Prethodni članak
Sljedeći članak

SVAŽIĆ: 'Novac za projektiranje sportske dvorane osigurat će se iz županijskog proračuna'

Izuzetno mi je drago da je realizirana obnova dionica u Maloj Erpenji, između Krapinskih Toplica i Tuheljskih Toplica, a nadam se da radovi na tome neće stati i da će se ta cesta obnoviti u punom profilu. Drago mi je da je Županijska uprava za ceste reagirala i poboljšala jedan dio dionice na ulazu Krapinske Toplice sa zagrebačke strane – rekao je Svažić

Zagorski list donosi intervju s načelnikom Krapinskih Toplica Ernestom Svažićem koji je otkrio kojim će projektima posvetiti posebnu pažnju u svom drugom načelničkom mandatu, ali i istaknuo što je ostvareno u proteklom razdoblju

ZL: Prije nekoliko mjeseci osvojili ste svoj drugi mandat na mjestu načelnika Krapinskih Toplica. Što se napravilo ili počelo s realizacijom u vremenskom razdoblju od izbora do sada?

Svažić: Veliki fokus i dalje je na poboljšanju temeljne infrastrukture. Naročito smo fokusirani na izgradnju cestovne infrastrukture i to ne samo one koja je direktno pod našom ingerencijom nego konstantno komuniciramo i sa Županijskom upravom za ceste i s ministarstvima na državnoj razini da nam se pomogne s poboljšanjem stanja cesta.

Izuzetno mi je drago da je realizirana obnova dionica u Maloj Erpenji, između Krapinskih Toplica i Tuheljskih Toplica, a nadam se da radovi na tome neće stati i da će se ta cesta obnoviti u punom profilu. Drago mi je da je Županijska uprava za ceste reagirala i poboljšala jedan dio dionice na ulazu Krapinske Toplice sa zagrebačke strane, međutim to je dionica koja zahtjeva intenzivan zahvat i na tu temu komuniciramo sa ŽUC – om i u pripremi je sva nužna dokumentacija za nastavak radova. Drago mi je da smo uspjeli realizirati program asfaltiranja nerazvrstanih cesta u duljini nešto većoj od 3 kilometara. Općinu čini 17 naselja, a imamo 200 kilometara nerazvrstanih cesta i ne možemo u kratkom roku sve sanirati.

U tom smislu apeliram na sumještane da budu strpljivi i da nam prioritet bude kvalitetna sanacija jedne po jedne. Tako smo za vrijeme prvog mandata inzistirali na kvalitetnoj obnovi Ulice Marcela Majseca, na kvalitetnoj podlozi i sanaciji te će takvim principom rukovoditi i dalje.

U suradnji s Villom Magdalenom radimo na projektnoj dokumentaciji za proširenje i sanaciju Mirne ulice. Očekujemo da do kraja godine dokumentacija bude spreman i da taj projekt možemo prijaviti na neki natječaja koji budu aktualni. Izuzetno važna je i vodoopskrba. Lovreća Sela i Čret jednim dijelom su opskrbljeni vodom, međutim u toj zoni će se sustav i dalje proširivati. Želimo dohvatiti sva domaćinstva u općini i svima omogućiti pitku vodu. Projekt koji razvijamo sa Zagorskim vodovodom jest i sustav odvodnje, odnosno izgradnja 11 kilometara nove odvodnje i izgradnja biološkog pročistača. Prve korake u izgradnji projekta očekujemo u 2018. godini. Isto tako imamo građevinsku dozvolu i sufinancirat će nam se gradnja reciklažnog dvorišta. S prvim radnjama smo već započeli, a ono će biti smješteno na ulazu u Krapinske Toplice gdje se sada nalazi zeleni otok. Građevinsku dozvolu imamo, a projekt mora biti realiziran tijekom iduće godine.

ZL: Spomenuli ste neke projekte koje planirate prijavljivati na razne natječaje što ministarstava što fondova EU. Koje biste još izdvojili kao one koje ćete prijavljivati u skorije vrijeme?

Svažić: Upravo ovih dana prijavljujemo dva projekta. Zapravo, prijavljujemo sufinanciranje projektne dokumentacije za prenamjenu Doma kulture u Multimedijalni centar. Idejno rješenje za tu prenamjenu već imamo te se nadamo da ćemo dobiti novac i za projektnu dokumentaciju. U partnerstvu s Gradom Pregradom i s Hrvatskim vodama prijavljujemo se za sufinanciranje projektne dokumentacije za sustav biciklističkih i pješačkih staza na području Krapinskih Toplica i Pregrade.

ZL: Mnogo smo puta razgovarali i o uređenju samog centra općine. I taj projekt ste prijavili za sufinanciranje. Ima li kakvih povratnih informacija?

Svažić: Još nismo dobili rezultate vezane uz našu prijavu uređenja platoa iza općine s parkiralištem, pješačkom stazom i biciklističkom stazom. Početkom iduće godine mislimo da će naš zahtjev biti obrađen pa bi, ako odgovor bude pozitivan, radovi iduće godine mogli i krenuti. To nam je jako važno jer je riječ o samom centru Krapinskih Toplica.

U prvoj fazi trebalo bi se napraviti parkiralište, pješačka i biciklistička staza uz Topličinu te pješački most koji će povezivati Aleju i prostor gdje se sad nalaze trgovine i lokali. Druga faza je uređenje same šetnice kod zgrade Općine i uređenje platoa ispred ljekarne, a završna treća faza je izgradnja Centra za posjetitelje s tržnicom domaćih proizvoda. Za realizaciju u 2018. godini smo si zadali i da sredimo arhitektonsko – urbanističko rješenje za uređenje centara, koji smo kroz dosadašnje javne rasprave definirali kao 'zeleno srce Krapinskih Toplica'.

ZL: Već dugo se u Krapinskim Toplicama spominje i potreba za izgradnjom sportske dvorane. I po tom pitanju imate novosti.

Svažić: Prije nekog vremena razgovarao sam s kolegom iz Podčetrtka. I oni su relativna mala jedinica lokalne samouprave, a odlučili su se na izgradnju trodijelne sportske dvorane. Postojao je otpor u startu za tu ideju, no vrijeme je pokazalo opravdanost tog ulaganja jer je takva dvorana podrška njihovoj turističkoj ponudi i industriji. Mi u Krapinskim Toplicama javnim projektima nastojimo podržati i privatne investicije. Najavljena je izgradnja dvaju hotela, a dvorana bi trebala biti udaljena dvije minute hoda od njih. To donosi značajnu prednost jer se možemo afirmirati i u sferi sportskog turizma. Projektiranje dvorane financirat će Krapinsko – zagorska županija u proračunu za 2018. godinu. Imali smo konstruktivan razgovor sa županom i njegovom zamjenicom te koordinaciju na lokanoj razini te sam siguran kako ćemo uskoro doći do konkretnog prijedloga za realizaciju izgradnje sportske dvorane.

ZL: Spomenuli ste dva velika hotela koja bi se trebala graditi. Jedan ruskog, jedan kineskog investitora. Postojala su 'šuškanja' u kuloarima da investitori odustaju od projekata. Komunicirate li s njima i što kažu?

Svažić: Ja nemam informacije da bi se od nečeg odustalo. Mi s javne razine možemo promovirati investicijske mogućnosti i to ćemo kontinuirano i dalje raditi. Ovih sam dana bio s predstavnicima kineskog investitora koji ulaže u hotel Toplice. Nema naznake da bi oni od projekta odustali. Dapače, dalje rade na razvoju projekta i dokumentaciji. Nemam informaciju da postoje zahtjevi za građevinsku dozvolu za jedan ili drugi hotel no u razgovoru s oba ulagača povratna informacija je da se i dalje radi na projektima.

ZL: Na nedavno održanim Danima hrvatskog turizma čak dva turistička objekta iz Krapinskih Toplica su nagrađeno – Aqua Vivae i Villa Magdalena. Čini se kako se turizam u Krapinskim Toplicama uistinu značajnije počinje buditi.

Svažić: Ponosni smo na obje nagrade. Drago nam je da je prepoznata važna komponenta Vodenog parka Aquae Vivae, a to je njegov održivi razvoj. Na Villu Magdalenu smo također ponosni jer nagrađena u kategoriji za najbolji wellness hotel čemu je pridana posebna pažnja nakon proširenja. Oba priznanja su vrlo vrijedna i značajna za turistički imidž naše općine.

ZL: Što biste istaknuli kao gorući problem na području općine kojeg ćete u narednom periodu s posebnom angažiranosti rješavati?
Svažić: Gorući problem je cestovna infrastruktura koju sam već spomenuo. S izvornim fiskalnim prihodima mi ne možemo mnogo napraviti, ali zato ćemo i dalje kucati na sva moguća vrata da nam pomognu u rekonstrukciji i poboljšanju prometne infrastrukture na području Krapinskih Toplica.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook

Zbog niskih temperatura tijekom noći moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Zabrana j...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program