Prethodni članak
Sljedeći članak

Zlatar u znaku 47. Dana kajkavskih riječi

Pajdaško sprehajanje – prikaz starih zanata i običaja na rasporedu je sutra od 19 sati, a pod šatorom atmosferu će zagrijati Jasmin Stavros i Lidija Bačić


Cijelo jutro organizatori su vrijedno pripremali štandove i pozornicu za najpoznatiju zlatarsku manifestaciju. Dani kajkavske riječi su manifestacija koja njeguje kajkavsku riječ, kulturu i tradiciju, a održava se krajem rujna kontinuirano od 1970. godine u Zlataru.

Kroz niz kulturnih, zabavnih, etno i sportskih sadržaja okuplja sudionike svih uzrasta. Zbor malih pjesnika, Festival dječje kajkavske popevke, prezentacija starih zagorskih običaja i zanata „Pajdaško sprehajanje“, izložbe tradicijskih zanata, jela i rukotvorina, likovne izložbe, koncerti, predstave i sportski susreti ponudit će svakom posjetitelju nešto po njegovom ukusu.

Na prostoru kod Galerije izvorne umjetnosti danas će nastupiti Glazbena sekcija "Dora" KPD-a Zlatarjeve, a od 18 sati posjetitelji mogu razgledati izložbu "Po starinski", izložbu tradicijskih jela i rukotvorina koju priprema Udruga žena u Zlataru. Svoj obol ovoj dugogodišnjoj zlatarskoj manifestaciji dat će i Udruženje obrtnika priredivši Sajam tradicijskih i umjetničkih zanata. Zabavni šator priprema se na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora. Večeras nastupa Jasmin Stavros, a sutra Lidija Bačić. Njihovi nastupi predviđeni su od 22 sata.

Središnje događanje je Pajdaško sprehajanje u kojem sudjeluju pajdaši u prezentaciji starih običaja i zanata, Gradska limena glazba Zlatar, Zlatarske i Belečke mažoretkinje pod voditeljskom palicom Željka Slunjskog, a na rasporedu je sutra , 24. rujna od 19 sati. Za glazbeni program zadužena je  grupa „Domino“. U nedjelju, 25. rujna od 17 sati u OŠ Ante Kovačića Zlatar održat će se 45. Festival dječje kajkavske popevke na kojem sudjeluju učenici osnovnih škola kajkavskog govornog područja i Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije.

Tradicionalna manifestacija Dani kajkavske riječi održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Krapinsko-zagorske županije. Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar kao nositelj organizacije, u suradnji s Gradom Zlatarom, Radijem Zlatar, Turističkom zajednicom te brojnim udrugama i ustanovama, pripremilo je bogat program prepun kulturnih, etno, zabavnih i sportskih sadržaja. Pozvani ste svi!

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook