Prethodni članak
Sljedeći članak

Ne bacajte smeće u šumu, vaš bezobrazluk morat će platiti vlasnik tog posjeda

Općina čisti divlja odlagališta smeća kojeg ostavljaju neodgovorni građani


Nevjerojatno je da unatoč organiziranom odvozu otpada, građani bacaju smeće u šumu i u prirodu, u kojoj i sami borave. S problemom divljih deponija smeća po šumama godinama se bori i Općina Mače, koja takva odlagališta čisti. Načelnica Mača Mladenka Mikulec istaknula je kako su neka odlagališta stara po nekoliko godina, godinama su mirovala, a sad su se ponovno aktivirala te su ih morali očistiti i trošiti sredstva iz proračuna.

Smeće na više lokacija

Ove godine bila su takva tri deponija smeća i to na lokaciji Peršaves – Delkovec na putu kraj škole i u Velikom Bukovcu na više lokacija. Općina je ta odlagališta sanirala, uz pomoć Krapinsko – zagorske županije koja je sufinancirala sanaciju s 14 tisuća kuna. Ljudi svašta voze u šumu. Glomazni otpad, tuš kabine, gume, građevinski materijal, stare peći… Općina godišnje na odvoz smeće utroši stotinjak tisuća kuna, a ta bi se sredstva konkretno, ističe načelnica Mikulec, mogli utrošiti na puno korisnije stavke. Općina je dosad sanirala takve deponije koje su stvarali svojim neodgovornim ponašanjem građani, no više to nije dužna činiti. Iako nije ni prije. Naime, Zakonom o održivom gospodarenju otpadom iz 2013. ta odlagališta nije dužna čistiti Općina ili Grad već vlasnik ili posjednik zemljišta, a kazne nisu male, pojasnila je Murisa Šlibar, referentica za komunalno gospodarstvo i društvene djelatnosti u Općini Mače.

Zakon o održivom gospodarenju otpadom

Prema tom novom Zakonom o održivom gospodarenju otpadom u članku koji pojašnjava uklanjanje odbačenog otpada stoji kako provedbu obveza ovog Zakona osigurava osoba koja obavlja poslove nadležne službe za komunalni red jedinica lokalne samouprave. Radi provedbe mjera komunalni redar nakon obilaska lokacije utvrđuje vlasnika zemljišta gdje je smeće i rješenjem naređuje vlasniku odnosno posjedniku nekretnina, ako vlasnik nije poznat, na kojem je nepropisno odložen otpad da ga ukloni. Dakle, kako ne bi troškove snosili vlasnici zemljišta, odnosno šuma na koje netko odloži otpad, a oni nisu krivi, i da bi sačuvali prirodu i okoliš iz Općine Mače apeliraju na građane i njihovu ekološku svijest, da u 21. stoljeću ne bacaju smeće u prirodu. Postoji organizirani odvoz smeća, odvoz krupnog otpada jednog godišnje na kućnom pragu i zaista ovakvim neodgovornim ponašanjem štetimo sebi i drugima.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici od kiše mjestimice u Hrvatskom primorju, Lici i Gorskom kotaru. Na većini ostalih cesta vozi se bez posebnih ograničenja. Pojačan je promet na važnijim cestama te na gradskim cestama i obilaznicama. Vozače upozorava...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program