Prethodni članak
Sljedeći članak

Učenici SŠ Bedekovčina predstavnici županije na Simuliranoj sjednici za učenike srednjih škola

Na sjednici su sudjelovale 33 škole iz cijele Hrvatske i 2 učenička doma iz Zagreba koji su raspravljali o zakonu koji je na snazi od 2003. godine

Kao jedini predstavnici iz Krapinsko-zagorske županije, učenici Srednje škole Bedekovčine sudjelovali su u ponedjeljak na petoj Simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola kojoj je tema bila Zakon o mirenju.

Na sjednici su sudjelovale 33 škole iz cijele Hrvatske i 2 učenička doma iz Zagreba koji su raspravljali o zakonu koji je na snazi od 2003. godine, a građani još uvijek ne znaju dovoljno o postupku mirenja i njegovim prednostima. ''Zastupnici'' su naglasili da je građane potrebno više upoznati s postupkom mirenja, o važnosti mirnoga rješavanja sporova, ubrzanju i skraćivanju vremena parnice te mnogo jeftinijem postupku od samog suđenja. Učenici su na tu temu raspravljali, podnosili amandmane i glasali.
Srednju školu Bedekovčina, a ujedno i Županiju, predstavljalo je šest učenika iz 4. P razreda (Ana Cicnjak, Mateja Kunštović, Mateja Punek, Nikola Juranić, Goran Knezić i Trpimir Stjepan Zajec) koje su vodili profesorica i mentorica Janja Roginić u pratnji nastavnika Slavka Vinkovića.

Kao predstavnica kluba Stjepana Radića, jer se učenici nisu stranački određivali, učenica škole iz Bedekovčine Mateja Punek održala je govor za saborskom govornicom o povijesti postupka mirenja u hrvatskom pravosuđu i njegovoj neefikasnosti i nedovoljnoj raširenosti među strankama u sporu. Istakla je i prijedlog, u ime svoga kluba, da se vršnjačka medijacija kao postupak uči u školama i posebno da se obilježava Tjedan mirenja u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja.

Učenicima su se obratili i saborski zastupnici Jasen Mesić i Ivan Vrdoljak koji su pohvalili učenika na koncentriranoj raspravi.

Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola sastavni je dio kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja kojim se promiče učenje za aktivno i odgovorno građanstvo i razvija demokratska politička kultura među mladima, a organiziraju je Hrvatski sabor i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, zbog požara na vozilu poslije čvora Ravna Gora, na vijaduktu Zalesina u smjeru Rijek, pozivamo na oprez! Zbog predmeta na kolniku na autocesti A1, poslije naplate Brinje (između 115.km i 112.km) u smjeru Zagreba...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program