Prethodni članak
Sljedeći članak

Zlatarski proračun za iduću godinu 'težak' 55,3 milijuna kuna

Proračun je izglasan na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, a bazira se na većim projektima, poput dogradnje dječjeg vrtića, izgradnje reciklažnog dvorišta, energetskoj obnovi javne rasvjete…


Gradsko vijeće Zlatara s 10 glasova za i 4 suzdržana usvojilo je proračun za 2019. godinu, 'težak' 55,3 milijuna kuna. Najznačajniji prihod proračuna je prihod od poreza na dohodak, planiran u iznosu od 13,3 milijuna kuna, koji uključuje i sredstva fiskalnog izravnanja. Kako je istaknula gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek, proračun se bazira na veće projekte, odnosno rekonstrukciju i dogradnju Dječjeg vrtića u Zlataru u vrijednosti 9,1 milijun kuna, komunalna oprema za smeće što je 1,4 milijuna kuna, izgradnju reciklažnog dvorišta u vrijednosti 3,1 milijun kuna te energetska obnova sustava javne rasvjete, oko 6 milijuna kuna, što će se financirati preko financijskog instrumenta ESIF Hrvatske banke za obnovu i razvitak. To su ujedno i projekti koji su prijavljeni ili su u pripremi za prijavu na natječaje za financiranje sredstvima EU, objasnila je gradonačelnica.

Ostali su značajni planirani projekti Sokolana, Energetska obnova upravne zgrade, asfaltiranje nerazvrstanih cesta na području grada, uređenje nogostupa, groblja, izmjera objekata na području grada, uređenje vježbališta i prostora za djecu, iduća faza uređenje Parka hrvatske mladeži i dr. Temeljem prijenosa sredstava iz EU iz državnog proračuna planira se 13,8 milijuna kuna, 15 milijuna iz državnog proračuna, 443.540 tisuća iz županijskog proračuna. Davor Kljak ispred Reformista nazvao je proračun 'skupom lijepih želja' i rekao da se kao optimist nada da će se ostvariti barem 50 posto planiranog.

Zlatarski su vijećnici donijeli i Odluku o utvrđivanju kriterija za dodjelu stipendija učenicima i studentima. Prema novoj odluci, stipendije će se dodjeljivati u 3 kategorije – za nadarene učenike i studente, za učenike i studente prema materijalnom statusu i stipendije za učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja. Povećani su i iznosi, sa 200 na 400 kuna za učenike te s 500 na 700 kuna za studente. Donesena je i izmjena odluke o komunalnoj naknadi. U Zlataru postoje 3 zone, a ne kao do sada 4, s obzirom na uređenost i opremljenost komunalnom infrastrukturom. Usvojen je prijedlog HDZ – ove Darinke Sviben da se plaćanja komunalne naknade oslobađaju obveznici čije kućanstvo po članu ostvaruje prihod manji od 1500 kuna i samci koji ostvaruju prihod manji od 2000 kuna.

Gradsko vijeće donijelo je i odluku o davanju suglasnosti za dugoročno kreditno zaduženje Zagorskom vodovodu, za realizaciju projekta izgradnje sustava prikupljanja odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i Zlatar te proširenje sustava odvodnje i 2. fazu uređaja za pročišćavanje u Krapinskim Toplicama, u iznosu od oko 30 milijuna kuna. Na sjednici je donesena i odluka o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje predškolskog odgoja u dječjim vrtićima i sufinanciranju usluge čuvanja, brige i skrbi o djeci predškolske dobi koju pružaju obrti za obavljanje djelatnosti dadilja na području grada.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook