Prethodni članak
Sljedeći članak

'Ni Rusi ni Kinezi nisu odustali od najavljene izgradnje dva hotela u Krapinskim Toplicama'

Povodom proslave Dana općine razgovarali smo s načelnikom Krapinskih Toplica Ernestom Svažićem o ostvarenim i predstojećim projektima

Povodom proslave Dana općine razgovarali smo s načelnikom Krapinskih Toplica Ernestom Svažićem o ostvarenim i predstojećim projektima

ZL: U posljednjih nekoliko tjedana Općina Krapinske Toplice ostvarila je značajna sredstva preko raznih natječaja bilo ministarstava, bilo EU fondova. Možete li u nekoliko rečenica sumirati za što su dobivena sredstva i iznose?

Svažić: Najznačajnija sredstva dobivena su za sufinanciranje izgradnje reciklažnog dvorišta. Projekt ukupne vrijednosti 5,4 milijuna kuna sufinanciran je europskim sredstvima s 4,3 milijuna kuna. Prije dva tjedna izvođač je uveden u posao i očekujemo dovršetak izgradnje tijekom studenog. Gospodarenje otpadom i zaštita okoliša važne su teme našeg ovogodišnjeg programa te od rujne krećemo s realizacijom edukacijskog projekta koji provodimo partnerski s Gradom Pregrada, a za koji smo kod Fonda za zaštitu okoliša ugovorili sufinanciranje u iznosu 480 000 kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja podržava naš program asfaltiranja nerazvrstanih cesta i upravo pripremamo dokumentaciju kako bismo proveli natječaj za izbor izvođača. Ministarstvo graditeljstva popratit će naš projekt sanacije klizišta u Topličkoj ulici sa 140.000 kuna i program proširenja sustava javne rasvjete sa 120.000 kuna.

ZL: Što se na području komunalne infrastrukture radilo proteklih godinu dana?

Svažić: Asfaltirano je preko 3 km nerazvrstanih cesta i upravo pripremamo natječaj za slijedećih 3 km. Važno je što smo sa Zagorskim vodovodom uspjeli pronaći modus za vodoopskrbu visoke zone u Maloj Erpenji i Lovrećim Selima. Prošle smo godine započeli i ove godine završavamo radove na obnovi platoa pred župnom crkvom. Svake godine, koordinirano s Hrvatskim vodama, ulažemo u sustav oborinske odvodnje i vjerujem da stanovnici općine primjećuju poboljšanja koja su proteklih nekoliko godina postignuta.

ZL: Turizam se u Krapinskim Toplicama sve više razvija. Što je s najavom gradnje dvaju hotela ruskih i kineskih investitora? Bio bi to sigurno još jedan zamašnjak turizmu.

Svažić: Za značajnije turističke rezultate nama su u ovom trenutku prijeko potrebna ulaganja te stoga ne propuštam priliku predstaviti potencijal Krapinskih Toplica na važnim investicijskim forumima. Kineski ulagači su preuzeli hotel Toplice i sada ubrzano rade na projektnoj dokumentaciji. Postojao je određeni zastoj u procesu preuzimanja, jer je upravo prije godinu dana mijenjana kineska regulativa vezana uz transfer kapitala. Prema mojim saznanjima, prepreke i nedoumice su uklonjene i projekt ide dalje. Ulagači iz Rusije svoj projekt također pripremaju dulje nego što su najavljivali, ali također ne odustaju od hotelskog projekta. Oba ulagača su uložila znatna sredstva u opsežne pripreme i studije isplativosti koje su u oba slučaja dokazale isplativost ulaganja. Volio bih kad bi se i domaći ulagači u većoj mjeri poveli njihovim primjerom, jer prostora za kvalitetna ulaganja ima, a zdravstveni turizam je zasigurno posao 21. stoljeća. Izuzetno raduje činjenica da ulagač iz Njemačke obnovu Bellevuea privodi kraju, da sve bolje radi konjički klub u Donjem Vinu te da sve više stanovnika s područja naše općine svoje nekretnine, koje su do jučer predstavljale mrtvi kapital, obnavljaju i stavljaju u turističku funkciju.

ZL: Ako spominjemo turizam, moramo spomenuti i manifestaciju BadlFest koja je usko vezana uz proslavu Dana općine. Ove godine održava se po sedmi put. Koliko BadlFest doprinosi turističkoj ponudi, ali i društvenom životu?

Svažić: BadlFest zasigurno obogaćuje našu turističku ponudu i vjerujem da će kvaliteta i posjećenost naše središnje ljetne zabave rasti usporedo s rastom naših turističkih rezultata. Volio bih da iz godine u godinu bude uključeno sve više ugostitelja s područja naše općine i zahvaljujem svima koji su dosad uložili svoj trud te od BadlFesta napravili zagorsko ljetno događanje posebnog šarma. Vjerujem da se vrijednost BadlFesta ne mjeri samo brojem posjetitelja već i pozitivnim vibracijama koje iz Krapinskih Toplica tih dana odašiljemo kroz medije. Siguran sam da će ugostitelji i stanovnici Općine Krapinske Toplice i ove godine biti izvrsni domaćini!

ZL: Pisali smo već o nužnosti rekonstrukcije ceste u centru Krapinskih Toplica. Kakav je plan po tom pitanju?

Svažić: Plan je da već ove godine započnu radovi na temeljitoj rekonstrukciji Zagrebačke ulice s izgradnjom nogostupa na obje strane ulice. Kako Županijska uprava za ceste ne raspolaže dostatnim sredstvima, problem smo prezentirali Hrvatskim cestama i Ministarstvu prometa. U obje smo institucije naišli na razumijevanje, najavljena je konkretna pomoć te očekujemo formalnu odluku i skori početak radova. Ulicu Antuna Mihanovića za sada ostavljamo kao koridor za mehanizaciju koji će opskrbljivati gradilište hotela u centru mjesta te će biti rekonstruirana nakon izgradnje hotela.

ZL: Što možemo izdvojiti kao najveće projekte u narednom razdoblju u Krapinskim Toplicama?

Svažić: Do kraja godine će u pogon biti pušteno reciklažno dvorište, a na susjednoj parceli pripremamo izgradnju novog vatrogasnog doma s komunalnim skladištima. Projekt ima građevinsku dozvolu i nastojat ćemo za njega ostvariti europsko sufinanciranje. Za uređenje parkirališnog prostora iza zgrade općine sa šetnicom i pješačkim mostom preko Topličine također imamo sređenu projektnu dokumentaciju te ćemo se kandidirati na slijedećim natječajima za europsko ili nacionalno sufinanciranje. Svakako ćemo nastojati i taj projekt ostvariti u idućih godinu dana. Najveći projekt je svakako nova trodijelna sportska dvorana – projekt koji partnerski razvijamo s Krapinsko-zagorskom županijom. Očekujemo da će građevinska dozvola biti ishođena do kraja godine te će projektni partneri nakon toga prezentirati dinamiku ostvarenja projekta.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

IZVANREDNE SITUACIJE I OGRANIČENJA NA AUTOCESTAMA: A1 ZAGREB-SPLIT-PLOČE -između čvora GOSPIĆ i čvora GORNJA PLOČA (186.km i 194.km smjer Split, te 181.km i 198-199.km smjer Zagreb) u oba smjera ima više požara usljed čega dolazi do zadimljava...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program