Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar ponovo se sastao s Plenkovićem i predložio mu konkretne mjere

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar jučer se u Šibeniku ponovo sastao s premijerom Plenkovićem i njegovim suradnicima


Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sudjelovao je jučer u Šibeniku na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem, članovima Vlade Republike Hrvatske, hrvatskim županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Republici Hrvatskoj te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru.

Župan Kolar ovom je prilikom Vladi Republike Hrvatske predložio dvije konkretne mjere vezane uz povećanje učinkovitosti povlačenja sredstva iz europskih fondova i stavljanja u funkciju neiskorištene državne imovine. Kolar, naime,  predlaže da o 50% nove financijske omotnice 2020.-2027. dostupne Hrvatskoj iz europskih fondova odlučuje regionalna samouprava te da se, uz pohvalne izmjene zakona o raspolaganju državnom imovinom, i na tom području učini korak više.

-Kroz godinu do dvije neka se napravi popis imovine koja je od interesa za Republiku Hrvatsku, a nakon toga neka se upravljanje drugom imovinom prepusti velikim gradovima i županijama, koje će potom zajedno sa svojim općinama i manjim gradovima tu imovinu staviti u funkciju - kazao je župan Željko Kolar.

Inače, na dnevnom redu jučerašnjeg sastanka bilo je nekoliko tema, a jedna od točki dnevnog reda bilo je i izlaganje ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića o aktivnostima u njegovom resoru, koji je županima predstavio mjere ruralnog razvoja, mjere iz fonda za pomorstvo i ribarstvo, planove za izgradnju ribarskih luka te reformske zakone u poljoprivredi:  zakon o poljoprivrednom zemljištu, zakon o OPG-u i zakon o poljoprivredi.

Župan Željko Kolar je, nakon najave ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da će od preko 250 zahtjeva u mjeri 7.2.2. u prvom krugu biti dodijeljena sredstva za njih pedesetak, predložio premijeru Plenkoviću i ministru Tolušiću da se povećaju sredstva za tu namjenu. -Budući da jedinice lokalne samouprave s nestrpljenjem čekaju taj novac za poboljšanje stanja nerazvrstanih cesta, novo raspisivanje istog natječaja sljedeće godine samo bi odugovlačilo isplatu - rekao je župan Kolar. Prema riječima premijera Plenkovića i ministra Tolušića, taj će se prijedlog najvjerojatnije prihvatiti, što bi značilo da će sredstva dobiti svih 18 jedinica lokalne samouprave is Krapinsko-zagorske županije, koje su i podnijele zahtjev.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook