Prethodni članak
Sljedeći članak

JASENKA AUGUŠTAN - PENTEK: 'Još vraćamo kredit i plaćamo dugove, zato i dalje štedimo, ne razbacujemo se'

Pri kraju je izgradnja nogostupa i rekonstrukcija u Riječkoj ulici i Ulici braće Radića, kao i projekt obnove 500 metara Martinečke ulice. Napravljen je i parcelacijski elaborat za uređenje gradskog trga i kreće rješavanje imovinsko – pravnih odnosa

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan - Pentek za Zagorski list govori o prvim mjesecima svog mandata.

ZL: Koji su najvažniji započeti ili odrađeni projekti u proteklih nekoliko mjeseci u gradu Zlataru?

Auguštan – Pentek: Najbitniji su projekti započeti još ranije, kada je gradonačelnik bio Stanko Majdak, zahvaljujući kojemu sam bila uključena u sve poslove kao zamjenica, pa mi je sada lakše obavljati ovu dužnost. To je obnova i izgradnja nogostupa u Riječkoj ulici i Ulici braće Radića. Radovi su pri samom završetku, a za njih smo više od milijun kuna dobili preko MUP – ovog natječaja 'Sigurnost u prometu', a Grad je sudjelovao sa 400 tisuća kuna. Traje i projekt obnove 500 metara Martinečke ulice, koji ostvarujemo u suradnji sa ŽUC – om. Rebalansom proračuna osigurali smo 220 tisuća kuna i uključili se u financiranje kako bi se izgradili nogostupi s obje strane ulice, koja bi kroz 10 – ak dana trebala biti završena. Uređivali smo nerazvrstane ceste, rekonstruirali most u Borkovcu te sanirali odron u Batini prema selu Micaki. Uključili smo se u projekt 'Ride&bike' u sklopu kojeg je u centru Zlatara postavljeno biciklističko odmorište, odnosno pametna klupa. Krenuli smo i u projektiranje energetske obnove upravne gradske zgrade, na kojoj će se izmijeniti fasada, stolarija i krovište. U Belcu kreće projekt izgradnje nogostupa do osnovne škole, jer nam je ostao odvojak od 400 metara za uređenje.

ZL: Nedavno je centar Zlatara dobio još jedan ukras, javni gradski sat, što je izazvalo velik interes zato jer se radi o zajedničkoj akciji Grada i građana.

Auguštan – Pentek: Građani su pokrenuli inicijativu i sakupili određeni iznos, ostatak je financiran preko Hrvatske turističke zajednice, a s 30 tisuća kuna uključio se i Grad Zlatar. Dobrodošla je svaka inicijativa građana, i dalje ih pozivam da se uključe, daju svoje prijedloge, kritike i prigovore. Pokazalo se da zajednički možemo pojedine stvari puno prije i lakše realizirati.

ZL: U planu je i daljnje uređenje trga, kako napreduje projekt i kako će trg izgledati?

Auguštan – Pentek: Napravljen je parcelacijski elaborat, ide se rješavanje imovinsko – pravnih odnosa. Nadam se da će to brzo završiti kako bismo mogli projekt prijaviti na neki natječaj. Predviđeni troškovi su oko 8 milijuna kuna. Imat ćemo površinu trga gdje ćemo moći organizirati razna događanja, trg će biti opločen kamenim pločama, bit će posađen drvored, a zanimljiva će biti i podna rasvjeta, koja će dati posebnu vizuru prostoru, jer će osvjetljavati i drveće i crkvu. Na trgu više neće biti parkiranja. Vezano uz to, radimo na projektu parkirališta ispred zgrade suda i do kraja godine bit će napravljen barem dio. Napravljen je i prometni elaborat, koji ide na Gradsko vijeće, koji će odrediti regulaciju prometa i na trgu i ostalim ulicama. Uređenjem parkirališta kod suda i jednosmjernih ulica, neće nedostajati parkirališnih mjesta.

ZL: Grad je sada financijski stabilan. Koliko to osjećaju građani u svakodnevnom životu?

Auguštan – Pentek: Još vraćamo kredit, još isplaćujemo neke dobavljače, stoga i dalje štedimo, ne razbacujemo se, ali opasnosti od nekih financijskih potresa nema. Povećavaju se sredstva za naše udruge, stipendiramo učenike i studente, od ove godine sufinanciramo udžbenike učenicima, kao i pomoćnika u nastavi u OŠ A. Kovačića Zlatar, sa čijim je ravnateljem dogovoreno da ćemo sufinancirati i voditelja školske tamburaške sekcije. Sufinanciramo prijevoz učenicima, kao i boravak djece u dječjem vrtiću u Zlataru, ali i okolnim općinama za djecu s područja grada Zlatara.

ZL: Koje biste planove izdvojili za buduće razdoblje?

Auguštan – Pentek: Od Ministarstva regionalnog razvoja dobili smo nedavno 300 tisuća kuna za radove na uređenju Parka hrvatske mladeži i raspisali smo natječaj u vrijednosti 450 tisuća kuna za prvu fazu krajobraznog uređenja, koja bi trebala biti završena ove godine. Radi se na dodatnom uklanjanju panjeva i drveća, pripremi staza, postavljanju instalacija i pripremi za postavljanje rasvjete, dijelom i o asfaltiranju. Također, krenuo je projekt energetske obnove Dječjeg vrtića, u pripremi je izrada dokumentacije. Predvidjeli smo i sredstva u proračunu iduće godine za kupnju zemljišta za dogradnju vrtića, koji je kapacitetom premali. Sada ima 3 vrtićke i 1 jasličku grupu, a planiramo dogradnju za još dvije grupe, jer je djece, srećom, sve više. Tu je i projekt uređenja nogostupa u Varaždinskoj ulici, a kandidiramo se i za izradu projektne dokumentacije za uređenje Sajmišta u Zlataru i zelene tržnice. U idućoj godini nastavljamo i s asfaltiranjem nerazvrstanih cesta, koje su građani već ranije sufinancirali. Bazirat ćemo se na nogostupe, uređenje javne rasvjete, vodoopskrbu, jer nam je želja da svih 19 zlatarskih naselja bude ugodno i sigurno za život. Sa susjednim općinama krenuli smo u pripreme za projekt uvođenja širokopojasnog interneta, u suradnji sa ZARA – om.

ZL: Ima li kakvih aktivnosti vezano uz razvoj turizma na zlatarskom području?

Auguštan – Pentek: Naša je vizija da Zlatar bude kulturno i turističko središte ovog dijela županije. Naravno da težimo da imamo i obrte i industriju, što se toga tiče, dobre su vijesti da imamo i dva investitora zainteresirana za prostore, no mi možemo biti samo posrednici između investitora i vlasnika prostora, jer Grad nema svojih prostora. Što se turizma tiče, izrađena je nova web stranica Turističke zajednice i Grada, mlade Zlatarščane angažirali smo za izradu promotivnih filmića, krećemo u izradu brošura vezanih za turističku promociju, a planiraju se i nove aktivnosti vezane uz našu Galeriju izvorne umjetnosti, belečku crkvu i sportsko – rekreativne aktivnosti na Ivanščici. Uskoro planiramo i sastanak sa Varaždinskom županijom i Gradom Ivancom oko vojnog objekta na Ivančici, održali smo i sastanak s državnim tajnikom prije par tjedana, na kojem je rečeno da se puno napravilo, poput izmjena Prostornog plana, što je preduvjet za daljnje poteze oko revitalizacije objekta. Uskoro ćemo se svi zajedno naći da vidimo daljnje korake.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Gorskom kotaru. Mogući su odroni. Prekinut je promet na županijskoj cesti ŽC4059 u mjestu Bocanjevci kod Valpova, zbog prometne nesreće. Zbog ulja na kolniku pozivamo vozače na pojačan o...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program