Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo koje lijekove Zagorci najviše troše

Prema podacima za 2015. godinu, Zagorci su na lijekove potrošili nešto manje od 114 i pol milijuna kuna

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija

Agencija za lijekove i medicinske proizvode HALMED objavila je Izvješće o potrošnji lijekova u Republici Hrvatskoj u 2016. godini. Podaci su prikazani na način da je prezentirana dnevna doza na 1000 stanovnika kroz jedan dan.

Tlak, probava, živčani sustav

U Izvješću su obrađeni svi podaci koje su, sukladno obvezi u Pravilniku o vrsti podataka i načinu izrade izvješća o potrošnji lijekova, HALMED-u dostavile pravne i fizičke osobe koje obavljaju promet na malo lijekovima. HALMED-u je podatke dostavilo 96,92% svih pravnih i fizičkih osoba koje se bave prometom lijekova na malo na području Republike Hrvatske.

U prošloj je godini u Hrvatskoj potrošeno lijekova u vrijednosti od 5.802.981.059,00 kuna, odnosno 1045,88 dnevne doze na tisuću stanovnika dnevno. U sklopu izvješća objavljeni su i podaci za našu županiju. Najviše se u Krapinsko – zagorskoj županiji troši lijekova koji djeluju na kardiovaskularni sustav i na njih se u prošloj godini potrošilo 26.161.574 kuna, odnosno uzimano je 437,54 doza dnevno.

Odmah iza njih troše se lijekovi za probavu na koje je potrošeno 22.974.346 kuna, odnosno 196 doza dnevno dok su na trećem mjestu lijekovi koji djeluju na živčani sustav na koje se troši 22.500.010 kuna, odnosno trošilo se prosječno 160 doza dnevno. To su ujedno i tri kategorije lijekova na koje se lani potrošilo više od 20 milijuna kuna.

Trošilo se više nego 2015. godine

Po potrošnji, odnosno po broju dnevnih doza slijede lijekovi koji djeluju na krv i krvotvorne organe, lijekovi za koštano – mišićni sustav, lijekovi za respiratorni sustav, lijekovi koji djeluju na urogenitalni sustav i spolne hormone, lijekovi koji djeluju za osjetila, lijekovi za zloćudne bolesti, lijekovi za infekcije izazvane parazitima te lijekovi koji djeluju na kožu. Sukladno podacima koje objavio HALMED u našoj je županiji lani na lijekove potrošeno više od 121 milijun kuna. Valja reći da je riječ o izvanbolničkoj potrošnji te da je pretprošle godine redoslijed potrošnje po kategorijama bio jednak. Najviše se također, potrošilo lijekova za kardiovaskularni sustav, pa onih za probavu te onih za živčani sustav. No, potrošilo se manje novca.

Prema podacima za 2015. godinu, Zagorci su na lijekove potrošili nešto manje od 114 i pol milijuna kuna.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook

Nakon očevida prometne nesreće na Jadranskoj magistrali (DC8) u mjestu Promajna kod Makarske, cesta je ponovno otvorena za sav promet. Zbog vozila u kvaru molimo vozače na pojačan oprez: -na autocesti A1 između tunela SVETI ROK i LEDENIK u s...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program