Prethodni članak
Sljedeći članak

MLADEN HERCIGONJA: 'Općina Tuhelj dobit će taxi službu'

'Izvršit ćemo zamjenu postojeće konstrukcije s LED rasvjetom te proširivati rasvjetu na neka ruralnija područja općine. U planu nam je napraviti kvalitetan projekt izgradnje nogostupa Tuhelj - Tuheljske Toplice što je jedan od najznačajnih projekata'

Mladen Hercigonja, načelnik Tuhlja za Zagorski list govori o prvim mjesecima svog novog mandata

ZL: Prošlo je prvih pet mjeseci vašeg mandata na mjestu načelnika Općine Tuhelj. Što je obilježilo prethodno razdoblje?

Hercigonja: U interesu svih stanovnika Tuhlja je ulaganje u obrazovanje, pa smo u tom smjeru poduzeli brojne akcije. Tradicionalno smo sufinancirali udžbenike za naše osnovnoškolce s iznosom od 50 % od cijene koštanja školskih udžbenika. Također smo donijeli odluku o sufinanciranju školske kuhinje za učenike slabijeg imovinskog stanja tako da svoj djeci omogućimo prehranu u školi. Ove smo godine donijeli odluku o sufinanciranju prijevoza za osnovnoškolce koji nemaju to pravo prema pedagoškom standardu. Također sudjelujemo u sufinanciranju prijevoza za srednjoškolce s područja Općine Tuhelj. Ujedno smo prvi puta ove godine uputili javni poziv svim srednjoškolcima da sufinanciramo nabavu knjiga u novčanom iznosu od 200 kuna. Ne čini se velika svota, ali za neke trogodišnje strukovne škole za taj se iznos skoro mogu nabaviti svi udžbenici. S početkom akademske godine stalna tema je bila pomoć pri školovanju studentima i srednjoškolcima koji ne koriste subvencioniranje prijevoza, odnosno koji stanuju u mjestu gdje pohađaju školu, a s područja su naše općine. Njima isto dajemo pomoć pri školovanju. Od početka nove akademske godine na snazi je novi Pravilnik o kriterijima i postupku za dodjelu pomoći učenicima srednjih škola i studentima. U izradu pravilnika bila je uključena cijela javnost gdje su svi zainteresirani mogli dati svoje primjedbe i dopune tog Pravilnika. Novina u odnosu na dosadašnji Pravilnik je da se posebno pomaže nadarenim studentima, studentima koji polaze deficitarna zanimanja te studentima slabijeg imovinskog stanja.

ZL: Kako napreduje provođenje projekata započetih na području Općine?

Hercigonja: Nakon dugog čekanja i svih potrebnih priprema 18. travnja ove godine vrlo smo uspješno prijavili projekt izgradnje dječjeg vrtića za financiranje na fond Europske unije u sklopu Mjere 7. 4.1. Nadležna ministarstva ne prate nas onako kako smo očekivali, jer je na ovom natječaju koji je otvoren prva evaluacija projekata trebala biti nakon dva mjeseca, a sad smo dobili odgovor da će evaluacija započeti tek početkom ožujka iduće godine. To čini poteškoću u daljnjim planovima jer moramo čuvati financijske kapacitete Općine za taj projekt koji nam je kapitalni. Projekt vrtića je napravljen kvalitetno po pravilima natječaja te vjerujem da ćemo dobiti sredstva za taj projekt, jer sam siguran da naša djeca zaslužuju jednaka prava kao i sva ostala djeca. Drugi je projekt proširenje groblja. To je projekt koji je bio predviđen u trajanju od dvije godine, no mi ga nećemo provlačiti kroz dvije godine. Finalni radovi u ovoj etapi započet će početkom 11. mjeseca i više se neće prekidati do završetka projekta. Po predviđanju bi radovi trebali biti gotovi u roku od tri mjeseca. I dalje smo posvećivali pažnju održavanju nerazvrstanih cesta, kako makadamskih tako i asfaltiranih, uređenju bankina, košenju i čišćenju. To je sve ono na što su već stanovnici naše Općine navikli prijašnjih godina i to ćemo nastojati održati.

ZL: U strateškom planu općine do 2020. stoji razvoj turizma kao jedan od glavnih ciljeva. Što je u prethodnom razdoblju učinjeno na tom području?

Hercigonja: Najznačajnije je postignuće formiranje Turističke zajednice Općine Tuhelj, Grada Klanjca i Općine Veliko Trgovišće. Od ideje do realizacije prošlo je dosta vremena, no mi smo u kratkom razdoblju uspjeli pripremiti osnivačku skupštini koja je održana 16. ovog mjeseca, gdje smo formirali TZ koja pokriva područje naših triju jedinica lokalne samouprave. Kao područje možemo ponuditi puno toga zanimljivoga, od povijesnih znamenitosti koje imaju Općina Veliko Trgovišće i Grad Klanjec, pa do samih turističkih ponuda s kojima raspolaže naše Općina. Prije svega su tu Terme Tuhelj, ali i privatni iznajmljivači koji su se razvili oko prstena Termi Tuhelj. Isto tako udruženi moramo razmišljati o proširenju ponude na vinske ceste, seoska turistička gospodarstva koja već postoje u Općini Veliko Trgovišće i na području Grada Klanjca. Ujedno, udruženi smanjujemo troškove vođenja turističke zajednice.

ZL: Koje buduće projekte Općina namjerava pokrenuti?

Hercigonja: Izvršit ćemo modernizaciju rasvjete. Mnogi gradovi i općine prelaze na LED rasvjetu, a Općina Tuhelj također neće zaostajati za tim. Izvršit ćemo zamjenu postojeće konstrukcije s LED rasvjetom te proširivati rasvjetu na neka ruralnija područja općine. U planu nam je napraviti kvalitetan projekt izgradnje nogostupa Tuhelj - Tuheljske Toplice što je jedan od najznačajnih projekata. U cilju nam je također uređenje trga u Tuhlju, koji zaslužuje biti uređen na nivou kao što imaju sva okolna mjesta. Također planiramo urediti jednu stazu na Starom groblju. Ući ćemo u projekt otkupa zemlje kako bi proširili i olakšali komunikaciju oko grobnih mjesta. Napominjem, ovdje nije riječ o novim grobnim mjestima već želimo olakšati pristup Starom groblju. Želio bih istaknuti da ćemo u idućih 30 dana, a možda i kraće, u Općini Tuhelj imati taxi službu. U pripremi su sve potrebne odluke koje ćemo donijeti na sljedećem Općinskom vijeću, a koje su potrebne za obavljanje taxi službe na području Općine. Terme Tuhelj su nam izašle u susret i odvojile jedan dio svojeg parkirališta za uređenje taxi stajališta. Koliko znam, zasad imamo jednog zainteresiranog za taxi službu i svakako ćemo izdati dozvolu, a možda će taxija biti i više. Sukladno broju stanovnika i noćenja u Tuheljskim toplicama, možemo izdati ukupno pet dozvola.

ZL: Kako bi ocijenili prvih pet mjeseci na čelu Općine?

Hercigonja: Radili smo dosta na društvenoj i socijalnoj komponenti, a ono što je okarakteriziralo ovih prvih pet mjeseci mog mandata su problemi s punjenjem proračuna. Nadležna ministarstva nisu bila od neke velike pomoći jer je Porezna uprava kasnila sa izdavanjem rješenja za porez na kuće za odmor, koja su tri dana nakon naše intervencije počeli izdavati. To je znatna stavka prihoda našeg proračuna, pa je to bila otežavajuća okolnost. Proračun nije donosio sredstva koja su bila planirana, ali sad je to krenulo pa se nadamo da će do kraja financijski plan biti ostvaren. I spajanje turističkih zajednica je bio jedan od važnijih događaja i zadaća koje smo si bili zacrtali. Dakle, možemo biti zadovoljni sa svim učinjenim u prvih pet mjeseci.


Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče, državna cesta DC1 Karlovac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin te stara cesta kroz Gorski kotar između Delnica i Rijeke (DC3) u potpunosti su otvorene za sve skupine vozila. Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otv...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program