Prethodni članak
Sljedeći članak

Početkom svibnja kreću radovi na izgradnji škole u Martinišću

Valja reći da će osim prostora za održavanje školske nastave, biti uređeni i prostori za dječji vrtić. Kako nam je rečeno iz Županije, za školu će biti opremljeno 265 metara kvadratnih prostora dok će za vrtić biti uređeno 130 metara kvadratnih

Na prošloj sjednici Županijske skupštine rečeno je kako će Krapinsko – zagorska županija dići kredit za gradnju dugo očekivane i priželjkivane Područne škole u Martinišću te za dovršetak sportske dvorane u Đurmancu. Kredit u iznosu od 15,3 milijuna kuna bit će podignut u Privrednoj banci, a od tog će se iznosa 8 milijuna kuna iskoristiti za gradnju područne škole.

Građevinska je dozvola već izdana, a dok se čeka realizacija kredita, paralelno se izrađuje i troškovnik. Kako su nam potvrdili u Županiji, radovi bi trebali započeti s prvim danima svibnja. Valja reći da će osim prostora za održavanje školske nastave, biti uređeni i prostori za dječji vrtić. Kako nam je rečeno iz Županije, za školu će biti opremljeno 265 metara kvadratnih prostora dok će za vrtić biti uređeno 130 metara kvadratnih. - Glavni i najbitniji razlog za pokretanje ovog investicijskog projekta je osiguranje odgovarajućih minimalnih uvjeta za obavljanje djelatnosti odgoja i obrazovanja djece u nižim razredima područne škole Martinišće te stvaranje povoljnih uvjeta da se u odgojno - obrazovni sustav što lakše uključe i djeca predškolskog uzrasta na području tog naselja i okolnih mjesta – rekao nam je župan Željko Kolar. Dodao je da je u postojećoj zgradi škole, koja je dotrajala, raspoloživi prostor nefunkcionalan, a adaptacijom ili rekonstrukcijom nije ga moguće dovesti u stanje prihvatljivo za obavljanje nastave. - Uz navedeno prostorno ograničenje, veliki problem je i to što sadašnja škola ne raspolaže nikakvim vanjskim prostorom za igru djece, a zbog nedostatka slobodnog neizgrađenog zemljišta isto nije moguće osigurati, što je opet nedopustivo za odgoj i obrazovanje djece u takvoj nekretnini – dodao je Kolar. Prema projektu, dječji vrtić imao bi mogućnost organizacije jednog mješovitog odjeljenja za djecu od 3 do 6 godina, a grupe bi se formirale od 20 do 25 djece. Zgrada je projektirana po sistemu modularne gradnje tako da su zidovi i stropovi od tipski izrađenih sendvič toplinskih panela, a konstrukciju će činiti čelični stupovi i nosači.

Ravnatelj Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog, čiji je dio i Područna škola Martinišće, Tomislav Polanović rekao nam je kako ove školske godine ta područna škola broji 37 učenika. Nastava se, kako je rekao, provodi u četiri obrazovna razreda, a realizira je isto toliko učiteljica i asistentica u nastavi, budući da školu pohađa i jedna slijepa djevojčica. Područna je to škola u kojoj se broj učenika kroz godine sustavno povećava, a to nam je potvrdio i ravnatelj Polanović. - Slijedeće godine prema podacima ureda državne uprave očekujemo 41 učenika, a prije dvadesetak godina ih je bilo tridesetak. Škola je godinama smještena u prostore nekadašnjeg zadružnog doma i prostori ne odgovaraju potrebama – rekao nam je Polanović. Napori i borba za izgradnju nove zgrade Područne škole Martinišće, ističe, traju od početka njegovog mandata. - Nadam se da će u slijedeću školsku godinu učenici krenuti u novu školu koja će odgovarati njihovim uvjetima i potrebama –istaknuo je Tomislav Polanović.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook

Samo za osobna vozila zbog olujne bure otvorene su: -autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca (DC50, DC27); -dionica Jadranske magistrale (DC8) između Karlobag...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program