Prethodni članak
Sljedeći članak

'Zovu nas 'društvo naših mama' jer pečemo kolače i prodajemo na svim manifestacijama da skupimo novac za rad s djecom'

Društvo 'Naša djeca' Zagorska Sela, iako mlada udruga, jedna je od najkativnijih u toj općini. bio je to povod da s predsjednicom Majom Preglej popričamo o svemu što su dosad ostvarili, ali i ambicioznim planovima za budućnost


Iza Društva Naša djeca Zagorska Sela nije dugi staž, ali je iza njih zato velik broj organiziranih aktivnosti i događanja na radost najmlađih mještana. Udrugu su 2018. godine osnovale mame iz te općine želeći da njihova djeca provode vrijeme u druženju, igri i edukaciji. Za predsjednicu društva izabrana je Maja Preglej, tajnica je Suzana Taboršak, a podpredsjednica je Danijela Maček. Društvo broji 30 - ak obitelji, budući da je dogovoreno da se članstvo ostvaruje po obitelji, a broj djece koju okupljaju zna se popeti do 60, ovisno o događanjima i aktivnostima S predsjednicom Majom Preglej razgovarali smo o počecima DND – a Zagorska Sela, ali i svemu onome što su dosada realizirali. – Uvidjeli smo potrebu za organiziranim provođenjem nekih aktivnosti koje će uključivati i djecu i roditelje, ali i bake, djedove te čitavu našu lokalnu zajednicu. Ideju smo prenijeli našoj načelnici Kseniji Krivec Jurak koja je bila oduševljena i dala nam punu potporu – rekla je Preglej uz riječi kako provode različite akcije te se uključuju u gotovo sva događanja na području općine i šire.

U sklopu DND – a djeluje i pjevački zbog Sveta Katarina koji vodi Sandra Halužan, a okuplja djevojčice od 7 do 15 godina. Zbor je već dosada zabilježio razne nastupe poput nastupu na Danu župe Svete Katarine, obilježavanju proslave Martinja, božićnim koncertima i sl. Dunja Pavlić Majerić volonterski vodi malu plesnu igraonicu koja se okuplja ponedjeljkom i tu se druže djeca od 4 do 7 godina. Također, postoji i mala glumačka družinu koja okuplja djecu talentiranu za izvođenje dramskih prikaza i recitacija kojima tekstove piše sumještanin Željko Taboršak. – Uvijek smo se uključivali u sve aktivnosti i bili pokretači nekih novih aktivnosti. Organizirali smo različite božićne radionice, obilježavali dječji tjedan, priredili priredbe povodom Svetog Nikole, organizirali dječji maskenbal, obiteljski doček Nove godine, organizirali disko večer, priredbu za Majčin dan, jednodnevni izlet na more, uspostavili suradnju sa Etno selom Kumrovec, organizirali različite ture pješačenja, sudjelovali u biciklijadama, pokrenuli vježbanje za mame, ali i za one malo starije, organizirali skupljanje i doniranje odjeće za potrebite. U selu nas vole nazvati i „društvo naših mama“ jer humanitarnom prodajom kolača mame sudjeluju na svim manifestacijama skupljajući donacije za naše djelovanje – ispričala je predsjednica DND – a Zagorska Sela uz napomenu da su tate uvijek tu kad treba pomoći oko tehničkih problema ili paziti djecu kad mame imaju sastanak. Veliki doprinos dali su i u organizaciji Bučnica festa gdje je DND bio zadužen za animaciju djece.

Trude se, priča, organizirati vrijeme djece raznovrsnim sadržajima, a najveći uspjeh svakako je bilo organiziranje „Svemirskog kampiranja“ u Zagorskim Selima gdje su djecu naučili kako se pali vatra, sijeku drva, peče kukuruz, postavlja šator, a teleskopom im je pokazivan Svemir. - Pričali smo priče te onda spavajući u šatorima upoznali čari spavanja na otvorenom, ujutro pojeli doručak na travi, otišli na misu i kući pjevajući. Volimo ići na izlete te smo bili u Muzeju Iluzija i kinu, u kazalištu lutaka smo gledali Tri prašćića… - nabraja Preglej samo neke od aktivnosti kojih se ne bi mogla posramiti ni Društva Naša djeca s puno duljim stažem postojanja od ovog, usudili bismo se reći, najmlađeg u našoj županiji. Osim što se uvijek mogu osloniti jedni na druge, iz DND – a Zagorska Sela kažu kako im puno znači što se uvijek mogu osloniti i na Općinu. Suradnju s načelnicom Krivec Jurak opisuju izvrsnom ističući važnost njene potpore. A planova za predstojeće razdoblje ova mala i aktivna udruga ima mnogo. U planu su, kažu, božićne radionice pa na proljeće organizacija Dječje gljivarijade. - Prijavili smo se na HEP-ov natječaj te smo tražili sredstva za nabavu drona. Prošli smo na natječaju sada nam je izazov okupiti mlade da se pozabave upoznavanjem mogućnosti drona te bismo voljeli snimiti mali film o našoj općini – prezentirala nam je Maja Preglej neke od ideja koje udruga ima. Cijela njihova mala lokalna zajednica uključena je u njihov rad i djelovanje, a Preglej kaže kako bi voljeli djeci prenijeti sve što znaju i pokazati im da se samo upornošću i volonterizmom može unaprijediti mjesto, a samim time i životi svakog pojedinca.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook