Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija udrugama dodijelila dva milijuna kuna

U ponedjeljak, 23. veljače 2015. godine u Krapini je upriličeno svečano potpisivanje ugovora sa predstavnicima udruga civilnog društva koje su dobile županijske potpore


U ponedjeljak, 23. veljače 2015. godine u Krapini je upriličeno svečano potpisivanje ugovora sa predstavnicima udruga civilnog društva koje su dobile županijske potpore

Ugovore o dodjeli milijun i 968 tisuća kuna potpora potpisao je sa predstavnicima udruga župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je istaknuo da su, unatoč izmjenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave, zbog kojih se proračun nešto slabije puni, sredstva za udruge ove godine minimalno smanjena.

„Nismo željeli ugroziti djelovanje udruga, jer one su naše bogatstvo. Uskoro ćemo raspisati još jedan natječaj za udruge, kojim je za potpore predviđeno dodatnih 500.000 kuna“- rekao je župan Kolar te napomenuo da se od prošle godine natječaji raspisuju po novom principu, u čemu se neke udruge nisu snašle, zbog čega su ostale  bez potpora.

„Prijava na natječaj za potporu ista je kao i kada prijavljujete projekt na EU fondove - ako je omotnica krivo napisana, nema veze ako vam je program savršen, nitko ga neće pogledati. Iz tog razloga tijekom ove godine organizirat ćemo šest edukacija, kako bismo predstavnike udruga upoznali s načinom prijave na natječaj, kako ispuniti obrasce i na što treba posebno obratiti pažnju, kako se ne bi dogodilo da nam odlični programi ostanu izvan ocjenjivanja, a time i bez novca“ – dodao je župan Kolar te najavio da će Županija, ukoliko se nastavi trend povećanja novozaposlenih u Zagorju, za udruge civilnog društva biti još više sredstava.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je društvo jako onoliko koliko je jak civilni sektor u njemu te je dodala da je Krapinsko-zagorska županija jedna od rijetkih koja je osnovala Savjet za razvoj civilnog društva, čime je napravljen dodatan iskorak u jačanju civilnog sektora. Najviše je za svoj program u ovoj godini dobila Zajednica sportova KZŽ, ukupno 840.000 kuna.

Predsjednik Zajednice Stjepan Fotivec istaknuo je da bi bez navedenih sredstava  sport teško mogao funkcionirati. Mreža udruga Zagor, dobila je ukupno 118.000 kuna, od toga 35.000 kuna za Županijski program djelovanja za mlade, 75.000 za Centar za mlade te 8000 kuna za informativni web portal za mlade i udruge Zagor.info.

Predsjednica Ivana Radanović istaknula je da udruzi dobivene potpore puno znače, dodavši da je lani, zahvaljujući potporama, Mreža udruga Zagor sufinancirala čak 18 projekata,  200 edukativnih sadržaja, radionica, predavanja i tribina u kojima je bilo uključeno preko 3500 korisnika.

Potpore su dobili i Udruga slijepih KZŽ, Matica umirovljenika KZŽ, Centar za urbanu kulturu - Regenerator, Zajednica tehničke kulture KZŽ, Zajednica KUD-ova KZŽ, Savez školskih sportskih klubova KZŽ te Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba - 80.000 kuna za SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja u Krapinsko – zagorskoj županiji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook