Prethodni članak
Sljedeći članak

Zemlju će pogoditi rijedak fenomen koji dolazi iz svemira: Hrvati, moguće su posebne oluje


Stručnjaci za svemirske fenomene predviđaju dolazak učinka solarne baklje na Zemlju tijekom dana, što bi moglo rezultirati geomagnetnom olujom s mogućim poremećajima u telekomunikacijama te stvaranjem polarnih svjetlosti.

Učinak solarne baklje na Zemlju može izazvati različite posljedice, od kojih su neke fascinantne, dok druge mogu predstavljati izazove za tehnologiju i komunikacije. Solarne baklje su iznenadni izboji energije koji se pojavljuju na površini Sunca, a često su povezani s pojavom geomagnetnih oluja i polarnih svjetlosti na Zemlji, piše Dnevno.hr.

Kada dođe do izboja solarne baklje, energija i materijal iz Sunca izbijaju u svemir. Ova materija, koja se naziva solarni vjetar, putuje prema Zemlji brzinom od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kilometara u sekundi. Kada solarni vjetar stigne do Zemlje, interagira s magnetosferom, vanjskim omotačem Zemlje koji je pod utjecajem njenog magnetskog polja.

Geomagnetna oluja

Jedan od najznačajnijih efekata solarne baklje na Zemlju je pojava geomagnetnih oluja. Ove oluje nastaju kada se solarni vjetar sudara s magnetosferom Zemlje, što rezultira promjenama u magnetosferi i atmosferi Zemlje. Geomagnetske oluje mogu izazvati povećanje aktivnosti polarnih svjetlosti, koje su svijetle i šarene pojave na nebu koje se mogu vidjeti blizu polarnih krugova.

Iako su polarne svjetlosti estetski privlačne, geomagnetne oluje također mogu izazvati probleme u komunikacijama i elektroenergetskim sustavima.

Nedavno je Sunce izbacilo veliki koronalni izbaČaj (CME) u smjeru Zemlje, te se polarna svjetlost mogla vidjeti iz Istre.

Poteškoće s tehnologijom

Visokofrekventni radio-prijenosi, poput komunikacije između aviona i kontrolnih tornjeva za letenje, mogu biti ometani tijekom geomagnetskih oluja. Osim toga, moguće su poteškoće u radu satelita i drugih svemirskih letjelica, kao i moguća inducirana struja u elektroenergetskim mrežama.

Unatoč ovim izazovima, moderna tehnologija omogućuje praćenje i predviđanje učinka solarne baklje na Zemlju. To omogućuje organizacijama poput Nacionalne aeronautičke i svemirske administracije (NASA) i drugih svemirskih agencija da pravovremeno upozore na moguće negativne efekte geomagnetnih oluja te da razvijaju strategije za zaštitu i minimiziranje šteta koje mogu nastati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook