Prethodni članak
Sljedeći članak

Kroz projekt Ptiček prošla deseta generacija mladih čuvara prirode

Projekt provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ

Jučer je u Zelenjaku je održana svečana dodjela diploma mladim čuvarima prirode, koji su prošli dvodnevnu edukaciju u sklopu projekta ”Ptiček”, kojeg već deset godinu provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije. Diplome i prigodne poklone mladim čuvarima prirode te njihovim učiteljima uručili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i autor projekta Ptiček Ivan Martinić. - Sjajna ekipa vrhunskih stručnjaka odlučila je svoje slobodno vrijeme posvetiti učenju djecu te je uz podršku Javne ustanove za upravljanjem zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije i same Županije, učitelja i ravnatelja dobivena jedna sjajna sinergija. Organiziranjem zanimljivih predavanja i terenskom nastavom na Bedekovčanskim jezerima, Sutli, Cesargradskoj gori i Risvici došlo je to doga da se među učenicima sudjelovanje u programu Ptiček smatra svojevrsnim prestižem – rekao je župan Kolar i dodao da je ovaj program u deset godina prošlo 237 učenika iz svih osnovnih škola s područja Krapinsko-zagorske županije. Ove su godine diplome Ptičeka dobili učenici iz OŠ Zlatar Bistrica, OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice, OŠ Ksaver Šandor Gjalski Zabok, OŠ Oroslavje, OŠ Ljudevit Gaj Krapina. Same radionice održane su u utorak i srijeduna području značajnog krajobraza Zelenjak - Risvička i Cesarska gora te na Bedekovčanskim jezerima. Učenike i njihove učitelje poučavali su stručnjaci-treneri sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskih šuma te Geološkog odsjeka PMF-a.


Svrha programa je ciljanim senzibiliziranjem i edukacijom pridobiti širok krug suradnika, a posebno mladih za razumijevanje, kasnije i sudjelovanje u provođenju raznovrsnih akcija i mjera zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti na području Krapinsko-zagorske županije kao što su istraživanja, opažanja, dojavljivanja, praktično sudjelovanje u projektima, rad u udrugama i dr. Svečanoj dodjeli diploma nazočili su i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnik Kumrovca Robert Šplajt sa zamjenicom Danijelom Lončar, zamjenik gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina, zamjenik načelnika Radoboja Stjepan Sirovec, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Stjepan Bručić, stručnjaci iz područja zaštite okoliša iz Hrvatske i Slovenije te učitelji i ravnatelji iz više zagorskih osnovnih škola.


Sve učenike, učitelje, trenere i druge goste je na početku programa pozdravila ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije Dijana Hršak te autor projekta Ptiček, ujedno predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Ivan Martinić koji je istaknuo kako je u ovom projektu riječ o samo jednoj među mnogim dobrim stvarima koje Krapinsko-zagorska županija radi na području zaštite okoliša, energetskoj učinkovitosti te očuvanju kulturne i prirodne baštine.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Kolnici su mokri i skliski u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj. Vozačima savjetujemo prilagodbu brzine uvjetima na cestama te održavanje sigurnosnog razmaka između vozila.  Ljetna zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuš...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program