za rođendan od gerontodomaćice., šalicu sa svojim i njenim likom.

- Projekt ‘Zaželi danas za sretnije i bolje sutra’, financiran u cijelosti iz Europskog socijalnog fonda, a čiji je nositelj udruga Kućna pomoć iz Lobora, s 2. studenim prošle godine započeo je s radom na terenu. Zaposleno je ukupno 18 žena koje obilaze 120 korisnika, to su žene koje su bile teže zapošljive, slabijeg socijalnog statusa, dugotrajno nezaposlene žene, a korisnici pomoći su s područja okolnih općina Zlatar Bistrice, Mihovljana, Lobora, Zlatara, Konjščine, Mača – rekla je voditeljica projekta Lidija Jurinić, istaknuvši kako je ovaj projekt dobro osmišljen, jer kroz ovakvu vrstu pomoći korisnici mogu duže ostati kod kuće, odnosno nisu prinuđeni napustiti svoje domove. Gerontodomaćice obilaze korisnike svaki ili svaki drugi dan. Pomažu u kućanskim poslovima, oko osobne higijene, cijepaju drva, otiđu u trgovinu, nose lijekove...

Inače Udruga Kućna pomoć prije ovoga projekta provodila je sličan program pomoći u kući starijim osobama koji su sufinancirale i okolne općine za korisnike sa svojih područja. Projekt „Zaželi danas za sretnije i bolje sutra“ vrijedan je 3.858.438,11 kuna i traje do 25. siječnja 2021. Trenutno traje edukacija, odnosno tečajevi žena za njegovateljice, koji će sudionicama omogućiti veću zapošljivost i nakon završetka projekta. Dodajmo kako su partneri na ovom projektu CZSS Zlatar Bistrica, HZZ Područni ured Krapina, Grad Zlatar i općine Lobor, Zlatar Bistrica, Mihovljan, Konjščina, Mače i Novi Golubovec.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Lici, a ima je i na dionici autoceste A1 između tunela Mala Kapela i čvora Otičac. <a većini="" cesta="" vozi="" se="" uz="" povoljne="" vremenske="" uvijete="" i="" bez="" posebnih="" ogran...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program