Prethodni članak
Sljedeći članak

Zlatarski srednjoškolci inicijatori ekoloških aktivnosti

Naš krhki planet – čuvajmo ga!“ naziv je projekta srednje škole Zlatar, u sklopu kojega će učenici drugog r


Naš krhki planet – čuvajmo ga!“ naziv je projekta srednje škole Zlatar, u sklopu kojega će učenici drugog razreda pokušati nizom aktivnosti naučiti svoje vršnjake odgovornom ponašanju prema okolišu.

Tim učenika iz drugog razreda Srednje škole Zlatar pod vodstvom profesorice Sanje Petrovečki provest će u idućih pet mjeseci niz ekoloških aktivnosti među kojima su i provođenje eko upitnika, istraživanje o potrošnji vode u kućanstvima, akcije prikupljana raznih vrsta otpada te održavanje predstave na eko temu na godišnjoj školskoj dobrotvornoj priredbi. Glavni cilj projekta jest podizanje svijesti o važnosti odvajanja otpada te štednji vode u svakidašnjim kućanskim navikama srednjoškolaca.

Ovim je projektom Srednja škola Zlatar postala jedna od četiri škole iz Hrvatske (uz osnovnu školu Vijenac iz Osijeka, Gimnaziju iz Čakovca i Prvu privatnu gimnaziju s pravom javnosti iz Zagreba), koje zajedno s timovima iz devet država iz regije ulaze u drugi krug natjecanja međunarodne inicijative Svjetske zaklade za zaštitu prirode (World Wild Foundation) i Zaklade ERSTE pod nazivom „Europske škole za živući planet“.

Naime, projekt „„Naš krhki planet – čuvajmo ga!“ vezan je uz teme „Ekološki otisak - konzumerizam i njegovi globalni učinci“ i „Dunav – europski konopac za spašavanje“, koje su učenicima u dobi od 12 do 17 godina i njihovim učiteljima predstavili stručnjaci Svjetske zaklade za zaštitu prirode na jednotjednom početnom sastanku u nacionalnom parku u Illmitzu u Austriji.

Profesorica Sanje Petrovečki i učenici Srednje škole Zlatar jedan su od timova iz Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine, koji se natječu za glavnu nagradu Europskih škola za živući planet.

Napredak projekata održavanja prirode se može patiti preko webloga www.foralivingplanet.eu, gdje će škole voditi projektne dnevnike, postavljati slike i video sadržaje o njihovim projektima te razmjenjivati iskustva.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook