Prethodni članak
Sljedeći članak

TKO ĆE NAS LIJEČITI? U zagorskim zdravstvenim ustanovama kronično nedostaje liječnika

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina, do kraja veljače nije evidentiran nijedan nezaposleni liječnik, a tražilo ih se više od 20

U našoj županiji s krajem veljače nije postojao nijedan nezaposleni liječnik, a u istom ih se peridou tražilo čak 22. Statistika je to Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina, a govori u prilog činjenici da kako u Zagorju, tako i u Hrvatskoj već godinama manjka liječnika. – Najčešće su prijavljene potrebe za doktore medicine, pedijatre, doktore fizikalne terapije te doktore interniste - rekli su nam iz krapinskog Područnog ureda HZZ – a.


Riječ je o jednom od deficitarnih zanimanja za koje će Krapinsko - zagorska županija, kako je najavio župan Željko Kolar, isplaćivati stipendije. – Svima onima koji upišu studij medicine, ali i onima koji već studiraju medicinu, osigurat ćemo stipendije i omogućiti im da odmah po završetku visokoškolskog obrazovanja dobiju posao u jednoj od zdravstvenih ustanova u našoj županiji – rekao je Kolar. Ovakvu odluku dobrom smatra i ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina. Kako napominje, čitav svoj dvogodišnji ravnateljskki staž na čelu najveće zdravstvene ustanove u našoj županiji, bori se s nedostatkom liječnik. Kako nam je rekao u razgovoru, Općoj bolnici Zabok nedostaje otprilike dvadesetak liječnika da bi bili unutar standarda. – Najpotrebniji su nam pedijatri i anesteziolozi. Primjerice, nedostaje nam oko sedam pedijatara, ali da uspijemo zaposliti i tri, bili bismo jako zadovoljni. Fali nam i specijalizanata radiologije, a pogotovo liječnika hitne medicine kao i patologa – istaknuo je Vančina dodajući da treba imati na umu kako osim što liječnika nedostaje, treba imati na umu da oni stariji odlaze i u mirovinu pa i njihova mjesta treba popunjavati novim kadrom.


Kako je rekao ravnatelj zagorske Opće bolnice, u dvije godine od kada je on na čelu te zdravstvene ustanove, zaposleno je petnaestak liječnika, no ističe kako je još jedan problem to što je koeficijent za plaće suvgdje isti pa se ona ne može modelirati i tako se pokušati zadržati liječnike. – Kada smo raspisali natječaj za specijalizaciju hitne medicine, nitko se nije javio pa poslove na hitnoj sada obavljaju liječnici nekih drugih specijalizacija. Možda bi trebalo apelirati na državu da i plaće za one koji rade na hitnoj budu veće jer to je krvav posao koji traje od 0 do 24 sata – pojasnio je Tihomir Vančina. Ističe, mladim liječnicima često ni novac nije najvažniji faktor zbog kojeg dolaze raditi u Opću bolnicu Zabok. Sviđaju im se, kaže, uvjeti rada, kolegijalnost i činjenica da je bolnica nova te poprilično dobro opremljena. Nešto manji problem s nedostatkom liječnika ima Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. – Potreban nam je još jedan kardiolog da bismo u potpunosti zadovoljili sve potrebe. Imali smo natječaj za kardiologa, no nitko se nije javio. Dobro je to što u posljednje vrijeme nitko od liječnika nije otišao pa nemamo većih problema – rekla je ravnateljica topličke Specijalne bolnice, Željka Žnidarić. Valja reći da nedostatak liječnika nije rezerviran samo za našu županiju. Podaci Hrvatske udruge bolničkih liječnika govore kako je u Hrvatskoj nedostaje više od 4000 liječnika, a taj bi se broj mogao i povećati kroz nekoliko godina obzirom da bi, kako kažu podaci, velik broj liječnika trebao otići u mirovinu.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook

Zbog prometne nesreće, pozivamo na oprez na autocesti A3 Bregana-Lipovac poslije čvora Okučani (140.km+650m) u smjeru Zagreba. Zbog vozila u kvaru na autocesti A1, na čvoru Vrgorac u smjeru Dubrovnika, pozivamo na oprez! Zbog opasnosti...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program