Prethodni članak
Sljedeći članak

GREDIČAK: 'Grad Oroslavje bilježi porast gospodarskih aktivnosti i smanjenje broja nezaposlenih za 26 posto'

Bila je dobra odluka kada smo proračun za 2018. u velikoj mjeri promijenili u odnosu na protekle, stavili naglasak na razvoj grada, za 100% povećali izdvajanje za razvoj i jačanje gospodarstva, za 400% za poljoprivredu, subvenciju obrtnicima i trgovačkim društvima za 260 %, ulaganja u Radnu zonu za 400%. Naravno da tu sada možemo govoriti i o povećanim gospodarskim aktivnostima na prostoru grada, kaže gradonačelnik


Povodom Dana grada Oroslavja i blagdana Velike gospe, 15. kolovoza, razgovarali smo s gradonačelnikom Emilom Gredičakom, koji nam je sumirao prvih godinu danaotkako je preuzeo čelnu funkciju u svome gradu

ZL: Prošla je prva godina vašeg mandata. Kako ste se snašli na mjestu gradonačelnika?

Gredičak: Onome tko ne voli dovoljno svoj grad i ljude u njemu, preporučam da se niti ne pokušava kandidirati. Posao gradonačelnika je kao velika rijeka. Može ti dati smisao, a možeš se i utopiti... Naravno, simbolički. Ono što zaista nisam očekivao prilikom dolaska, to je velik broj dugogodišnje nagomilanih, a neriješenih problema... Nije bilo lako, ali uz strpljenje građana, pomoć suradnika, konstruktivnost gradskih vijećnika i podršku prijatelja i obitelji uspjeli smo svi zajedno mnogo, pokrenuli smo grad i spremno krećemo u nove izazove. Vjerujem u Oroslavje, u Oroslavčanke i Oroslavčane. Biti gradonačelnik, iznimno je dinamičan poziv. Posao nikad ne staje i nije tajna da mnoge dopise i odgovore pišem i kod kuće do kasno u noć… Ali kad voliš svoj grad i svoje građane, sve je nekako lakše. Volim i cijenim iskrenost sugrađana pri neposrednoj komunikaciji, ali i preko društvenih mreža i privatnih poruka. To mi uvelike olakšava da se pozicioniram, obuhvatim trendove i detektiram neke sporne situacije u gradu. Sa suradnjom u vijeću sam iznimno zadovoljan, koalicija je stabilna te se i ovim putem zahvaljujem svim vijećnicima na kooperativnosti i suradnji.

ZL: Kako ste zadovoljni punjenjem proračuna, ali i porastom gospodarskih aktivnosti u Oroslavju?

Gredičak: U odnosu na prvo polugodište prošle godine, izvorni prihodi proračuna povećani su za 20%, odnosno uprihodili smo 1 200 000 kuna više nego u polovici prošle godine. Zacrtani proračun uz svu svoju dinamiku predstavlja dobar temelj i naravno da će trebati rebalansom korigirati odstupanja od planiranih proračunskih stavaka. Najveće promjene na rashodovnoj strani odnose se na ulaganja u razvojne projekte i poboljšanje komunalne infastrukture. Uz navedeni razvojni karakter, proračun je i socijalno osjetljiv. Povećane su subvencije za udžbenike i naknade za rođene, subvencioniramo školski prijevoz, prehrana u školi financirana je u potpunosti za djecu prema predviđenim socijalnim kriterijima, isplaćujemo stipendije za sve učenike i studente koji zadovoljavaju kriterije, subvencioniramo produženi boravak učenika u osnovnoj školi, asistenta u nastavi i darujemo i pomažemo starije građane slabijeg imovinskog stanja. U Grad se mogu uvijek javiti svi potrebiti, a Grad preko Socijalnog vijeća donosi odluke na koji način možemo adekvatno odgovoriti zahtjevima.

Također bilježimo i pad nezaposlenosti za 26% u odnosu na isti period prošle godine. Smatram da su to zaista podaci vrijedni spomena i pokazatelj da je bila dobra odluka kada smo proračun za 2018. promijenili u odnosu na protekle i stavili naglasak na razvoj grada, gdje smo za 100% povećali izdvajanje za razvoj i jačanje gospodarstva, za 400 % za poljoprivredu, subvenciju obrtnicima i trgovačkim društvima za 260 %, ulaganja u Radnu zonu za 400%. Naravno da tu sada možemo govoriti i o povećanim gospodarskim aktivnostima na prostoru grada i većoj financijskoj disciplini prilikom generiranja prihoda, ali najveće zasluge naravno idu vrijednim ljudima u našem gradu, svima koji rade, stvaraju nove vrijednosti, a ponajviše oroslavskim gospodarstvenicima.

ZL:Posebno ste ponosni na projekt modernizacije javne rasvjete, na koji je način projekt zamišljen?

Gredičak: Oroslavje je prvi hrvatski grad koji je na temelju međunarodnog javnog natječaja modernizirao i rekonstruirao svoju javnu rasvjetu. Projekt se financira sustavom najma, koji će iz ostvarenih ušteda tijekom pet godina u cijelosti biti isplaćen. Tvrtke se obvezuju na 7 godina garancije i održavanja, što znači da Grad neće imati troškova održavanja. Građani će svaki eventualni problem i kvar moći dojaviti u ''call centar'' i tvrtka je dužna izaći na intervenciju u roku od 24 sata. Uz ekološku prihvatljivost, ostvarit ćemo i uštedu u proračunu oko 2 000 000 kuna u 10 godina. Mreža javne rasvjete će se i nadalje proširivati.

ZL: Konačno je sanirano klizište u Andraševcu, koje su još ceste uređene i što je još u planu do kraja godine?

Gredičak: Nakon desetak godina aktivnog klizišta i niza djelomičnih sanacija, početkom godine je zaprijetilo potpuno urušavanje ceste, pa smo donijeli odluku da se hitno izvrši potpuna sanacija klizišta u Lipovečkoj ulici, koja je inače naša vinska cesta, te kao takva važna i prometno i turistički. Nakon redovnog održavanja i sanacija nakon zimskog perioda, nastavljamo s asfaltiranjem cesta u St. Slatini, Krušljevom Selu i odvojka Stubičke ceste u Gornjem Oroslavju. Također, u Zagrebačkoj ulici i Livadskoj ulici krećemo s završnim radovima na asfaltiranju nogostupa u dužini od 2500 metara. Naručili smo i projektnu dokumentaciju za uređenje ceste Mokrice - ST. Slatina kroz Kanižu u dužini od oko 3000 metara.

ZL: Koje projekte planirate prijaviti na natječaje fondova EU?

Gredičak: Grad Oroslavje prijavit će dva projekta u vrijednosti oko 15 000 000 kuna na Natječaj za tip operacije 7.4.1. na Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj. Radi se o projektima "Rekonstrukcije postojeće zgrade dječjeg vrtića Cvrkutić" i "Rekonstrukciji društvenog i vatrogasnog doma St. Slatina". Sam gradski dječji vrtić dugogodišnji je gorući problem, a zbog uvjeta natječaja i samog bodovanja, odlučili smo se za projekt rekonstrukcije i dogradnje. Uspjeli smo pripremiti papire, revidirati projektnu dokumentaciju i obuhvatiti sve potrebne dozvole i suglasnosti. Imamo velika očekivanja i nadamo se da ćemo nakon dugog niza godina uspjeti ostvariti jedan i tako veliki projekt u gradu financiran EU sredstvima. Realizacija naravno ovisi rokovima natječaja.

ZL: U kojoj je fazi donošenje Prostornog plana i uređenja reciklažnog dvorišta?

Gredičak: Prostorni Plan grada je pred samim donošenjem i samo čekamo suglasnost Županije. To je iznimno važan dokument i za razvoj gospodarstva na području Oroslavja i za daljnju izgradnju stambenih objekata, pa možda ćemo time i pozitivno utjecati na demografske trendove. Plan gospodarenja otpadom je donesen na Gradskom vijeću kao i Odluka o načinu zbrinjavanja komunalnog otpada na području grada. Sukladno tome smo se javili na natječaj za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike za iznos oko 2 000 000 kuna.

ZL: Za koje je projekte Grad dobio 54 tisuće kuna od Hrvatske turističke zajednice?

Gredičak: Sredstva su dodijeljena za postavljanje interpretacijske karte na solarnim info panelima i za unapređenje cikloturizma. Spomenuti solarni info panoi postavit će se na dvije lokacije na području grada, a na biciklističkoj ruti Oroslavje, Knezići, Bračak, Modrovec, Samci, Vinterovac, Hruševec, Oroslavje u dužini od 39 km postavt će se tzv. pametna klupa za punjenje pametnih telefona, kao i mini odmorište za bicikliste. Zahvaljujemo i Ministarstvu poljoprivrede na potpori u iznosu od 60 000 kuna za manifestaciju Božićni sajam koji se održao u našem gradu krajem prošle godine.

Zl: Nedavno je grad posjetila kineska delegacija i potpisan je sporazum između gradova Tongxiang i Oroslavja. O čemu se radi?

Gredičak: Zahvalan sam na posjeti predsjednice skupštine grada Tongxiang (Kina), gospođi Jiang Huiling, izaslanicima grada, te na pozivu na Svjetsku internet konferenciju u Wuchen slijedeće godine. Potpisali smo "Sporazum o razumijevanju i bilateralnoj kooperaciji" između grada Tongxiang (Kina) i grada Oroslavja. Predstavljajući svoj grad video prezentacijom, Huiling je istaknula, a sa čime se naravno složili, da "prijateljskom razmjenom iskustava možemo dodatno pospješiti sve aspekte razvoja naših gradova, a u interesu svih naših stanovnika". Upoznao sam naše prijatelje sa izazovima razvoja širokopojasnog interneta u našem gradu, novopostavljenoj LED rasvjeti i ukupnim nastojanjima da se približimo uspješnim "pametnim gradovima" svijeta, kakav i Tongxiang jest.

ZL: Što sve posjetitelji mogu očekivati povodom proslave Dana grada?

Gredičak: Zaista su Dani grada Oroslavja prerasli lokalne okvire i postaju svojevrstan brand i primjer kako se može razveseliti, podružiti, pokazati nešto svoje i biti otvoren za sve dobronamjerne goste koji svojim dolaskom obogaćuju ove naše oroslavske dane. Mislim da uz razne glazbene izričaje, bogatu ugostiteljsku ponudu, kulturne manifestacije, igre za djecu, sportska događanja, ponudu OPG-ova i još pregršt iznenađenja, jednostavno bi bilo pogrešno ne posjetiti grad Oroslavje i ne osjetiti atmosferu i čari ovih događanja. Dobro došli!

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Snijeg pada u Lici i Gorskom kotaru. Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici uključujući autocestu A1 između čvorova Ogulin i Maslenica te državne ceste DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin i DC3 Delnice-Zdihovo. Zabrana je p...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program