Prethodni članak
Sljedeći članak

Zlatarskom NK Oštrcu isključili struju, od Grada će dobiti više novaca

Zbog prijašnje financijske situacije Grad nije bio u mogućnosti sufinancirati udruge iznosima koji su im bili potrebni, pa su se nagomilali dugovi. Klub je struju dobio uz pomoć Grada koji je tražio sponzore za plaćanje električne energije


Gradsko vijeće Zlatara na jučerašnjoj sjednici donijelo je Odluku o uklanjanju dijela građevine i ogradnog zida na čestici u centru Zlatara uz Varaždinsku ulicu zapadno od Palače pravde. Dio čestice koristi se kao javno parkiralište, a na njoj se nalazi dio zgrade odnosno skladište, koje se dijelom predviđa ukloniti zbog gradnje novog parkirališta s ukupno 41 parkirnim mjestom. Uređenjem okoliša oko 20 posto čestice bit će ozelenjeno, a dio građevine i cijeli ogradni zid duljine 20,45 m i visine 3,70 m će ukloniti prije početka gradnje parkirališta. Vijeće je još jednom uputilo javni poziv za predlaganje kandidata za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Grada Zlatara, pošto se nitko nije javio na prethodni poziv te donijelo odluku o pokretanju projekta infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu u područjima u kojima ne postji dostatan komercijalni interes za ulaganja, prihvatljivog za financiranje iz eu fondova. Nositelj ovog projketa za područje grada Zlatara te općina Budinščina, Hrašćina, Konjščina i Zlatar Bistrica je Grad Zlatar, preko kojeg bi išla i prijava na natječaj koji je najavljen za kraj ove godine, s mogućnošću prijave u srpnju iduće godine.

Sjednica Vijeća prošla je bez većih rasprava, sve do zadnje točke, Pitanja i prijedlozi, gdje je gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek htjela vijećnike upoznati sa stvarnim stanjem vezano uz situaciju u NK Oštrc. Naime, neki su predstavnici kluba prozvali grad zbog isključenja električne energije 23. listopada na sportskim objektima NK Oštrc zbog dugova koje klub nije u mogućnosti podmiriti te naveli da Grad nije zainteresiran za rješavanje problema. Kako je istaknula gradonačelnica, na temelju natječaja za sufinanciranje programa i projekata udruga na području sporta u 2017. godini, NK Oštrcu je dodijeljeno 70 tisuća kuna. Uprava kluba je početkom rujna obavijestila grad o financijskim problemima i održani su sastanci, a Grad je potom kontaktirao s Uredom za udruge Vlade RH kako bi se pronašlo rješenje za klub i traženo je mišljenje može li se klubu bez objavljivanja natječaja, dodijeliti novac, a traženo je i mišljenje o mogućnosti davanja pozajmice klubu. Iz Ureda je dobiven negativni odgovor i objašnjenje da iznimne situacije podrazumijevaju događaje za koje udruga nije mogla znati da će se dogoditi, poput elementarne nepogode, a troškovi poput električne energije i članarine nisu nepredvidljivi te kako nema načina da se klubu doznače sredstva na zakonit način. – Kako nije bilo drugog načina, Grad je pomogao traženjem sponzora koji je platio električnu energiju. Dio svoje naknade i ja sam dala u korist kluba, kao i neki vijećnici, no na drugačiji način nismo mogli dati dodatni novac klubu jer želimo raditi zakonski i transparentno. S predsjednikom kluba našli smo zajednički jezik i složili se da će Grad povećati sredstva u proračunu za iduće razdoblje da se zatvori dug nastao tijekom godina, jer zbog prijašnje financijske situacije Grad nije bio u mogućnosti sufinancirati udruge iznosima koji su im stvarno bili potrebni. U prijedlogu proračuna za iduću godinu sredstva za sportske udruge povećana su na 220 tisuća kuna, a kako će se grad oporavljati, tako će se sredstva i povećavati – istaknula je gradonačelnica.

Dodajmo da je za NK Oštrc 2009. godine izdvojeno je 0 kuna, kao i 2010. godine. Zatim je 2011. klub dobio 20 tisuća kuna, 2012. izdvojeno je 36 tisuća, 2013. godine dobio je 18.510, 2014. godine 68.500 kuna, 2015. godine 45.500 kuna, 2016. izdvojeno je 70 tisuća, isto kao i ove godine. Prošle godine Grad je pomogao i s 12.460 kuna za kupnju pumpe za zalijevanje travnjaka. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook