Prethodni članak
Sljedeći članak

INTERVJU S RAVNATELJICOM DHMZ-a: 'Od 1. svibnja su na području KZŽ ispaljene 172 rakete protiv tuče'

Zagorski list je razgovarao s ravnateljicom DHMZ-a Natašom Strelec Mahović o protugradnoj obrani od tuče

  • foto: HRT

    foto: HRT

ZL : S obzirom na ovogodišnja učestala olujna nevremena i tuču na sjeverozapadu Hrvatske, zanima nas koliko je raketa u obrani od tuče ove godine ispaljeno na području Krapinsko - zagorske županije?

STRELEC MAHOVIĆ: U dosadašnjem dijelu sezone obrane od tuče, koja je započela 1. svibnja 2017., na području Krapinsko - zagorske županije ispaljeno je 172 komada raketa protiv tuče od 238 komada ukupno ispaljenih raketa na RC-1 Puntijarka. Raketne akcije provedene su u tri dana sezone. Prizemni generatori radili su u 18 dana, a na području Županije utrošeno je 2.277 litara otopine meteorološkog reagensa.

ZL: Koliko lansirnih postaja ima na području Krapinsko - zagorske županije, čime su opremljene i na koji način funkcionira obrana od tuče u Hrvatskom zagorju?

STRELEC MAHOVIĆ: Područje Krapinsko-zagorske županije u 2017. godini branjeno je s radarskog centra RC-1 Puntijarka. Na području županije definirano je 28 postaja za obranu od tuče. Sve postaje rade s prizemnim generatorima za OT, a 22 postaje koriste u radu i rakete za OT. Ukupan broj postaja na području Županije nepromijenjen je u odnosu na prošlu godinu.

ZL:Koliko se raketa smije ispucati u jednoj akciji, imamo li ih dovoljno za ovu sezonu?

STRELEC MAHOVIĆ: Rad raketne komponente sustava OT na cijelom branjenom području provodimo s 350 lansirnih postaja koje su početno snabdjevene sa 9 ili 10 komada raketa (ovisno o tipu), a na početku sezone za upotrebu je bilo raspoloživo 6.500 komada raketa protiv tuče. Do sada je u djelovanjima na cijelom branjenom području ukupno utrošeno 1.393 komada. DHMZ provodi operativnu obranu od tuče prema Zakonu o sustavu obrane od tuče, koji je na snazi od 31. svibnja 2001. godine te u skladu s financijskim, tehničkim i ljudskim mogućnostima.

ZL: Odakle ih nabavljamo?

STRELEC MAHOVIĆ: Nabava raketa protiv tuče se može realizirati tek po uprihodovanim financijskim sredstvima od Županija i Grada Zagreba, kroz otvoreni postupak javne nabave. U ovom trenutku još nemamo dovoljno financijskih sredstava za nabavu raketa protiv tuče. Posljednjih godina putem otvorenih javnih nadmetanja rakete se uvoze iz Republike Srbije, a Zavod ih koristi tek po dobivenom Rješenju od Ministarstva unutarnjih poslova. Rakete i lansirne postaje moraju udovoljavati svim zakonskim propisima vezanim uz rukovanje, prijevoz i skladištenje eksplozivnih i zapaljivih tvari.

ZL: Možete li prokomentirati navode gosp. Danice Habulin, predsjednice Udruge raketara Hrvatske koja tvrdi da joj je DHMZ ukinuo lansirnu postaju u Novom Golubovcu i seli je na područje Zagrebačke županije te da zbog toga ovaj dio Zagorja ostaje bez adekvatne obrane.

STRELEC MAHOVIĆ: Operativan rad u raketnoj obrani od tuče podrazumijeva najbolje moguće razmještanje lansirnih postaja na branjenom području i uobičajen je operativni postupak. Spomenuta postaja na Gori Veterničkoj (lansirna postaja 12 – LP 12) nije ukinuta, već je prema stručnoj procjeni voditelja radarskog centra Puntijarka kontejner iz Gore Veterničke (LP 12) trebalo premjestiti u Jablanovec (LP 45). Premještanje kontejnera iz Gore Veterničke (LP 12) u Jablanovec (LP 45) uvjetovano je prekidom ugovora o najmu zemljišta u Jablanovcu od strane dosadašnjeg vlasnika zemljišta. Premještanje LP iz Gore Veterničke u Jablanovec neće oslabiti rad OT na području Zagorja (pokrivenost sjeveroistočnog dijela Krapinsko-zagorske županije ostaje dvostruka i trostruka), ali će zato dodatno omogućiti korektan operativni rad na području Zaprešića i Zagreba, posebno imajući u obzir nailazak tučonosnih oblaka iz Slovenije (koja se ne brani od tuče). Naime, nemogućnost rada LP u Jablanovcu ostavlja veliki prostor Zaprešića i zapadnog dijela Zagreba bez ikakve raketne OT. Suprotno tvrdnjama Udruge, Krapinsko - zagorska županija ima u određenoj mjeri povlašten status na području RC-Puntijarka. Naime, površina Krapinsko - zagorske županije čini 31% branjenog područja RC-Puntijarka, a na toj površini smješteno je 42% lansirnih postaja. Sva oprema na lansirnim postajama vlasništvo je RH odnosno DHMZ-a dok raketari (poslužitelji postaja obrane od tuče) honorarno obavljaju posao pa o tome gdje će se postaje nalaziti i na koji način će se djelovati nemaju ni stručnog znanja ni mogućnost odlučivanja.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook

Kolnici su mokri i skliski u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj. Vozačima savjetujemo prilagodbu brzine uvjetima na cestama te održavanje sigurnosnog razmaka između vozila.  Ljetna zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuš...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program