Prethodni članak
Sljedeći članak

Zlatko Hasanbegović pohvalio Grad Klanjec i Krapinsko-zagorsku županiju

U Klanjcu je otvoren Studio Galerije Antuna Augustinčića u kojeg je uloženo 21,7 milijuna kuna


Uz nazočnost ministra kulture RH Zlatka Hasanbegovića, zamjenika ministra regionalnog razvoja Davora Huške, župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, gradonačelnika Klanjca Zlatka Brleka i brojnih drugih uzvanika, danas je u Klanjcu svečano otvoren novosagrađeni muzejski kompleks Studio Galerije Antuna Augustinčića, koji će, uz Galeriju Antuna Augustinčića, značajno obogatiti kulturnu ponudu grada Klanjca i Krapinsko zagorske županije.

– Projekt pod nazivom Studio Galerije Antuna Augustinčića prijavljen je 2014. godine na javni poziv u okviru operativnog plana Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Ukupna vrijednost projekta iznosi 21.696,000,00 kuna od čega je Europska unija sufinancirala 93,5%. Glavna aktivnost predviđena ovim projektom bila je rušenje starog objekta u središtu Klanjca te izgradnja novog višenamjenskog prostora. Druga važna aktivnost ovog projekta bila je restauriranje muzejskog fundusa – pojasnila je Nadica Jagarćec, voditeljica projekta.

Cjelokupni fundus Galerije Antuna Augustinčića, koji je dosad bio nedostupan javnosti zbog neprikladnih uvjeta dotrajale zgrade, u sklopu projekta je restauriran i smješten u novoizgrađenu zgradu u Ulici Dr. Ivana Broza 2.

– Primjeri gradova koji su kapitalizirali svoju kulturnu baštinu pokazuju da se može pridonijeti povećanju radnih mjesta i razvitku kulturnog turizma, predstavljanju lokalnih kulturnih industrija te poboljšanju kvalitete života i posebnosti mjesta. Grad Klanjec i ova županija sigurno idu u ovom smjeru – rekao je ministar Hasanbegović prilikom otvaranja Studija  Galerije Augustinčić.

– Ovo je jedan svečarski čin jer se ne događa svaki dan niti u puno većim gradovima da otvaramo jedan ovakav objekt. Ovaj projekt dokazuje da može biti simbioza između središnjih vlasti, Ministarstva regionalnih fondova, Ministarstva kulture, regionalne i lokalne samouprave te naših Muzeja Hrvatskog zagorja. Kad si postavite jasan cilj onda nema nikakve prepreke da to i ostvarite. I to je glavna poruka čitave ove priče. U budućnosti očekujemo da ovaj objekt zaživi od jutra do mraka – izjavio je župan Kolar.

Posjetiteljima će biti na raspolaganju vrhunski dizajnirana multimedija: interaktivni kiosci prilagođeni različitim dobnim i obrazovnim skupinama te skupinama s posebnim potrebama, kroz autorske tekstove i fotografije, muzejsku dokumentaciju i posebno snimljene mini-dokumentarce nudit će informacije o Augustinčiću i klanječkoj Galeriji.

Studio Galerije Antuna Augustinčića će biti otvoren za predavanja, izložbe, filmske projekcije te radionice za djecu i odrasle, uključujući Školu u Studiju, parlaonice, taktilne radionice, radionice modeliranja i crtanja i slično. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook