Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija donirala 150 tisuća kuna za izgradnju Spomen hiže Rudolfa Perešina

Predsjednica Grabar – Kitarović je položila cvijeće kod spomenika Rudiju i prisustvovala potpisivanju ugovora između KZŽ i Udruge 'Susreti za Rudija'


Treći dan svog posjeta Krapinsko – zagorskoj županiji predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović započela je polaganje cvijeća kod spomenika Rudolfu Perešinu u Gornjoj Stubici, gdje su predsjednicu su ovom  dočekali brojni građani i osnovnoškolci.

Nakon polaganja cvijeća, predsjednica je prisustvovala potpisivanju ugovora između Krapinsko – zagorske županije i Udruge 'Susreti za Rudija', oko izgradnje Spomen  hiže Rudolfu Perešinu u Jakšincu. Riječ je o donaciji županije od 150 tisuća kuna, a ugovor su potpisali župan Željko Kolar i predsjednik Udruge vlč. Ivan Levak. Kolindi Grabar - Kitarović dobrodošlicu je u prostorijama Općine poželio načelnik Jasmin Krizmanić, koji je istaknuo da su Krapinsko – zagorska županija i Općina Gornja Stubica za sada jedini koji financiraju izgradnju Spomen hiže te se nada da će nakon ovog posjeta predsjednice Gornjoj Stubici izgradnju pripomoći i država.

Vlč. Levak istaknuo je da radi i živi u Njemačkoj, gdje mu je puna crkva župljana. – No zbog toga nisam sretan, jer sve su to mladi ljudi koji su iz Hrvatske došli raditi u Njemačku – rekao je Levak te pozvao predsjednicu da ustraje u pronatalitetnoj politici.

Predsjednici se obratila i supruga pokojnog Rudija, Ljerka Perešin te joj zahvalila što je položila cvijeće, ne samo Rudolfu nego i svim braniteljima. Ljerka Perešin ovom je prilikom pozvala predsjednicu da 13. svibnja dođe na Susrete za Rudija.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je razgovarao i s gradonačelnikom Milanom Bandićem pa se može uskoro očekivati da se u izgradnju uključi i Grad Zagreb. – Obaveza i zadaća nam je da čuvamo uspomenu na Rudolfa Perešina i da se kroz tu spomen kuću sazna istina o Domovinskom ratu te da se i drugi branitelji iz drugih krajeva Hrvatske mogu upoznati sa životnim i ratnim putem Rudolfa Perešina – naglasio je župan Kolar.

Kolinda Grabar – Kitarović rekla je da je Spomen hiža vrlo bitna i da na taj način treba njegovati istinu o domovinskom ratu. – Herojski čin Rudolfa Perešina bio je ohrabrenje braniteljima i svima nama, jedno podizanje morala, primjer koliko je čin jednog čovjeka značio za cijelu domovinu. Od tog je čina stvoreno tkivo svih branitelja i svih koji su u Hrvatskoj pridonijeli da smo u Domovinskom ratu slavili pobjedu – istakla je predsjednica te najavila da će se truditi da od Austrije dobijemo Rudolfov MiG i da on jednog dana bude dio te Spomen hiže.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook