Prethodni članak
Sljedeći članak

[ZELENO SRCE ZAGORJA] Mališani uživali u edukativnoj predstavi, a na poklon dobili slikovnice


U Ustrojstvenoj jedinici dječjeg vrtića Osnovne škole Sveti Križ Začretje 20.svibnja te Dječjem vrtiću Bedekovčina dan kasnije održane su predstave za djecu „Naš zeleni svijet“ na temu održivog gospodarenja otpadom. U predstavama je ukupno sudjelovalo oko 120 djece, zajedno s nastavnim osobljem i odgajateljima u vrtićima. Predstave su dio projekta Zeleno srce Zagorja koji je sufinanciran od strane Europske unije iz Kohezijskog fonda kroz Operativni programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta i prihvatljivih troškova iznosi 588.624,54 kuna. Iz Kohezijskog fonda odobreno je sufinanciranje projekta od 85% ili 500.000 kuna. Ostatak od 15% osigurano je kroz Proračun Općine Sveti Križ Začretje kao nositelja projekta i Općine Bedekovčina kao sunositelja projekta.


Cilj projekta Zeleno srce Zagorja je izgraditi svijest građana s područja općine Sveti Križ Začretje i općine Bedekovčina o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, sa posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta. Postizanjem cilja, očekuje se smanjenje količine otpada odloženog na odlagalište otpada.

 


Kroz predstavu djeca su se upoznala s nastajanjem Zemlje i pojavom života na Zemlji. Na prilagođen način opisan je tehnički napredak, pojava strojeva, ali i promjena odnosa čovjeka prema Zemlji, s posebnim naglaskom na loše gospodarenje otpadom. Priča je popraćena slikom Zemlje „prekrivene“ raznim vrstama otpada. Znatiželjni mališani spremno su se uključili u interakciju s glumcima i putem održanih predstava stekli nova znanja o potrebi očuvanja planeta Zemlje kao i odgovornog ponašanja s otpadom. Na kraju predstave sudjelovali su u spašavanju Zemlje tako da su nastali otpad odlagali u odgovarajuće spremnike (posude) prema boji.

Kako su predstave održane u razdoblju kada se obilježava Dan obitelji, nakon predstave djeci su podijeljene slikovnice „Kako reciklira moja obitelj“ uz molbu da naučena znanja o pravilnom postupanju s otpadom prenesu svima u obitelji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook