Prethodni članak
Sljedeći članak

Danica: 17 kokoši i kokot krepali su mi od ptičje gripe, niš više nemam, ko da ruke nemam

Radi mjera predostrožnosti i procjene štete, veterinari će obići okolna gospodarstva koja se nalaze u neposrednoj blizini zaraženih gospodarstva te popisati i uzorkovati njihovu perad - priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede

Na dva susjedna gospodarstva u Špičkovini kod Zaboka potvrđena ptičja gripa, visoko patogen virus influence ptica podtipa H5N5. Tu je vijest priopćilo u ponedjeljak ujutro Ministarstvo poljoprivrede. Najavili su i kako će eutanazirati svu preostala perad na zaraženim gospodarstvima, a riječ je o ukupno oko 50 kljunova. Radi mjera predostrožnosti i procjene štete, veterinari će također obići okolna gospodarstva koja se nalaze u neposrednoj blizini zaraženih gospodarstva te popisati i uzorkovati njihovu perad (uzimanje briseva sa žive peradi) - priopćili su još iz resornog ministarstva. Kako donosi današnje izdanje Zagorskog lista, križni stožer je organiziran u Veterinarskoj stanici Zabok.

Uginula 41 kokoš
- Krepalo mi je 23 komada kokoši. U roku od pet dana, sve to događalo prošli tjedan. Nisam ništa posebno primijetila. Možda je koja kokica slabije jela, ali sam mislila da je nešto krivo pozobala. Ništa više nemam. Bile su to prave domaće kokoši – još u šoku ispričala je za Zagorski list Veronika Zajec iz Špičkovine, čiji su kočaki sada prazni. Kaže, dvije su kokoši uzeli na analizu i kod njih je potvrđena ptičja gripa. Od čega su se zarazile, kaže, ne zna. Zna da je od 16. siječnja bila zabrana držanja peradi na otvorenom do kraja ožujka i pridržavala se toga. Bile su u suši ili u natkrivenom. I susjeda do Veronike, ostala je bez svih kokoši. – Uginulo mi je 17 kokoši i jedan kokot, sve je prešlo u tri dana. Isto su bile zaprte – ispričala nam je Danica Hren te dodala da se sve događalo proteklog tjedna. - Prošli četvrtak veterinar je u črnoj vreći zel jednu kokoš i kokota i otpeljal na analizu. Ni ja više ništa nemam. Sad sam ko da ruke nemam. Bolje da pronajdeju tiča koji to prenaša nek kaj hbijaju kokoši – zabrinuta je Danica koja je u strahu bacila i sva jaja. I njezine su kokoši bile prave domaće, a pola je kupila i dohranila.

Zabrana peradi na otvorenom na snazi i dalje
Podsjećamo, ptičja gripa je vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. Podsjećamo, sredinom siječnja na farmi u Sopu Bukevskom nedaleko od Velike Gorice zabilježen je slučaj ptičje gripe, odnosno zaraza patki na tamošnjoj farmi. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tada je hitno naredio eutanaziju sve zaražene peradi, ali i držanje peradi u zatvorenom sve dok ne prođe migratorna sezona ptica koja traje otprilike do Uskrsa. Naredba o držanju peradi na otvorenom još je uvijek na snazi, a ovo je prvi slučaj ptičje gripe potvrđen u Krapinsko - zagorskoj županiji. Kako donosi današnje izdanje Zagorskog lista, direktor Veterinarske stanice Zabok Danijel Futivić rekao je kako su vlasnici peradi postupili prema uputama i prijavili veterinarima uginulu perad. Analiza je potvrdila da se radi o ptičjoj gripi, a sva perad u susjednim gospodarstvima je popisana i postupit će se prema uputama Ministarstva poljoprivrede, naveo je Futivić.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook

Izvanredne situacije i ograničenja na autocestama: -vozilo u kvaru na 387. km u smjeru Zagreba; -vozilo u kvaru na 453+700km, u smjeru Dubrovnika; -vozilo u kvaru između čvora Žuta Lokva i odmorišta Brloška Dubrava u smjeru Dubrovnika. Sam...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program