Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Željko Kolar sudjelovao na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićom

Župan Željko Kolar upozorio je na problem s financiranjem vlastitog udjela u europskim projektima, s čime se trenutno suočava Krapinsko-zagorska županija, a što uskoro čeka i druge hrvatske županije


Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sudjelovao je na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem, članovima Vlade Republike Hrvatske, hrvatskim županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Republici Hrvatskoj te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru, koji je održan u srijedu, 4. srpnja u Varaždinu.

Župan Željko Kolar upozorio je na problem s financiranjem vlastitog udjela u europskim projektima, s čime se trenutno suočava Krapinsko-zagorska županija, a što uskoro čeka i druge hrvatske županije.

- Za pravo iskorištavanje ulaska Hrvatske u Europsku uniju i povlačenje velikih sredstava iz europskih fondova, županije moraju projektirati velike projekte. Kako bi mi to mogli moramo imati sigurnost da te projekte možemo financirati, a momentalno tu sigurnost nemamo. Ovo je stvarnost i zato svi zajedno hitno moramo pronaći način kako najbolje iskoristiti trenutnu financijsku omotnicu, a onda i kako se postaviti na narednu. Krapinsko-zagorska županija se, kako bi do kraja isfinancirala projekte za koje su nam odobrena bespovratna sredstva, zadužila za 22 milijuna kuna dugoročno i 20 milijuna kuna kratkoročno. Ako se ne promijene uvjeti sufinanciranja mi se jednostavno više nećemo prijavljivati na nove natječaje, a Hrvatska neće povući ogromne iznose iz fondova Europske unije - naglasio je župan Kolar i nabrojio samo neke od projekata koje je Krapinsko-zagorska županija uspješno prijavila na europske fondove.

Na dnevnom redu bile su sljedeće točke: Uvodna obraćanja predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatske zajednice županija i župana Šibensko-kninske županije Gorana Pauka, župana Varaždinske županije Radimira Čačića i gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, Izmjene i dopune zakona o sustavu državne uprave - ministar uprave Lovro Kušćević, Prijedlozi za unapređenje financijskog sustava županijskih uprava za ceste - ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković,

Novi instrumenti i mehanizmi za jačanje regionalne i teritorijalne suradnje te za bolju iskorištenost sredstava iz EU fondova i drugih izvora financiranja - ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, Informacija o Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2028. - ministar financija Zdravko Marić, Objedinjena rasprava te točka Razno.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook