Prethodni članak
Sljedeći članak

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA KZŽ] Proračun za iduću godinu 'teži' 246,8 milijuna kuna

Vijećnici Županijske skupštine izglasali su proračun za 2020. godinu koji iznosi 969.732.012,95 kuna zajedno sa svim proračunskim korisnicima


U Krapini se danas održava 18. sjednica Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije, na kojoj je donesen proračun za 2020. godinu, koji iznosi 969.732.012,95 kuna, što je za 227.767.215,68 kuna ili 30,7% više u odnosu na ovu godinu. Navedeno povećanje prvenstveno je posljedica uključivanja u Proračun rashoda za zaposlene u obrazovnim ustanovama.

Bez sredstava proračunskih korisnika, Proračun Županije za 2020. godinu, iznosi 246.801.659,94 kuna, što je za 1.264.474,45 kn ili 0,5% manje u odnosu na 2019. godinu, kada je iznosio 248.066.134,39 kuna. U odnosu na planiranje proračuna prethodnih godina, sada je novina da se Izmjenama i dopunama Zakona o sustavu državne uprave, od 1. siječnja 2020. godine poslovi Ureda državne uprave povjeravaju Županiji. Sredstva za obavljanje povjerenih poslova doznačivat će se Županiji iz Državnog proračuna. Za 2019. godinu predviđen je iznos od 9 milijuna kuna.

Prijedlogom proračuna, osim kontinuiranih aktivnosti (potpore gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu, prometna i komunalna infrastruktura, prijevoz učenika, stipendije, održavanje i tekuće održavanje škola, zakonski standard u školstvu i zdravstvu, dodatni programi u školstvu, socijalna skrb i zaštita, vatrogastvo i dr.), obuhvaćena je i realizacija kapitalnih projekata predviđenih Strategijom razvoja Krapinsko-zagorske županije. To su dovršetak izgradnje Poslovno-tehnološkog inkubatora u Krapini, dovršetak projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja“, dovršetak dvorane u Hraščini, energetska obnova 6 škola - osnovne škole u Đurmancu, Gornjoj Stubici, Konjščini i Kumrovcu te srednje škole u Bedekovčini i Konjščini, nastavak projekata Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, sufinanciranje sanacije 2 odlagališta otpada,  projektiranje energetske obnove OŠ Marija Bistrica i COO Krapinske Toplice, izrada projektno-tehničke dokumentacije Centra kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku,  izrada projektno-tehničke dokumentacije Znanstveno-edukativno zabavnog centra u dvorcu Stubički Golubovec, pojašnjeno je na sjednici.

Porez na dohodak planiran je u visini 54,5 milijuna kuna što je 1,5 milijuna kuna ili 2,8% više u odnosu na ovu godinu.  U strukturi ukupnih prihoda i primitaka sudjeluje s 22,1% i radi se o najznačajnijem poreznom prihodu Županije.

Primici od zaduženja planiraju se u iznosu od 35,6 milijuna kuna radi financiranja dijela kapitalnih projekata. Na primitke od dugoročnih kredita odnosi se 20,6 milijuna kuna i služe za financiranje vlastite komponente, a preostalih 15 milijuna kuna odnosi se na kratkoročni revolving kredit koji će se koristiti samo za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva bespovratnih sredstava za financiranje kapitalnih projekata i dospijeća obveza odnosno koristi se do povrata bespovratnih sredstava iz kojih se zatim vraća banci.

Vijećnik Stjepan Ranogajec dao je amandman na proračun, tražeći da se povećaju sredstva za sport za 400 tisuća kuna. Župan Kolar pozvao je vijećnike da podrže proračun, kako bi se nastavio ovaj tempo investicija po županiji. – Nismo napuhavali proračun, konzervativno smo planirali i strateške projekte jasno definirali – istaknuo je Kolar. Rekao je i kako amandman za povećanje sredstava za sport ne može prihvatiti, iako bi i sam kao sportaš volio da bude više sredstava za sport, no za županijsku sportsku zajednicu sredstva su milijun kuna. – Osim toga, gradimo sportske dvorane, stoga se ne može reći da ne vodimo brigu o sportu – napomenuo je župan, koji je i sam dao amandman na proračun, kojim traži da se sredstva od 236.500,00 kuna predviđena za izradu projektno – tehničke dokumentacije za projekt Znanstveno – edukacijskog zabavnog centra Stubički Golubovec prenamijene, obzirom da je na sjednici u Krapini prošlog tjedna Vlada RH donijela zaključak kojim se za taj projekt osiguravaju sredstva iz Državnog proračuna u visini od 1.500.000.00 kuna. Stoga je ovim amandmanom predloženo da se planirana sredstva raspodijele u druge svrhe te da se povećaju sredstva za direktne potpore u poljoprivredi.

HDZ – ov vijećnik Daniel Vnuk istaknuo je kako je Vlada na sjednici u Krapini obećala 3,6 milijardi kuna, a u proračunu za iduću godinu nema ni jednog novog gradilišta. – Većina zaključala Vlade nema rokova, već obećanja da će se razmotriti i pokrenuti nešto. Od tih novaca, 1,6 milijardi je za nastavak izgradnje brze ceste, koja će se možda graditi 2021. te za tunel autoceste Zagreb – Macelj, to je već 2,3 milijardi. Elektrifikacija pruge, to je već preko 3 milijarde. Ne omalovažavam odluke Vlade. No, nemojmo govoriti o nekim velikim novcima koje je Vlada donijela, jer nije. Treba biti realan. Sad radimo devet škola i sportske dvorane. Ako nećemo imati projektnu dokumentaciju, s čim ćemo aplicirati na natječaje? Krapinsko – zagorska županije iz izvornih prihoda ne može financirati izgradnje dvorana, a projektnu dokumentaciju smo isfinancirali da stvorimo uvjete za prijave na natječaje – pojasnio je Kolar.

Amandman Stjepana Ranogajca odbijen je s 7 glasova za i 22 protiv te 1 suzdržanim, a nakon rasprave proračun Krapinsko – zagorske županije za 2020. godinu usvojen je s 26 glasova za, 4 protiv i 1 suzdržanim glasom vijećnika.

Prije početka sjednice po dnevnom redu, održan je aktualni sat. Vijećnik Stjepan Ranogajec (HSP AS) interesirao se za projekt poboljšanja primarne zdravstvene zaštite na području Krapinsko – zagorske županije, koja se dijelom financira iz sredstava Europske unije, a dijelom iz proračuna KZŽ. Tražio je opširno izvješće o projektu, rokovima, financijama, tko provodi projekt i je li došlo do produženja rokova te koliko će to koštati Županiju. Župan Željko Kolar rekao je kako će detaljno izvješće dobiti u pisanom obliku te da je produženje roka traženo, jer je u jednom dijelu nabave uložena žalba na žalbu, no kako to produženje Županiju neće dodatno koštati. Vijećnika Ivana Hrena (HDZ) zanimalo je ima li problema na izgradnji bazena u Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice te u kojoj su fazi radovi, na što je župan Kolar rekao kako je došlo do nekih problema oko projektne dokumentacije te da se radi na otklanjanju nedostataka, no da rokovi nisu dovedeni u pitanje. Daniel Vnuk (HDZ) pokrenuo je pitanje realizacije projekta WiFi4u u Oroslavju. Naime, Grad Oroslavje obratio se SŠ Oroslavje za suglasnost za postavljanje antena na krov škole te se ista suglasnost čeka više od mjesec i pol od Županije kao osnivača škole. Župan Kolar pojasnio je kako su ravnatelji pojedinih škola, ne samo one u Oroslavju, tražili očitovanje Krapinsko – zagorske županije, jer su roditelji iskazali bojazan da bi oprema mogla biti štetna, stoga je Županija tražila mišljenje Ministarstva obrazovanja, odakle odgovor još nije stigao.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook