Prethodni članak
Sljedeći članak

PROMOCIJA NOVE ZBIRKE ZABOČKOG ŽUPNIKA: 'U svakodnevnom životu pronaći Boga i njegovu ljubav prema nama'

Zbirka je poput lađe na koju ide samo ono najpotrebnije, najvažnije za sretnu plovidbu i prispijeće konačnom cilju

Jučer se u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku održalo predstavljanje pete zbirke i poezije zabočkog župnika Marijana Culjaka 'Jadranska svitanja'. Dvorana u osnovnoj školi bila je dupkom puna. Na promociji su bili prisutni zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek, predsjednik gradskog vijeća Žarko Ivančić, župnikove učiteljice iz osnovne škole Ivančica Pozaić i Marija Kondres, svećenici, rodbina i prijatelji župnika Marijana.

O autoru 'Jadranskih svitanja' govorio je monsinjor Ivan Miklenić koji poznaje župnika Culjaka od školskih dana istaknuvši upravo njegovu ljubav prema pisanju, a osobito je ponosan što su posljednje zbirke pjesama objavljene u nakladi Glasa Koncila.

Nova zbirka Marijana Culjka 'Jadranska svitanja' osim poetsko-spisateljske vrijednosti i važnosti ima, kao i sve dosadašnje, evangelizacijsku dimenziju te se može, zbog svoje privlačnosti i pitkosti, smatrati doprinosom novoj evangelizaciji. Zbirka je poput lađe na koju ide samo ono najpotrebnije, najvažnije za sretnu plovidbu i prispijeće konačnom cilju.

Osvrt na književnu tematiku dao je i preč Silvijo Milin, župnik i dekan u Svetom Jurju. - Progovarajući pjesmama i prozom Marijan nam otkriva i svoje životno uporište, djetinjstvo, mladost i svećeništvo (Tako su nas odgajali) i njegove pjesme životnih žarišta vjere svoga rodnog doma i Zagorja za nosivi temeljni kamen svoga svećeničkog života. – rekao je Milin.

Još jedan recenzent knjige dr. Ivica Balagović, ekonomski vijećnik župe i predsjednik ogranka Matice Hrvatske Zabok s velikim poštovanjem i ponosom ističe da je ovo jedna od najboljih poetskih refleksija formalnoga života Marijana Culjaka.

Mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u miru ističe kako su "Jadranska svitanja". plod njegove jedinstvene stvaralačke mašte u slici, prozi i poeziji, svijet u kojem spaja popevke i školjkice.

Velečasni Culjak nakon svih lijepih riječi koji su rekli govornici rekao da je ponosan i radostan. Zahvalio je svima okupljenima, svojoj obitelji, svim dragim prijateljima, svima onima koji ga podržavaju u svemu što čini, te najavio neke nove uratke što pisane što umjetničke. Zbirka proze i poezije svećenika Marijana Culjaka „Jadranska svitanja“ objavljena je u izdanju Glasa Koncila.

Spomenimo još jednom kako su sve okupljene na ovoj promociji svojim skladnim pjevanjem izvodeći duhovne i svjetovne zagorske popevke oduševio zbor mladih zabočke župe. Susret je zaključen prigodnim domjenkom.

Marijan Culjak rođen je 3. kolovoza 1954. godine u Mihovljanu, gdje je završio osnovnu školu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu 1973. Završio teološki studij na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1980. godine. Nakon mlade mise kratko vrijeme bio je kapelan u Orehovici, četiri godine u Zajezdi, a zatim trinaest godina župnik u Tomašici. Od 1997. župnik je u Zaboku. Umjetničkim se stvaralaštvom bavi već niz godina. Prvu samostalnu izložbu likovnih radova od školjaka imao je 2005. u zabočkoj Gradskoj knjižnici, nakon čega ih slijedi još nekoliko. Samozatajni je lirik i autor brojnih pjesama. Aktivan je društveni djelatnik, član brojnih udruga i društava. Posebno je istaknut njegov angažman u Udruzi za borbu protiv raka Zlatno srce, Dobrovoljnomu vatrogasnom društvu Zabok, Matici hrvatskoj Ogranku Zabok te Hrvatskoj udruzi Muži zagorskog srca, član je etičkog povjerenstva Opće bolnice u Zaboku. Za svoje dosadašnje djelovanje dobio je brojne nagrade i priznanja, među kojima i Povelju Grada Zaboka.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a na dionici od Novog Vinodolskog do Senja dodatno je zabrana...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program