Prethodni članak
Sljedeći članak

Župani traže od Vlade osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku

Petorica župana – Željko Kolar, Damir Bajs, Radimir Čačič, Matija Posavec i Darko Koren održali su u Bjelovaru u srijedu, 27. rujna sastanak nakon kojeg su Vladi RH uputili prijedlog o osnivanju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku


Suradnja pet županija na projektima i temama od zajedničke važnosti, među kojima su i širokopojasni pristup internetu, cestogradnja, ekologija i zdravstvo, bile su glavne teme o kojima su na prvom zajedničkom sastanku razgovarali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Međimurske županije Matija Posavec i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Nakon sastanka, petorica župana održali su konferenciju za medije. Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar istaknuo je: „Vlada RH treba voditi jednaku brigu o svim dijelovima Hrvatske, odnosno o ravnomjernom regionalnom razvoju. Mi nemamo ništa protiv programa Slavonija, koji je težak 2,5 milijarde eura, ali isto tako smatramo da su i naše potrebe u središnjoj Hrvatskoj bitne. Mi smo izabrani da vodimo brigu o svim žiteljima koji žive na području ovih pet županija i da stvorimo što bolje uvjete za život i rad ljudi, i da nam mladi ne odlaze. To je ključna poruka koju šaljemo iz Bjelovara Vladi RH i premijeru Plenkoviću, od kojeg očekujemo da se pismeno očituje te da nas pozove na sastanak. Također želimo da, nakon što bude donesen državni proračun za 2018. godinu, da sjednemo sa predstavnicima Vlade i da razgovaramo o financijskoj omotnici 2021.-2027. godine. Imamo svijetli primjer Poljske, gdje  o 50% omotnice odlučuje regionalna samouprava. Naime, pokazalo se da sve funkcije koje su županije i veliki gradovi preuzeli od državne uprave, da je to brža i učinkovitija varijanta, i smatramo da ako želimo što postići veći postotak povlačenja sredstava iz EU fondova, da treba prebaciti dio financijske omotnice na regionalnu samoupravu -  rekao je župan Kolar.

Domaćin sastanka, župan Bjelovarsko – bilogorske županije Damir Bajs, rekao je: „Od Vlade tražimo osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, za što poluga već postoji budući da je osnovan Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem. Time bi i naših pet županija dobilo mogućnost za koordinaciju provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova. Mislim da 660.000 stanovnika u ovih pet županija to zaslužuje. I dok su Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija već potpisale sporazum u suradnji, sada će im se pridružiti i Koprivničko-križevačka te Bjelovarsko-bilogorska županija. Potpisivanjem sporazuma želimo institucionalizirati suradnju te se s konkretnim projektima obraćati Vladi RH i organima Europske unije“, rekao je župan Bjelovarsko – bilogorske županije Damir Bajs.  

Vladi RH ujedno je upućen prijedlog da se u Hrvatskoj kao najniža granica za širokopojasni pristup internetu postavi 100 megabita u sekundi, umjesto sadašnjih 30 megabita u sekundi. Temu širokopojasnog interneta, koja je važna ne samo za pet županija, nego i cijelu Hrvatsku, inicirala je Varaždinska županija.- Mišljenje Varaždinske županije, ali i svih pet županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske jest da je granica za pristup internetu od 30 megabita u sekundi postavljena prenisko i neambiciozno. Zbog toga ne možemo postići bitan iskorak u razvoju te kvalitetu širokopojasne infrastrukture i usluga u županiji i državi. Upoznati smo s posljedicama koje to može imati na razvoj gospodarstva, a posebno je važno za zadržavanje stanovnika u ruralnom prostoru. Širokopojasni internet je, po tržišnoj logici, neupitan u urbanim sredinama, ali i u ruralnima. Ovo je jedna od rijetkih tema za koju ovlasti imaju županije, pa je naša odgovornost da građanima omogućimo brzi pristup internetu -  rekao je župan Čačić.

Župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren je istaknuo pitanje Podravske magistrale, koja je izostavljena iz prioriteta iz Strategije prometnog razvoja RH, kao jednu od važnih zajedničkih tema, baš kao što je i gospodarenje otpadom.  - Sami pojedinačno nismo neka snaga, ali kad nas je pet župana, to je pet puta veća snaga i na vrijeme smo shvatili nužnost ovakve suradnje. Na ovaj način možemo kvalitetnije iznijeti probleme i rješavati ih. Pitanje gospodarenja otpada je jedno od gorućih pitanja Republike Hrvatske. Sjeverozapadna regija napravila je jedan velik iskorak i posao, koji garantira da će uspjeti zadovoljiti rokove Europske unije, a da je Bjelovarsko-bilogorska županija u kombinaciji s nama, ali otom potom. To je trenutno nešto najznačanije za mene jer se regionalni centar, koji pokriva četiri županije, razvija kao koncept na području Koprivničko-križevačke županije. Aktivno ćemo progovarati i o prometnoj problematici, jer nismo zadovoljni da su neki prometni pravci izbačeni iz prioriteta Republike Hrvatske. Mi ćemo postići zajedničke stavove gdje ćemo nastupiti prema Vladi. Vjerujem da će ovaj savez uroditi plodom, jer ovako kada nastupamo zajedno, mislim da to nitko ne može promatrati nezainteresirano . staknuo je župan Koren.

Suradnju na području zdravstva izdvojio je pak župan Međimurske županije Matija Posavec i napomenuo da je prijedlog da bolnice u svakoj od županija razvijaju svoj centar izvrsnosti kako građani ne bi trošili novac na odlazak u Zagreb. - Razvoj Republike Hrvatske, u suštini ide odozdo, a ne odozgo. Mi smo tu da osmišljavamo projekte, odnosno da ih predlažemo za dobrobit naših građana. Mi smo predložili mnogo tema i sve ćemo ih rješavati zajedno. Razvijat ćemo zdravstveni sustav da svaka županijska bolnica radi na svom centru izvrsnosti, kako naši građani ne bi trebali trošiti puno novaca za odlazak u Zagreb. Također, turizam nam je isto zajednička tema, jer je kontinentalni turizam zanemaren od Vlade, a mi imamo puno potencijala za razvoj turizma. Naravno, tu je i korištenje europskih fondova, jer ako je itko pokazao da se novci mogu povući, to su upravo Županije i njihove razvojne agencije, stoga i ovdje imamo potencijala. Sastajat ćemo se na mjesečnoj razini i vjerujem da će to imati velik utjecaj za realizaciju naših projekata -  rekao je župan Posavec

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook