Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA: Odgađa se gradnja sportske dvorane u Hrašćini, a na idućoj sjednici Skupština će odlučivati o aneksu ugovora za projekt 'Stubaki'

Dodatak ugovora za projekt 'Stubaki' imat će zaštitnu klauzulu za KZŽ, a što se tiče dvorane u Hrašćini, kako se treba ponoviti javna nabava, realno je za očekivati da gradnja počne u ožujku iduće godine, rekao je župan Kolar


Na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine KZŽ, neke od zanimljivijih tema mogle su se čuti na Aktualnom satu. Predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki postavila je županu Željku Kolaru pitanje vezano uz gradnju sportske dvorane u Hrašćini te saznala da je poništen natječaj odnosno javna nabava i da će gradnja dvorane biti odgođena. – Nakon izrade projektne dokumentacije i dobivanja građevinske dozvole, na javnoj nabavi javila su se tri izvođača, međutim najjeftinija ponuda bila je za 1,4 milijuna kuna veća od predviđenog troškovnika, a i u svim ponudama bilo je nedostataka. Morat ćemo ponoviti javnu nabavu, a ovogodišnjih tri milijuna kuna iz proračuna prenamijenit ćemo u ostale investicije za školstvo. Što se dvorane tiče, nakon ponovljene nabave, realno je očekivati da radovi počnu u ožujku iduće godine – odgovorio je župan Kolar.

Među drugim vijećničkim pitanjima, veliku pozornost izazvalo je i ono Nine Gradiški Zrinski (ZDS), koja se interesirala što je s projektom 'Stubaki', s obzirom da je dodatak Ugovoru istekao prije dva mjeseca. Župan Kolar odgovorio je da su, kako je ugovor istekao 10. kolovoza, krenuli pregovori s Jakom Andabakom. – Bit će ili raskid ugovora ili prolongiranje roka. U ovakav ogroman projekt idete u dobroj vjeri, jer takvi investitori ne stoje u redu, u kontinentalnoj Hrvatskoj ih nema, a vrlo ih je malo i na moru. Ovog puta, ako dođemo pred Skupštinu s prijedlogom aneksa ugovora da nastavimo suradnju, tražit ćemo novčano osiguranje za početak gradnje, a ne završetak. Takva će zaštitna klauzula biti u ugovoru, a nadam se da je nećemo morati koristiti. U Master planu turizma jedan od bitnih elemenata da dosegnemo željene brojke je baš projekt Stubaki, koji će destinaciju dignuti na višu razinu. Stoga molim za strpljenje, na idućoj sjednici Skupštine, koja će se održati za dva do tri tjedna, bit će novi prijedlog aneksa ugovora sa zaštitnom klauzulom – najavio je župan.

Marija Hohnjec (HSS) pitao je kolike su štete od elementarnih nepogoda. Župan je odgovorio da su štete zapravo puno manje nego što su bila prva predviđanja, koja su iznosila oko 15 milijuna kuna. Pokazalo se da je šteta oko 8,3 milijuna kuna, no za čitavu državu u državnom fondu je osigurano 20 milijuna kuna.

U redovnom dijelu sjednice, vijećnicima je predstavljen novoimenovani načelnik Policijske uprave krapinsko – zagorske Darko Car, koji je istaknuo da je stanje sigurnosti u našoj županiji dobro i povoljno te će se truditi da takvo i ostane. Vijećnici su prihvatili i polugodišnji izvještaj o izvršenju županijskog proračuna za 2017. godinu. U prvom polugodištu ostvareni su prihodi i primici u iznosu od 276.442.189,68 kuna, a rashodi 263.239.131,51 kuna. Ovi iznosi sadrže podatke za KZŽ i njene proračunske korisnike. Promatrajući samo Županiju, u prvih 6 mjeseci ostvareni su prihodi od 79,7 milijuna kuna, a rashodi su ostvareni u iznosu od 65,1 milijun kuna. – Prihodi su porasli za više od 10 milijuna kuna, što je vezano i uz naplatu potraživanja od Fonda za Energetski centar Bračak i pristigla sredstva Ministarstva obrazovanja za sufinanciranje učeničkog prijevoza. Dio planiranih projekata, poput poduzetničko – tehnološkog inkubatora, energetske obnove škola, sanacije divljih odlagališta i sl., prebačeni su u drugu polovicu godine i dijelom u iduću godinu, jer ovise o ostalim sudionicima u projektu i natječajima – pojašnjeno je na sjednici.

Županijska skupština prihvatila je i Operativni plan razvoja cikloturizma na području KZŽ. Temeljem javnog poziva, naša Županija ostvarila je potporu Ministarstva turizma od 350 tisuća kuna za projekt 'Razvoj cikloturizma u KZŽ'. Operativni plan osnovni je dokument na temelju kojeg bi se trebao razvijati cikloturizam u KZŽ, a izradio ga je Institut za turizam Zagreb. Plan donosi trasiranje i obilježavanje tri glavne velike rute – Zagorsku rutu od 42 km, Topličku rutu od 58 km te Županijsku rutu od 167 km, kao i mjere vezane za obilježavanje i unapređenje ruta za rekreativne i touring bicikliste, prateće sadržaje, mjere vezane uz uređenje odmorišta i servisnih stanica za cikloturiste.

Županijska skupština usvojila je i prijedlog zaključka o sklapanju 2. dodatka Ugovoru o kupoprodaji nekretnine za izgradnju doma za starije i nemoćne osobe u Zaboku, između Krapinsko – zagorske županije i ETI Inženjering d.o.o. Zabok. Ugovor je sklopljen još 2013. godine. Investitor je trebao započeti radove na domu u roku 10 mjeseci od sklapanja ugovora, a djelatnost započeti obavljati u roku 30 mjeseci. No, zbog problema s izvođačem radova, problemima izmaknuća trafostanice i dodatne parcelacije zemljišta, taj ugovor nije mogao biti ispoštovan. Stoga je s investitorom usuglašen novi rok za dovršetak radova, na način da se investitor obvezuje ishoditi uporabnu dozvolu za radove iz faze A najkasnije do 25. lipnja 2018.. – Ako bi se dogodilo da se radovi ne završe do roka, za novac za koji smo prodali nekretninu dobivamo natrag objekt koji vrijedi puno više nego kada smo prodavali, pa smo zaštićeni – pojasnio je župan Kolar.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook