Prethodni članak
Sljedeći članak

Županijska skupština počela s radom: Prihvaćena mnoga izvješća i podijeljen novac političkim strankama

Jučer je održana druga sjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije


Jučer je u Krapini održana druga po redu sjednica novog saziva Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije, na kojoj su dvojica vijećnika, SDP-ovac Aleksandar Piljek iz Svetog Križa Začretja  i HDZ-ovac Mirko Krznar iz Konjščine, položili vijećničke prisege, obzirom da nisu bili prisutni na konstituirajućoj sjednici, na kojoj su prisegnuli ostali vijećnici.

Obzirom da je, zapravo, bila riječ o prvoj radnoj sjednici, a u Skupštini ima i velik broj novih vijećnika, prije sjednice podijeljeni su im primjerci poslovnika Županijske skupštine, a iz istog razloga može se reći da ne čudi što je aktualni sat kojim je sjednica počela, a u kojem vijećnici imaju pravo postavljati pitanja županu, trajao tek nekoliko minuta, bez uobičajenih napetosti i žustrih rasprava.

Vijećnici su, potom, između ostalog, prihvatili nekoliko financijskih izvješća i izvješća o radu u 2016. godini, kao što su Godišnje financijsko izvješće i Izvješće o radu Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, Izvješće o radu Zagorske razvojne agencije, Financijsko izvješće Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske te Izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom Krapinsko – zagorske županije i objedinjena izvješća jedinica lokalne samouprave za 2016. godinu.

Isto tako,  vijećnicima su svoje prošlogodišnje poslovanje u zasebnim izvješćima prezentirali i čelnici  zdravstvenih ustanova: Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije i Ljekarni Krapinsko-zagorske županije. Spomenimo da je HDZ-ov vijećnik Danijel Vnuk iz Oroslavja bio suzdržan kod glasanja o prihvaćanju Izvješća o radu i poslovanju OB Zabok, dok su sva ostala izvješća prihvaćena jednoglasno.

Jedna od točaka dnevnog reda bilo je i donošenje odluke o raspoređivanju sredstava političkim strankama. Riječ je o novcu za redovito godišnje financiranje onih političkih stranaka koje imaju članove u Županijskoj skupštini, a za što je u ovogodišnjem županijskom Proračunu osigurano 500.000,00 kuna, a jučer se raspravljalo o sredstvima za mjesece lipanj - prosinac 2017. godine u ukupnom iznosu od 291.668,00 kuna. Kako je u Županijsku skupštinu na proteklim izborima izabrano 26 članova i 15 članica, utvrđeno je da visina sredstava koja pripadaju političkoj stranci za razdoblje lipanj-prosinac 2017. godine iznosi 6.863,00 kune po članu odnosno 7.549,00 kuna po članici.

Slijedom toga će SDP, koji ima 5 članova i 7 članica dobiti 87.158,00 kuna, HDZ koji ima 5 člana i 4 članice dobit će 64.511,00 kuna, HNS za svoja 5 člana i 2 članice ima pravo na iznos od 49.413,00 kuna, HSU za svoja 3 člana i 1 članicu dobit će 28.138,00 kuna, HSS za svoja četiri člana dobit će 27.452,00 kune, ZDS za dva člana i jednu članicu dobit će 21.275,00 kuna, a Hrvatski laburisti i HSP AS, koji imaju po jednog člana Skupštine, dobit će po 6.863,00 kune.

Inače, sva izvješća koja su jučer podnesena vijećnicima, u opširnom su i kompletnom izdanju objavljena na službenoj županijskoj internetskoj stranici i možete ih pogledati OVDJE

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook