Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPAN SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ: "Dolaskom nove Vlade dolaze i bolji dani za Zagorje"

Kako bi ocijenili kao župan 2011. godinu u gospodarskom, političkom i društvenom smislu?
HAJDAŠ DONČIĆ: Rekao bih da je bila zahtjevna. I to u svakom pogledu, gospodarskom, političkom i društvenom. Istodobno, bilo je razloga za optimizam, kao što se on prelijeva i u ovu godinu. Jer ne možemo reći da unatoč krizi i mnogim odricanjima, protekla 2011. nije polučila i dobre rezultate na puno razina koji će i dugoročno biti mjerljivi.


Završila je još jedna teška godina. Kako bi ocijenili kao župan 2011. godinu u gospodarskom, političkom i društvenom smislu?

HAJDAŠ DONČIĆ: Rekao bih da je bila zahtjevna. I to u svakom pogledu, gospodarskom, političkom i društvenom. Istodobno, bilo je razloga za optimizam, kao što se on prelijeva i u ovu godinu. Jer ne možemo reći da unatoč krizi i mnogim odricanjima, protekla 2011. nije polučila i dobre rezultate na puno razina koji će i dugoročno biti mjerljivi.  

Jeste li zadovoljni realizacijom projekata u našoj županiji i žalite li za čim?

HAJDAŠ DONČIĆ: Ove godine razvojnim projektima pokrili smo različita područja, od turizma, obrazovanja, poljoprivrede, energetske učinkovitosti, prometa i komunalne infrastrukture do europskih fondova. Naravno da sam zadovoljan postignutim jer smo uložili znatne napore da u kriznim vremenima uspijemo pomaknuti stvari prema naprijed. Krapinsko-zagorska županija kroz cijelu godinu je uspješno provodila mjere poticanja energetske učinkovitosti, kako u domaćinstvima, tako i u školama. U deset zagorskih škola u ovom trenutku samo u energetsku održivost (stolarija, izolacija, krovišta…) ulažemo više od deset milijuna kuna. Isto tako, uložili smo u promociju Zagorja kao jedinstvene turističke destinacije kroz tiskanje tematskih brošura i drugih promotivnih materijala, postavljanje interpretacijskih tabli na prometnicama, snimanje promotivnih filmova, postavljanje redizajnirane web stranice Turističke zajednice KZŽ, postavljanje turističke signalizacije te organizacijom raznih turističkih manifestacija. Provodimo 11 projekata financiranih sredstvima iz fondova EU što uvelike govori o našim apsorpcijskim sposobnostima.


Županijska ulaganja u komunalnu infrastrukturu na području KZŽ kroz 2011.g. iznosila su 1.600.000,00 kn. Riječ je o ulaganjima iz izvornih prihoda Županije koji predstavljaju bitnu investicijsku stavku, a u ulagalo se u razvitak vodoopskrbe te uređenje prilaza osnovnih i područnih škola u JLS, zatim u programe razvitka vodoopskrbe i odvodnje KZŽ, u asfaltiranje i uređenje nerazvrstanih cesta kod uređenja prilaza sakralnim objektima i grobljima te objektima od posebnog interesa za KZŽ, sanaciju nerazvrstanih cesta i objekata oštećenih uslijed elementarnih nepogoda te sanaciju klizišta.


Naravno, to su samo neki od projekata. Žalim zasigurno za time što bivša Vlada RH nije imala sluha za nas, za Zagorje, i što smo svaku prepreku na koju smo naišli morali prelaziti na teži način.

Što je s projektom Stubaki, odnosno gradnjom velikog turističko-zdravstvenog centra u Stubičkim Toplicama koji bi nam znatno podigao 'rejting' u turističkom i zdravstvenom smislu. Kada možemo očekivati gradnju tog kompleksa s obzirom da se pričalo da je investitor Jako Andabak odustao od svega?


HAJDAŠ DONČIĆ: Ugovor za završetak izgradnje ide kraju, međutim, dokumentaciju nije moguće dobiti unutar godinu dana, tako da se početak izvođenja radova očekuje 2013. godine. Razlog tome to što se dokumentacija uvelike mijenjala zbog velikih promjena projekta (bilo je u planu izgraditi veliku sportsku dvoranu, no plan je izmijenjen na način da se umjesto dvorane gradi bolnica što je puno kompleksnije). Što se tiče Županije, ona sudjeluje u vlasničkoj strukturi s 9 posto, ali ozbiljno razmišljamo da taj udio prodamo investitoru kako bi se, kao jedinstveni privatni vlasnik, mogao natjecati za sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Sredstva dobivena eventualnom prodajom bila bi uložena u našu Specijalnu bolnicu u Stubičkim Toplicama čime bi se povećala kvaliteta skrbi o pacijentima i podigla njezina kvalitativna vrijednost.


Donesen je proračun za 2012. godinu. On iznosi više od 130 milijuna kuna.  Na čemu se štedjelo, a na što će se, recimo, izdvajati više?

HAJDAŠ DONČIĆ:Tako je, proračun Krapinsko-zagorske županije za 2012. godinu iznosi nešto više od 130 milijuna kuna. U odnosu na plan iz 2011. g., u 2012. g. planira se 2.389.350,00 kn ili 29,1 posto manje pomoći iz državnog proračuna, što stavlja dodatni teret na županijska izvorna sredstva. Najveće uštede će svakako biti u rashodima poslovanja administracije, a koji terete izvorne prihode (plaće, materijalna prava, uredski materijal, energenti, komunalije, održavanje i nabava opreme, održavanje upravne zgrade, tiskarske usluge i dr.), riječ je o uštedi u iznosu od 912.000,00 kn. S druge strane, na teret izvornih prihoda, u odnosu na prethodnu godinu planirano je više sredstava za razvojne programe u raznim područjima te za zdravstvo i socijalnu skrb te obrazovanje zbog smanjenih sredstava iz državnog proračuna koja su ti odjeli inače dobivali. Kod obrazovanja najviše sredstava će se izdvojiti za stipendiranje te prijevoz učenika.

Kakva je socijalna slika Zagorja? Živimo li lošije nego unatrag par godina. Da li i Vas boli ova nepravda kao što je veliki broj otpuštenih radnika, tvornice u stečaju,  gladni u redu u pučkim kuhinjama, radnici koji rade, a mjesecima ne primaju plaće….

HAJDAŠ DONČIĆ: Nikad nisam bio u pasivnoj ulozi promatrača i komentatora socijalnog stanja, pa vam s te pozicije na ova vaša pitanja ne mogu ni dati odgovor. Uvijek tražim načina i mogućnosti kako situaciju mijenjati na bolje stoga je u proteklih par godina Županija bila fokusirana na načine kako amortizirati posljedice krize koju kao pitanje ugrožene egzistencije osjećaju najsiromašniji stanovnici Županije. Subvencioniranje učeničkog prijevoza od čega su mnoge županije odustale, stipendiranje učenika te niz novčanih potpora obiteljima koje su ostale bez redovnih primanja mjere su od kojih Županija nije odustajala. Svi živimo lošije zbog krize, ali unatoč tome mislim da se socijalna slika Zagorja u usporedbi s drugim županijama nije pogoršala, mislim da smo se čak suprotno, uspjeli pokazati žilavijima i u ovim teškim vremenima bilježiti zavidne uspjehe u turizmu, poljoprivredi, pa i niz pojedinačnih uspjeha naših poduzetnika, poljoprivrednika, obrtnika, vinara….

Vlast na državnoj razini i u Krapinsko-zagorskoj županiji konačno se poklopila. Možemo li sada očekivati bolji razvoj Zagorja?

HAJDAŠ DONČIĆ: Svakako možemo očekivati bolju suradnju, a time i vidljiviji razvoj.

Kakva je bila dosadašnja suradnja sa središnjom vlašću?

HAJDAŠ DONČIĆ: Zagovornik sam vrlo jasnog i transparentnog rada Županije po svim pitanjima, pa su zahvaljujući tome naši građani bili u svakom trenutku upoznati s pojedinim događanjima, a tako i načinom suradnje lokalne sa središnjom vlasti. Tako će biti i ubuduće. I nema smisla sad  gubiti vrijeme, energiju i vaš vrijedan novinski prostor na pretresanje onoga što je bilo, a da nam to eventualno nije nužno za izvlačenje pouka, odnosno donošenje odluka.

Međimurski SDP ne krije razočarenje što njihovih SDP-ovaca nema u ministarstvima.
Za sada na vidiku nema ni Zagoraca. Kako to komentirate?

HAJDAŠ DONČIĆ: Izvršna vlast se još konstituira pa pustimo novoj Vladi onoliko vremena koliko je objektivno potrebno da taj posao obavi kvalitetno. Za dva do tri tjedna on će biti gotov. Za sada mogu reći kako nije točno da na vidiku nema Zagoraca. Bit će ih i u izvršnoj vlasti i na pozicijama javnih poduzeća, a mjesta će im biti ponuđena zahvaljujući njihovoj stručnosti i do sada pokazanim radnim i profesionalnim rezultatima.

Kako vidite našu županiju za, primjerice, pet godina?

HAJDAŠ DONČIĆ:Kao regiju razvijeniju prometno, s brzom cestom koja će povezivati Zabok i Oroslavje sa Bedekovčinom, Zlatar Bistricom, Marijom Bistricom, Konjščinom i Hraščinom, te poboljšanom željezničkom mrežom. Ali i regiju u kojoj se razvio destinacijski turizam, toplički turizam kao perjanica ovog dijela Europe, ali i regiju s razvijenim energetski učinkovitim gospodarstvom i kućanstvima.

Što bi poručili Zagorcima za kraj?

HAJDAŠ DONČIĆ: Optimizam koji imaju u zahtjevnim, nećemo reći teškim vremenima, dobru energiju i zdravlje, te da nam trud koji ćemo skupa ulagati u razvoj naše regije, gospodarstva i poljoprivrede, poluči i zaslužene rezultate.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook