Prethodni članak
Sljedeći članak

'Želim da naša djeca budu sigurna te da u Zagorju ima manje alkohola i droge'

Ovdje donosimo tek nekoliko izvadaka iz tog opširnog intervjua, kojeg u cijelosti možete pročitati u sljedećem tiskanom izdanju Zagorskog lista, koji izlazi u utorak 24. listopada

Prije mjesec dana Darko Car imenovan je načelnikom Policijske uprave krapinsko – zagorske na mandat od pet godina. Na toj je dužnosti zamijenio donedavnog načelnika Jakoba Bukvića, koji je postao načelnikom PU bjelovarsko – bilogorske. Inače, 52-godišnji Darko Car rodom je iz Bedekovčine, živi u Oroslavju, a u policiju je ušao kao diplomirani ekonomist 1992. godine.

Kao jedan od tada rijetkih policajaca s visokom stručnom spremom od prvih policijskih dana bio je na raznim rukovodećim položajima. Prvo je vodio zagorski odjel za gospodarski kriminalitet, potom je na području PU krapinsko – zagorske oformio i vodio tadašnju policijsku tajnu službu, Službu za zaštitu ustavnog poretka, a nakon toga 1998. godine  postao je i načelnikom PU krapinsko – zagorske.

Njegov tadašnji mandat trajao je dvije godine, nakon toga je dugi niz godina bio načelnik Postaje aerodromske policije u Zagrebu, zatim načelnik PU zadarske, a radio je i u ravnateljstvu policije. U svom prvom intervjuu od kad je ponovno postao šefom policije u Zagorju,  uredniku Zagorskog lista otkrio je i neke detalje o svojoj policijskoj karijeri, privatnom životu, ali i o planovima i ciljevima koje si je postavio kao novi načelnik. Ovdje donosimo tek nekoliko kratkih dijelova tog opširnog intervjua, kojeg u cijelosti možete pročitati u sljedećem tiskanom izdanju Zagorskog lista.

ZL: Zašto ste se kao diplomirani ekonomist uopće odlučili postati policajac?

CAR: Devedesete su bile ratne godine, u to vrijeme sam završavao fakultet, i bilo mi je logično da se angažiram ili u rezervnom sastavu policije, ili Zboru narodne garde. Išao sam na Trešnjevku, uputili su me prvo u pričuvnu policiju, a nakon toga 1992. godine počeo sam ovdje raditi kao inspektor za gospodarski kriminalitet, upravo iz tog razloga što sam imao visoku stručnu spremu. Mislim da sam u to vrijeme, u ovoj policijskoj upravi, bio treći ili četvrti koji je imao visoku stručnu spremu.

ZL: Od 1998. do 2000. godine obnašali dužnost koju i sad ponovno obnašate, dakle, bili ste načelnik PU krapinsko – zagorske. Koji su vam dojmovi iz tog razdoblja?

CAR: Sjećanja i dojmovi su mi još uvijek svježi. Iako je prošlo već puno godina, jako se dobro sjećam trenutka kad sam naslijedio načelnika Ladislava Fruka, za kojeg mogu reći da je bio i ostao legenda policije, ne samo ove policijske uprave, nego i na nivou države. U ono vrijeme bio sam duplo mlađi od gospodina Fruka, on je imao 62, a ja 31 godinu i možete misliti kako je bilo teško zamijeniti takvog čovjeka, ali trudio sam se svim svojim znanjem. Bio sam vrlo uporan u nekim stvarima. Sjećam se da sam se za sastanke pripremao noćima, ne bi li ujutro što više uspio prenijeti kolegama koji su ovdje radili dugi niz godina. I mislim da sam u tome uspio. Ne s autoritetom radnog mjesta, nego s autoritetom znanja i poznavanja zakona, propisa i svega ostalog.

ZL: Eto, i sad ste prije nepunih mjesec dana imenovani načelnikom PU krapinsko – zagorske i najavili ste stvaranje moderne policijske uprave. Što to konkretno znači?

CAR: Konkretno, mislio sam na to da se moramo prilagoditi novim sigurnosnim izazovima i novim pojavnim oblicima kriminaliteta. Jer morate znati da svako vrijeme nosi neke svoje probleme i tom vremenu se mi moramo prilagoditi. Postoji jedna izreka da je policija zanat koji trebamo prilagoditi vremenu. Sve više napreduje tehnologija. Mi tu tehnologiju konstantno uvodimo u naš dio posla. Od kamera na cestama pa sve do nekih informacijskih sistema koje koristimo na granici. Ali to je nešto što je neminovnost i to je nešto što moramo sve više uvoditi u naš posao. Znate, davno je prošlo ono vrijeme blokića i olovke. Moramo se modernizirati i ići u korak s vremenom. Jer samo tako možemo biti uspješni i ostvariti očekivanja građana.

ZL: To sve stoji, samo, što tu može jedna policijska uprava, ako MUP, koji provodi javne nabave, ne reagira na vrijeme?

CAR:Stručne službe Ministarstva unutarnjih poslova brinu o postupcima nabave kada se radi o opremanju policije i budite uvjereni da oni vode brigu o tome.

ZL: Po onoj staroj 'gdje smo i kuda idemo', kakvo ste stanje zatekli u našoj policijskoj upravi i što mislite da će vam biti najveći izazovi u narednih pet godina?

CAR: Obzirom da živim ovdje, kad sam preuzeo dužnost, otprilike sam znao kakva je situacija u županiji, gdje su određeni policijski problemi. I doista mogu reći da stanje koje sam zatekao u policijskoj upravi ocjenjujem i dobrim i stabilnim. Ali kao što i sami znate, u svakom pa i u našem poslu uvijek se može bolje. I ja vidim prostor za napredak. Želim da to građani uoče i vide, želim da se građani osjećaju sigurno, da imaju povjerenje u svoju policiju, da nam budu potpora i da svi zajedno doprinesemo općem dobru. Želim da naša djeca budu sigurna u školama, sigurna na cestama, da ima manje alkohola, da ima manje droge te da na cestama smanjimo broj mrtvih i teško ozlijeđenih. Ove godine imamo osam poginulih, a svaki život je jako bitan. Isto tako, želim da nam granice budu sigurne, odnosno da policija uspješno i učinkovito obavlja sve svoje zadaće. Želim da građani shvaćaju da je ovo njihova policija, da radimo u njihovom interesu, da nas se ne boje, da mi samo provodimo zakone i zakonske propise.

Detalje oko policijske karijere i zanimljivosti iz privatnog života Darka Cara, o njegovom radu na drugim rukovodećim mjestima u policiji, od SUZUP-a, preko aerodromske policije i PU zadarske, kao i o izboru novih načelnika policijskih postaja u Zagorju, pročitajte u sljedećem broju Zagorskog lista.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče, državna cesta DC1 Karlovac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin te stara cesta kroz Gorski kotar između Delnica i Rijeke (DC3) u potpunosti su otvorene za sve skupine vozila. Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otv...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program