Prethodni članak
Sljedeći članak

TOPOLOVEC: 'Podići ćemo kredit iz preventive, za pokrivanje troškova sufinanciranja projekata'

Općinsko vijeće Radoboja donijelo prvi rebalans proračuna kojim ukupni prihodi iznose 18,1 milijuna kuna

  • Zaduživanje je vezano i uz projekt uređivanja ceste Kraljevec Šemnički

    Zaduživanje je vezano i uz projekt uređivanja ceste Kraljevec Šemnički

Radobojsko Općinsko vijeće na posljednjoj je sjednici donijelo 1. Izmjenu proračuna Općine Radoboj. Rebalansom ukupni prihodi iznose 18,1 milijuna kuna, u čemu prihodi poslovanja iznose 16,2 milijuna kuna, a prihodi od prodaje nefinancijske imovine 1,9 milijuna kuna.

Zaduživanje

Planiraju se primici od kratkoročnog zaduživanja u iznosu od 2.850.000 kuna radi financiranja ročne neusklađenosti nastanka obveza i doznake EU i sredstava iz proračuna RH. Primici od dugoročnog zaduživanja planiraju se do iznosa 4.700.000 kuna za provedbu projekata Hiže vinove loze, zamjena energetski neučinkovitih rasvjetnih tijela te rekonstrukcije postojeće nerazvrstane ceste NC-KŠ - Brod - D35. Ukupni rashodi iznose 22,9 milijuna, a uključuju rashode od poslovanja u visini od 7 milijuna kuna te rashode za nabavu nefinancijske imovine od 15,8 milijuna kuna. Izdaci za otplatu zajmova planiraju se u iznosu od 3 milijuna kuna, a odnose se na otplatu primljenog kratkoročnog kredita te okvirnog kratkoročnog kredita.

Sufinanciranje projekata


Kako je pojasnio načelnik Anđelko Topolovec, radi se o podizanju kredita iz preventive, odnosno pokrivanja troškova sufinanciranja projekata za koje su novci dobiveni na natječajima. Primjerice, za projekt Kuće vinove loze Općina Radoboj do sada je uspjela osigurati 905 tisuća kuna, 500 tisuća od Ministarstva turizma te 405 tisuća od Ministarstva graditeljstva, a za kuću zagorskih štrukla od strane županijskog proračuna dobiveno je 250 tisuća kuna.

– To su projekti koji će sada ići na natječaj. Čekamo još raspisivanje mjere za energetsku učinkovitost u rujnu, pripremamo se da budemo spremni za prijavu, da bismo mogli osigurati novac za tu energetsku učinkovitost i na taj način zaokružiti financijsku konstrukciju. Ne želimo izgubiti godinu, jer Kuća vinove loze je u kompleksu s našim Muzejom Radboa i Centrom za prirodu Zagorje i problem nam je što nije u funkciji i dosta loše izgleda – pojasnio je načelnik Toplovec.

Predostrožnosti radi

Zaduživanje je vezano i uz sredstva dobivena na Mjeri 7.2. za prometnicu u Kraljevcu Šemničkom. – Na natječaju smo dobili 7 milijuna kuna, a kako iz prakse znamo da to nikad nije sufinanciranje u baš stopostotnom iznosu, predostrožnosti radi osigurali smo se ovom odlukom Vijeća, da imamo kakvih 10 posto sredstava za taj projekt. Ostatak ostavljamo za Kuću vinove loze, a dio i za izgradnju i održavanje javne rasvjete. Ono što također moramo napraviti do kraja godine je investicija od 600 tisuća kuna u javnu rasvjetu, kako ne bismo morali vraćati novce zbog projekta Newlight koji na kraju nije zaživio i nije došlo do tih nepovratnih sredstava – navodi načelnik Općine Radoboj Anđelko Toplovec.

Kuća vinove loze je u kompleksu s Muzejem Radboa i centrom za prirodu Zagorje

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Zbog životinje na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na čvoru 5 - Vrata, vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h. Molimo vozače za dodatan oprez. Prema dojavi radi se o lisici. Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama. Vozače upozorav...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program