Prethodni članak
Sljedeći članak

Zlatarski HDZ traži povlačenje odluke o povećanju plaće gradonačelnice Zlatara i njezinog zamjenika

Radi se o velikom financijskom trošku za građane Grada Zlatar i oni moraju s njime biti upoznati, smatra GO HDZ – a Grada Zlatara


Gradska organizacija HDZ – a Grada Zlatara oglasila se priopćenjem u kojem se osvrće na Odluku kojom je na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Zlatara 5. lipnja povećan koeficijent za izračun plaće gradonačelnika s dosadašnjih 3.10 na 3.92, a zamjenika s 2.40 na 3.00. Mediji su, stoji u dopisu, prenijeli da je Jasenka Auguštan – Pentek, kao zamjenica gradonačelnika profesionalka, primala 8100 kuna, a sada će kao gradonačelnica profesionalka primati oko 9900 kuna, što je, prema izračunu HDZ – a, netočan podatak.

- Radi se o velikom financijskom trošku za građane Grada Zlatara i oni moraju s njime biti upoznati. Za stari koeficijent 3,1 bruto plaća bi bila 13.204,60 kn, a sa doprinosima na plaću masa bi bila mjesečno 15.475,79 kn, što godišnje iznosi 185.709,48 kn. Neto plaća bi iznosila 9.900,07 kn. Za novi koeficijent 3,92 bruto plaća iznosi 16.697,44 kn, ako tome dodamo 17,2% doprinose na plaću mjesečna masa iznosi 19.569,40 kn što godišnje daje 234.832,80 kn. Neto plaća iznosi 11.956,65 kn. Ukupna razlika nije oko 2000 kuna kako su mediji prenijeli, nego puno veća – stoji u priopćenju, gdje se navodi da se, ako se usporedi bruto plaća gradonačelnice s novim koeficijentom s plaćom da koeficijent nije povećan, godišnje radi o 49.123,32 kune. - Ako uspoređujemo bruto plaću s novim koeficijentom s plaćom koju je imala kao zamjenica gradonačelnika, u bruto iznosu to je 91.057,68 kuna godišnje. Činjenica je da će plaća gradonačelnice stajati u četverogodišnjem mandatu 939.331,20 kuna. Smatramo da nije uopće moralno povećati si plaću za novo radno mjesto dok na tom radnom mjestu još nema nikakvih rezultata. Ovdje se radi i o obmani birača jer se tokom prošlog mandata, a posebno tokom kampanje govorilo o štednji. Naglašavalo se kako su se gradonačelnik i zamjenica žrtvovali radi stabilizacije grada, a sada ipak tu 'žrtvu' itekako naplaćuju – navodi GO HDZ – a. Također, smatraju da uspoređivanje s drugim jedinica lokalne samouprave u terminima plaće nije realno te da je potrebno uzeti kompletnu sliku kvalitete života u Zlataru, gdje se, tvrde,  ne živi lijepo jer mladi odlaze, turistički potencijali nisu iskorišteni, a gospodarstvo je slabo.

- Nejasno je zašto se povećanje plaće odnosi samo na 2 osobe. Što je sa zaposlenicima gradske uprave? Oni nisu dovoljno dobro radili i nemaju doprinos u izvođenju grada iz krize? – stoji u osvrtu u kojem se HDZ pita i zašto se nisu istog trenutka povećala sredstva za udruge, obrazovanje, stipendije i socijalno ugrožene osobe. – Sukladno svemu navedenome, tražimo povlačenje Odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovice i koeficijenta za obračun plaće gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada – zaključuje GO HDZ – a Grada Zlatara.

Za komentar smo upitali i gradonačelnicu Zlatara Jasenku Auguštan – Pentek. – Nije istina da je Zlatar Grad u kojem se živi lošije nego u drugim JLS. Prema pokazateljima Grad Zlatar imao je najveći proračunski suficit među gradovima, broj nezapolenih u 4 godine najviše je smanjen u Gradu Zlataru. Što se tiče plaća zaposlenika Grada, imaju veće plaće od prosječnih u drugim gradovima i općinama. Osim toga, prema Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi, čl. 11., plaća pročelnika Upravnog odjela ne smije bez uvećanja za radni staž ne smije se odrediti u iznosu većem od umnoška osnovice i koeficijenta za obračun plaće župana, gradonačelnika i općinskog načelnika koji svoju dužnost obnaša profesionalno. Plaća pročelnika u Gradu Zlataru bila je veća od moje plaće kao zamjenice gradonačelnika i bila bi veća od gradonačelničke da nije bilo povećanja koeficijenta. Nije bilo nikakvog obmanjivanja javnosti, niti zanemarivanja udruga. Govorili smo da ćemo štedjeti, to smo i činili, a sada kada je grad u stabilnom plusu i svim smo udrugama povećali sredstva. Grad je konačno stabilan i može normalno funkcionirati.  Ja jesam majka dvoje djece,  ali vijećnik Želimir Kurečić  ispred HDZ – a ne može znati koje olakšice imam odnosno barata s olakšicama koje u ovom slučaju nisu bitne jer ne diraju proračun Grada Zlatara. Četiri smo godine imali primanja manja od drugih gradova i općina, a sada smo se samo izjednačili. Još pazimo na svaku kunu što se tiče reprezentacije i putnih troškova, a koeficijent za izračun plaća nije podignut koliko se moglo – rekla je gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook