Prethodni članak
Sljedeći članak

'Zlatne kune' primili OMCO Croatia, ZMH Horvat i Brenta d.o.o.

Danas su u Krapini dodijeljena priznanja Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina najboljim zagorskim tvrtkama


Najbolje zagorske tvrtke u prošloj godini bile su Omco Croatia d.o.o. iz Huma na na Sutli, ZMH Horvat d.o.o. iz Konjščine i Brenta d.o.o. iz Huma na Sutli. Oni su dobitnici plakete 'Zlatna kuna' HGK Županijske komore Krapina za 2015. godinu, koje su im danas dodijeljene na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Krapina.

- 2015. godina bila je dobra godina za Krapinsko – zagorsku županiju. Zabilježen je rast u svim segmentima, povećan je broj velikih firmi, a Krapinsko – zagorska županija izvozno je orijentirana i to je razlog zbog kojeg rastemo. U našoj županiji 49,5 posto čine prihodi od prerađivačke industrije, koja je najjača, kako i treba biti. Srednjih je firmi najviše i one ostvaruju dobre rezultate, a to znači stabilnost koja nas vuče da imamo koliko – toliko ravnomjeran razvoj, stoga srednjim firmama treba pridavati najviše pažnje – rekao je ovom prilikom Josip Grilec, predsjednik ŽK Krapina, uz čestitke nagrađenima.

Nagrađenim su čestitali i potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj i župan Željko Kolar. – Gospodarski rast u KZŽ je počeo ranije nego u drugim dijelovima Hrvatske, a rezultat je to rada prvenstveno naših gospodarstvenika koji su ulagali u ljude, znanje i tehnologiju. Naši su gospodarstvenici i ranije bili priosutni na europskom tržištu. U 2015. godini otvorili su 1328 novih radnih mjesta. U mnogim granama gospodarstva imamo probleme jer gospodarstvenici nemaju kvalitetne radne snage. Stoga smo naše stipendije za učenike i studente postavili drugačije, 40 ih ide prema socijalnim kriterijima, 40 za izvrsnost, a 40 za deficitarna zanimanja – istaknuo je župan Kolar, koji je uručio 'Zlatnu kunu'  Darku Ranogajcu, predsjedniku tvrtke OMCO CROATIA d.o.o., koja je dobila plaketu za najbolju veliku tvrtku.

OMCO Croatia d.o.o. bavi se proizvodnjom staklarskog alata odnosno kalupa koji se koriste u proizvodnji staklene ambalaže. Više od 90 posto proizvoda plasira na inozemna tržišta. Od ulaska tvrtke u OMCO grupu 1997. godine godišnji rast proizvodnje je oko 20 posto. Na tom putu dpo danas tvrtka zapošljava 630 djelatnika. U prošloj godini ostvareni su ukupni prihodi od 452,6 milijuna kuna. Tvrtka je u prošloj godini ostvarila 421,4 milijuna kuna prihoda od prodaje na inozemnim tržištima i zapošljavala 536 djelatnika.

U kategoriji srednjih poduzeća, Zlatna kuna pripala je tvrtki ZMH Horvat d.o.o. iz Konjščine, koja je osnovana 1993. godine i bavi se proizvodnjom, skladištenjem i distribucijom smrznute hrane te ugostiteljstvom. Zapošljava 147 djelatnika. U 2015. godini ostvareni su ukupni prihodi od 84,1 milijun kuna. Nagradu Zlatna kuna poduzeće je dobilo već treću godinu zaredom, a plaketu je direktoru Zoranu Horvatu uručio predsjednik ŽK Krapina Josip Grilec.

Poduzeće Brenta d.o.o, iz Huma na Sutli dobitnik je Zlatne kune u kategoriji malih trgovačkih društava. Tvrtka je osnovana 2007. godine na inicijativu skupine talijanskih i hrvatskih partnera. Proizvodi boce za vodu namijenjene za sportsko korištenje i izvozi preko 95 posto kupne proizvodnje. Surađuje s raznim brendovima multiunacionalnih kompanija, a njihove su boce prisutne u čak 88 zemalja dijljem svijeta. U 2015. godini ostvarili su ukupne prihode od 21,1 milijun kuna, a zapošljavaju 16 djelatnika. Na svečanosti je dodijeljeno i priznanje tvrtki Krakom d.o.o. iz Krapine za 60 godina rada. Priznanje je direktorici Katarini Poslilović uručila potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj.

U sklopu svečanosti, predsjednik ŽK Krapina Josip Grilec uručio je vaučer od 10 tisuća kuna poduzeću TPK Orometal iz oroslavja, za prijavljeni projekt povećanja proizvodnih kapaciteta, kojim će zaposliti 14 novih djelatnika, završiti dogradnju hale i nove strojeve. Projekt je vrijedan 10,5 milijuna kuna, a 2,6 milijuna kuna sufinancira se iz EU

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook