Prethodni članak
Sljedeći članak

'Afrička svinjska kuga prijetnja je domaćem svinjogojstvu, treba smanjiti broj divljih svinja'

Sve registrirane farme svinja u Hrvatskoj će biti pregledane i na njima će se utvrditi razina provedbe biosigurnosnih mjera

  • foto: lovac.info

    foto: lovac.info


U četvrtak, 7. veljače u Krapini je održano predavanje o Naredbi za sprečavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske i o Naredbi o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, odnosno divljih svinja. Afrička svinjska kuga (ASK) je vrlo kontagiozna virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100%. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, nego isključivo za svinje, domaće i divlje. U Hrvatskoj se još nije pojavila.

Na predavanju u Krapini bili su predstavnici lovačkih društava s područja Krapinsko – zagorske županije, veterinari i veterinarski inspektor te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede  Željko Kraljičak. Naredbom o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači  propisano je smanjenje brojnog stanja divlje svinje u lovištima na području cijele Hrvatske na 50% matičnog fonda. Ivica Halapir predsjednik Lovačkog saveza Krapinsko – zagorske županije istaknuo je kako su staništa divljih svinja kod nas na Strahinjčici, Ivančici i na Kunagori, gdje one i migriraju prema Sloveniji, tamo gdje nema žice. Lovci će postupati prema naredbi Ministarstva kako bi se spriječila mogućnost širenja afričke svinjske kuge u Hrvatskoj. Do sada je zaražen dio Mađarske, Rumunjske i ide prema Srbiji, a ove akcije poduzimaju se radi predostrožnosti. Odstrel  će se vršiti i u staništima  i ondje gdje su divlje svinje u prolazu.

Sve te preventivne radnje  provode se jer je kuga najveća prijetnja svinjogojstvu Republike Hrvatske. Zbog toga se naredbe tiču i domaćih svinja.  Naredba propisuje strogo pridržavanje propisa o označavanju, premještanja i prometu životinja. Svi posjednici svinja moraju osigurati da se domaće svinje drže na način kojim je u potpunosti onemogućen svaki izravan i neizravan kontakt domaćih svinja s divljim životinjama. Prijevoznici životinja koji dopremaju pošiljke živih životinja s područja država članica i trećih zemalja u kojima je potvrđena afrička svinjska kuga moraju osigurati da se stelja i gnoj iz vozila odloži u za to određene kontejnere na mjestu istovara u svrhu neškodljivog uklanjanja, a vozilo odmah po istovaru očisti, opere i dezinficira pod nadzorom ovlaštenog veterinara. Zabranjeno je pašno držanje svinja i ispuštanje svinja na otvoreni prostor, osim ako se svinje drže u prostoru ograđenom dvostrukom ogradom. Veterinaru je potrebno prijaviti svaku svinju koja pokazuju znakove bolesti, uginuća domaćih svinja i nađenih uginulih divljih svinja. Obavezno je testiranje uzoraka organa uginulih domaćih i divljih svinja radi isključivanja ASK. Sve registrirane farme svinja u Hrvatskoj će biti pregledane i na njima će se utvrditi razina provedbe biosigurnosnih mjera (dezinfekcija, primjena higijenskih mjera u objektima i od strane osoblja, onemogućavanje kontakta s divljim svinjama, postavljanje ograda, zabranjeno držanje svinja i ispuštanje svinja na otvoreni prostor i sl). 

Zamjenik župana Krapinsko – zagorske županije Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo je kako pozdravlja odluku resornog ministarstva da organizira ovakva predavanja, gdje lovci iz prve ruke mogu čuti novosti zakonodavca, dok u suprotnom smjeru dolaze informacije s terena i od struke.  - Vlada RH donijela je odluku o odstrjelu divljih svinja, a iako se čini malo rigoroznom, mi se možemo složiti s takvom metodom, jer za afričku svinjsku kugu trenutno nema lijeka, a smanjenjem populacije smanjit će se i vjerojatnost zaraze -  rekao je zamjenik župana Ferek – Jambrek.

ASK nije zabilježena na području Hrvatske pa su dosadašnje aktivnosti Ministarstva poljoprivrede usmjerene na prevenciju i nadzor populacije domaćih i divljih svinja. Jedina učinkovita mjera zaštite od unosa virusa ASK je visoka razina biosigurnosti na farmama i lovištima, zato se posjednike svinja i lovaca informira o svim rizicima i poziva na savjesno pridržavanje svih preporuka i mjera. 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Lici, a ima je i na dionici autoceste A1 između tunela Mala Kapela i čvora Otičac. <a većini="" cesta="" vozi="" se="" uz="" povoljne="" vremenske="" uvijete="" i="" bez="" posebnih="" ogran...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program