Prethodni članak
Sljedeći članak

ZLATNA SREDINA: Postotak superodlikaša u Krapinsko - zagorskoj županiji 4,19 posto

Podaci su to Instituta za društvena istraživanja


U Republici Hrvatskoj 4,9 posto generacije ima zaključnu ocjenu odličan iz svih predmeta od petog do osmog razreda. Među superodlikašima znatno je veći broj djevojaka (68,4 posto) od mladića (31,6 posto) te je svaka 14. djevojka superodlikašica, a svaki 32. mladić superodlikaš, piše portal.hr Najveći postotak superodlikaša je u Zagrebu, u kojem 7,72 posto učenika spada u ovu skupinu, te u Međimurskoj županiji s 6,36 posto učenika koji imaju apsolutni opći uspjeh od petog do osmog razreda.

Najmanji je udio ovih učenika u Brodsko-posavskoj (2,77 posto) i Šibensko-kninskoj županiji (2,25 posto). Postotak superodlikaša u Krapinsko - zagorskoj županiji iznosi 4, 19 posto i mogli bi reći da smo u zlatnoj sredini. Manji postotak odlikaša od nas imajuučenici iz Zadarske županije, Požeško - slavonske županije, Dubrovačko - neretvanske, Sisačko - moslavačke županije, Istarske, Brodsko – posavske i Šibensko - kninske županije.

Među većim gradovima u Hrvatskoj superodlikaši su najzastupljeniji u Varaždinu, nakon kojeg slijede Zagreb i Velika Gorica. Znatno je niža zastupljenost u Puli (4,15 posto) i Slavonskom Brodu (3,17 posto). Podaci su to Instituta za društvena istraživanja koje su proveli Boris Jokić i Zrinka Ristić Dedić koji su se pozabavili fenomenom superodlikaša u hrvatskim osnovnim školama. Izvješće je bazirano na podacima 46.050 redovnih učenika koji su u školskoj godini 2012./13 završili svoje osnovnoškolsko obrazovanje.  

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook