Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija ove godine sufinancira rad HGSS – a Stanice Zlatar Bistrica sa 158 tisuća kuna

Fascinantno je da se radi o ljudima koji ovaj posao ne rade profesionalno, to su volonteri, udruga koja se toliko isprofilirala da je bez nje nemoguće zamisliti funkcioniranje sustava u RH, rekao je župan Kolar


Krapinsko – zagorska županija ove će godine sufinancirati rad Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Zlatar Bistrica sa 158 tisuća kuna, o čemu su ugovor danas potpisali župan Željko Kolar i pročelnik Stanice Zlatar Bistrica Darko Berljak.

Ovo je već deveta godina za redom kako Županija prati sufinanciranjem rad Stanice, koja je osnovana 2013. godine, a time Stanica dobiva veliku financijsku i moralnu pomoć, istaknuo je pročelnik Berljak. - Ovo nam daje jamstvo da ćemo ove godine moći obaviti sve naše planirane zadaće, kao i one koje će se pojaviti, jer u posljednje vrijeme na ovom području imamo sve više potražnih akcija, što je trend u cijeloj Hrvatskoj, pa i u Krapinsko – zagorskoj županiji – rekao je Berljak.

Dodao je da je pri kraju gradnja objekta HGSS – a Stanice Zlatar Bistrica, u kojem je i potpisan ugovor i da će to biti sigurno jedan od od najljepših i najfunkcionalnijih u službi. - Trenutno postoji 25 stanica, a naša ima 30 – ak članova, no uvijek volimo reći da imamo preko 1000 članova jer smo operativna snaga civilne zaštite i zajednički djelujemo u svim katastrofama, što je bilo najvidljivije kada je bio potres u Petrinji – istaknuo je Berljak, dodavši da u narednom razdoblju HGSS planira organizirati neke preventivne akcije, baš zbog sve učestalijih potraga.

Župan Željko Kolar rekao je da je 2014. godine potpisan prvi ugovor o suradnji s HGSS – om od 40 tisuća kuna, a s današnjim ugovorom, premašen je iznos od milijun kuna koji je Županija uložila u rad Službe na području Krapinsko – zagorske županije. Od 158 tisuća kuna, 50 tisuća bit će za redovnu djelatnost, 58 tisuća za zadnje rate leasinga za vozilo i 50 tisuća za vanjsko uređenje prostora.

- Od samog postavljanja kamena temeljca do danas pratmo izgradnju objekta, koji izgleda fantastično, funkcionalan je i postao je dom HGSS – a s poligonom za edukaciju i vježbanje. Gorska služba spašavanja dio je naših operativnih snaga i dio našeg Stožera civilne zaštite. Fascinantno je da se radi o ljudima koji ovaj posao ne rade profesionalno, to su volonteri, udruga koja se toliko isprofilirala da je bez nje nemoguće zamisliti funkcioniranje sustava u RH. Sve njihove radnje smo počeli shavaćati kao nešto najnormalnije, kao gotovu stvar. To je s jedne strane dobro, a s druge strane je to jedan signal državi i nama da moramo maksimalno dalje ulagati u opremu jer oni sami ulažu u svoje znanje i specijalizacije – istaknuo je Kolar.

Župan je dodao da je zbog sigurnosti građana izuzetno bitno da u županiji imamo gorsku službu spašavanja i da se u svakom trenu možemo osloniti na njihove usluge te zahvalio cijeloj ekipi na svemu što rade za ljude u nevolji, obećavši da će Županija i dalje pomagati rad Službe i sufinancirati uređenje prostora i nabavku opreme.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook